top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Artiest met langste sjofar ter wereld, toetert voor wereldrecord


Amit Sofer blaast op de sjofar voor de Knesset. Foto door Hodaya Toledano via ISRAEL21c


Een sjofar is een oud muziekinstrument gemaakt van de hoorn van een dier, meestal een ram. Het wordt geassocieerd met traditionele Joodse feestdagen, vooral Rosj Hasjana . Het wordt echter meestal niet geassocieerd met moderne concertzalen.


Sjofar-virtuoos Amit Sofer is hier om te bewijzen dat de ramshoorn meer kan zijn dan een religieus instrument en meer kan spelen dan de gebruikelijke paar geluiden.


De sjofarmeester

“Het bespelen van de sjofar is als wandelen in het donker; het vergt veel vaardigheid. Je moet er net als ik door geobsedeerd zijn,’ vertelt Sofer aan ISRAEL21c.


De 51-jarige muzikant uit de Midden-Israëlische stad Modi'in begon op zevenjarige leeftijd trompet te spelen op een muziekschool. Maar hij was geïntrigeerd door de sjofar die in zijn plaatselijke synagoge op Rosj Hasjana werd geblazen.


“Ze bliezen op de sjofar, maar soms kwam het geluid niet uit”, lacht hij.


Dus toen hij acht was, besloot Sofer dat als een gewoon persoon zonder formele muziekopleiding een sjofarspeler kon zijn, een professionele muzikant de beste sjofarspeler ooit zou kunnen zijn. "Ik besloot dat ik de sjofarmeester moest worden."


Sofer ontving op 13-jarige leeftijd een sjofar als bar mitswa-geschenk. “Het werkte niet omdat mijn grootvader – die het voor mij kocht – geen idee had wat hij kocht.”


De muzikant ging op zoek naar de perfecte sjofar. En dat deed hij ook toen hij 16 jaar oud was. “Ik speelde het in mijn synagoge. Iemand hoorde het en zei tegen mij: 'Deze Rosj Hasjana blaas je hier op de sjofar.'” Deze eer was zeer ongebruikelijk omdat deze normaal gesproken voorbehouden is aan getrouwde mannen met kinderen.


Amit Sofer blaast op de sjofar in een synagoge. Foto door Itzhak Hertz via ISRAEL21c


“Ik werd op mijn zestiende in diepe wateren gegooid, dat kwam zelden voor. Sindsdien speel ik de afgelopen 35 jaar sjofar in verschillende synagogen op Rosj Hasjana in Israël en daarbuiten.”


Van synagogen tot muziekzalen

Ondanks zijn verliefdheid op de sjofar bleef Sofer als muzikant trompet spelen in professionele omgevingen.


Toen hij 23 was, werd Sofer tijdens een door de gemeente georganiseerd concert benaderd door iemand die hem de sjofar had zien spelen en vroeg of hij een stuk met het oude instrument mocht uitvoeren tijdens een aanstaande Hoge Feestdagceremonie.


“Ik pakte de sjofar en speelde Avinu Malkeinu [een Joods gebed dat tijdens de Hoogfeestdiensten wordt gereciteerd]. Dat was mijn doorbraak”, geeft hij toe.


Sofer begon geboekt te worden voor steeds meer niet-religieuze evenementen en ceremonies, wat culmineerde in een uitnodiging om met het Ra'anana Symphonette Orchestra te spelen.“Tot op de dag van vandaag ben ik de enige die met het orkest een stuk van vijf minuten op de sjofar heeft gespeeld. Dat kun je op feiten controleren”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


De virtuoos speelt ook voor buitenlandse menigten – voornamelijk Joodse gemeenschappen en evangelische christenen. “Sjofar is voor evangelicalen als een mezoeza [een stuk perkament waarop verzen uit de Thora zijn gegraveerd en op de deurpost is bevestigd] voor joden.”


Ondanks al zijn succes heeft Sofer geen plannen om binnenkort soloconcerten te geven. “Ik ben geen artiest die opkomt en het publiek in beroering brengt. Ik speel bij ceremonies die worden bijgewoond door presidenten en premiers. Ik ben daar om verbinding te maken, omdat de sjofar een instrument is dat sectoren doorsnijdt – links, rechts, seculier en religieus.”


Tot het huidige repertoire van Sofer behoren Avinu Malkeinu, Adon Ha'Selihot, Jerusalem of Gold (Yerushalayim Shel Zahav), Hava Nagila, de klassieke Sabre Dance van Aram Khachaturian en Hallelujah van Leonard Cohen.Hij is niet van plan het binnenkort aanzienlijk uit te breiden. “Ik zal eerlijk zijn: de sjofar is geen instrument waar je een uur naar kunt luisteren, je raakt het kwijt”, lacht hij.


Guinness Book of Records

De muzikant heeft zich ook ten doel gesteld het Guinness Wereldrecord te verbreken voor het bezit van de langste sjofar: 1,74 meter lang.


Amit Sofer met onofficiële, 's werelds langste sjofar. Foto door Guinness World Records via ISRAEL21c


Sofer speelt niet alleen de sjofar. Ook verkoopt hij de instrumenten, die hij betrekt van leveranciers uit Marokko. Bij de laatste zending ontving Sofer een hoorn van een antilopenbok.


“Hij weegt ongeveer zes kilogram. Ik heb nog nooit zoiets gezien”, zegt hij.


Sofer bedekte de sjofar met puur sterling zilver, deels om een ​​breuk in de hoorn te dichten.


“Ik begon over het internet te scrollen en ontdekte dat de langste geregistreerde sjofar ter wereld 1,42 meter is. Drie maanden geleden benaderde ik een advocaat die gespecialiseerd is in Guinness Records en wij hebben een aanvraag ingediend om het nieuwe record te vestigen.”


Guinness-functionarissen hebben doorgaans zo'n zes maanden nodig om elke inzending te onderzoeken, maar zoals Sofer het zegt: 'Het is een hoorn, geen tomaat die na verloop van tijd bederft. Ik heb geen haast.”


De muzikant ziet een goddelijk teken in de sjofar die hem ‘vindt’. “Die hoorn had bij iedere andere koper terecht kunnen komen. Maar het viel in de mijne. Iemand van bovenaf heeft het in mijn richting gewezen.”

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page