top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vermoord op 7 oktober: Matías, 41 en Einav Burstein, 39, Argentijns echtpaar liet twee dochters achter

Foto via Times of Israel


Dit is opnieuw een artikel uit de Times of Israel serie Those Who We Have Lost


Matías Burstein, 41 jaar oud, en Einav Chen Burstein, 39 jaar oud, beiden Argentijns-Israëlische staatsburgers, waren op het Supernova-feest in de buurt van Re'im toen het op tragische wijze werd belegerd door Hamas-terroristen op de ochtend van 7 oktober. De aanval eiste het leven van ruim 360 mensen.


De verblijfplaats van het echtpaar bleef in onzekerheid gehuld, aangezien hun namen op geen enkele lijst van slachtoffers of door Hamas ontvoerden voorkwamen.


Eind oktober bevestigde de familie van Matías zijn moord, terwijl het lot van Einav onbekend bleef. Later bleek dat ze waren vermoord terwijl ze op 7 oktober door de terroristen in hechtenis zaten.


Matías en Einav laten hun twee dochters achter, van 9 en 12 jaar oud. Het gezin woonde in Karmiel, gelegen in het noorden van Israël. Fanny Burstein, de moeder van Matías, vertelde over de pijnlijke taak om het nieuws geleidelijk aan de jonge meisjes te vertellen, legde uit wat zij 'een probleem' noemde op het feest en bereidde hen voor op de moeilijke realiteit dat ze hun ouders niet meer zouden zien. Fanny deelde deze hartverscheurende details met Infobae, een nieuwsportaal in Argentinië.


Het laatste beeld dat van Matías werd vastgelegd voordat hij door Hamas werd gevangengenomen, was een aangrijpend moment dat werd vastgelegd op de mobiele telefooncamera van een onbekend persoon. De korte momentopname toont Matías in een zwarte trui en korte broek, terwijl hij zich hartstochtelijk in het Hebreeuws uitdrukt te midden van een file op een weg in de Negev-woestijn.


Matías en Einav ontvluchtten de chaos van de elektronische partij, gelegen op slechts een paar kilometer van de Gazastrook, terwijl geweerschoten op de achtergrond weergalmden. In zijn wanhoop nam Matías met een stem vol alarm contact op met een vriend om het nieuws over de Hamas-aanval door te geven.


Matías arriveerde als kind in 1989, op 7-jarige leeftijd, in Israël met zijn ouders, Pedro en Fanny, en zijn 4-jarige zusje, Yamila. Het gezin had eind jaren tachtig alijah gemaakt om aan de hyperinflatiecrisis in Argentinië te ontsnappen. Fanny dacht na over hun beslissing en merkte op dat hoewel andere opties zoals Spanje of de VS beschikbaar waren, hun onwankelbare toewijding aan Israël als zionistische familie hun keuze had geleid.


305 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page