top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: 'Gaat dit over ons?' Vanavond een documentaire over de Nationale Herdenking op 4 mei


Screenshot YouTube


Vanavond is om 22.45 uur op NPO2 de documentaire Gaat dit over ons; herdenken in Nederland Polderland.


De vragen die centraal staat: doen de herdenkingen op 4 mei recht aan wat er de meest getroffen groepen aangedaan is (nee) en hoe is dat gekomen (politiek polderen).


Woordvoerders uit de Joodse gemeenschap, die van de Roma en Sinti en de Nederlands-Indische gemeenschap vertellen in de documentaire waar naar hun mening de schoen wringt.


De film zoomt in op de geschiedenis van de Nationale Herdenking en hoe de overheid de loftrompet liet schallen over de verrichtingen van gesneuvelde militairen en verzetsstrijders. Terecht natuurlijk, maar tegelijkertijd werd het leed van de belangrijkste slachtoffergroepen stelselmatig genegeerd.


Voor het uitzonderlijke leed dat de Joden, de Roma en Sinti was aangedaan bleek geen enkele ruimte. Bij de georganiseerde plechtigheden werden Joodse- en Roma en Sinti slachtoffers van de vervolging doelbewust vergeten. De Joden werd min of meer het zwijgen opgelegd en de kaalslag in de Roma en Sinti gemeenschap werd al helemaal niet erkend, laat staan herdacht. En ook de Indische Nederlanders die het Jappenkamp overleefden en vanaf eind jaren veertig in Nederland belandden, konden niet rekenen op al te veel begrip van de staat.


220 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page