top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Een Israëlische danseres die Marokko in de kijker zet

Dansers voeren het stuk Swiria van Orly Portal uit. Foto door Alex Apt via ISRAEL21c


Orly Portal groeide op in de Noord-Israëlische stad Kiryat Shmona als kind van in Marokko geboren ouders en begon op zeer jonge leeftijd met dansen.


Van daaruit zou ze doorgaan naar een prestigieuze dansacademie in Jeruzalem, de wereldberoemde Batsheva Dance Company, en verder naar de werelden van improvisatie, contact en bewegingsonderzoek, allemaal voordat ze bereikte wat haar grootste project zou worden: dans geïnspireerd door Marokko.“Ik werd moeder van een kind en stond mezelf echt toe om in de diepste zin van het woord op die plek te zijn. Tegelijkertijd verwelkomde ik deze geweldige oproep om terug te gaan naar mijn roots in termen van archeologisch, fysiek onderzoek”, vertelt Portal aan ISRAEL21c.


“Het kwam voort uit mijn gevoel voor onderzoek en mijn fascinatie voor beweging. Ik deed destijds onderzoek naar spontane bewegingen en voelde een grote aantrekkingskracht op de klanken en noten van de muziek waarmee ik ben opgegroeid: Arabische muziek.”


Portal had een groot deel van de cultuur van haar familie overgenomen. En toch wendde ze zich, om inspiratie op te doen voor haar hernieuwde interesse in de Marokkaanse dans, tot Marokko zelf – zo'n twintig jaar geleden, lang voordat de Abraham-akkoorden de twee landen bij elkaar brachten.


"Ik begreep dat ik een verband wilde leggen tussen dit westerse veld waarmee ik zo verbonden ben, en oude bevindingen waar ik de routes naartoe moest vinden", zegt ze over haar werk.


“Ik werkte en ontwikkelde manieren om mijn bekken te bewegen, terwijl ik naar tribale dansen van Amazigh-vrouwen keek. In eerste instantie had ik het gevoel dat ik niet kon begrijpen hoe ze doen wat ze doen, en toen bereikte ik het door al deze oefeningen te doen die ik had ontwikkeld.


“Wat mij echt met deze kenmerken verbond, was de Marokkaanse muziek waar ik thuis naar luisterde, niet noodzakelijkerwijs de muziek waar ik in mijn jeugd naar luisterde, maar Berbermuziek en tribale Gnawa-muziek waar ik niets van wist.


“Door te proberen op deze ritmes te bewegen, had ik het gevoel dat ik me dingen herinnerde die ik als kind van Marokkaanse ouders niet noodzakelijkerwijs zag, maar iets ouders dat er waarschijnlijk al was”, merkt ze op.Portal begon op te treden met muzikanten in liveshows. Kort daarna vroegen muzikantenvrienden uit Oostenrijk haar om mee te gaan voor een maand lang optredens in Marokko.


Berberse dorpsmuziek

Tijdens repetities voor een etnisch jazzfestival daar kwam Portal vrouwen tegen die Berberse dorpsmuziek speelden, zongen en dansten.


“Het verbaasde me en boeide me op een manier dat ik mijn ogen niet van hun bekken kon afhouden. Alles wat ik op video had gezien, bevond zich nu vlak naast mij”, zegt ze.


Portal werd door de producer van het festival uitgenodigd om met deze vrouwen op te treden. “Ze kleedden me hun kleren aan, en ik had net een initiatieceremonie met hen daar op het podium. Zo is het allemaal begonnen.”

De Israëlische danseres en choreografe Orly Portal put voor inspiratie en beweging uit haar Marokkaanse afkomst. Foto door Alex Apt via ISRAEL21c


“Ik wilde deze Gnawa-muzikanten heel graag naar Israël halen, maar ze zeiden dat hoewel zij niet hierheen wilden komen, ik wel naar hen toe kon gaan”, herinnert ze zich, en zo bleef ze haar kennis van deze stammen onderzoeken en verdiepen.


Nadat ze zelf een tijdje op Marokkaanse muziek had opgetreden, begon Portal te werken als choreograaf, waarbij ze grotere caststukken creëerde die beïnvloed waren door Marokkaanse muziek en dans.


Ze werkt nu in Israël en in het buitenland, geeft les in haar ‘Pelvic Portal’-methode, geeft workshops en maakt eens in de paar jaar nieuwe stukken, waaronder een die binnenkort uitkomt.

Een momentopname van de Rabia-dansvoorstelling van Orly Portal. Foto door Alex Apt via ISRAEL21c


Ze heeft nog steeds nauw contact met artiesten en artiesten in Marokko, waar ze onlangs een dansresidentie voor lokale studenten leidde.


“Ik heb al deze gedachten voor meer projecten en ik heb contact met allerlei soorten kunstenaars in Marokko. Ik heb bijvoorbeeld plannen om een ​​Marokkaanse choreograaf over te halen en met hem samen te werken”, zegt ze.


Stereotypen overwinnen

De ontvangst van haar werk in Israël is volgens haar altijd positief geweest. Maar, zo voegt ze eraan toe, dat komt ook voort uit haar achtergrond in de westerse dans.

“Ik werd altijd geaccepteerd omdat ik uit de traditionele westerse danswereld kom, en ik kreeg de eer als iemand die dingen serieus doet. Maar ik moest alle soorten overtuigingen, stereotypen en onwetendheid overwinnen”, zegt ze.

Danser, choreograaf en docent Orly Portal in de studio. Foto door Reli Avrahami via ISRAEL21c


“Het is nu meer in de mode, maar er is nog een lange weg te gaan om deze dans diepgaand te begrijpen. Om bijvoorbeeld een dansstuk te bekritiseren waarin Gnawa is verwerkt, moet je bekend zijn met Gnawa, en dat is nog niet het geval”, zegt ze.


“Maar het begint steeds meer onderdeel van het toneel te worden. Je ziet ook dat het publiek er helemaal weg van is en dat het veel meer mensen trekt”, besluit ze.


312 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page