top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Nieuw onderzoek onthult: Tefillin (Phylacteries)Waren 2000 jaar geleden niet zwart gekleurd

Oude tefillien in de laboratoria van de Antiquities Authority


Onderzoekers van de Ariel Universiteit, de Israel Antiquities Authority, de Universiteit van Exeter (VK) en het Weizmann Institute of Science hebben een reeks wetenschappelijke tests uitgevoerd op oude tefillien gevallen uit de woestijn van Judea en ontdekten dat, in tegenstelling tot de geaccepteerde halacha (joodse wet), die voorschrijft dat tefillin-doosjes zwart gekleurd moeten zijn, werd er geen kleur toegepast op oude tefillin.


Een nieuwe wetenschappelijke studie heeft uitgewezen dat oude tefillien, of gebedsriemen, niet zwart gekleurd waren, zoals voorgeschreven door de Joodse wet. De bevindingen, die donderdagavond in het prestigieuze tijdschrift PLOS ONE zijn gepubliceerd, stellen lang gekoesterde aannames over de praktijk van het in acht nemen van tefillin ter discussie.

Oude tefillien in de laboratoria van de Antiquities Authority. Foto door Emil Elgem, Antiquities Authority


Tefillin zijn kleine lederen etuis met daarin minuscule perkamentrollen waarin bijbelverzen zijn gegraveerd. Ze worden tot op de dag van vandaag door oplettende joden gedragen als onderdeel van hun ochtendgebed, één op het hoofd en één op de arm. Volgens de Joodse wet moeten de tefilliendoosjes zwart gekleurd zijn. Een team van onderzoekers uit Israël en Groot-Brittannië heeft echter een reeks wetenschappelijke tests uitgevoerd waaruit bleek dat oude tefillien niet zwart waren.

Tefillin Kedomut in de laboratoria van de Antiquities Authority. Foto door Emil Elgem, Antiquities Authority


Het onderzoek werd geleid door Prof. Yonatan Adler, van de Ariel Universiteit, samen met Dr. Ilit Cohen-Ofri en Dr. Yonah Maor van de Israel Antiquities Authority, Dr. Theresa Emmerich Kamper van de Universiteit van Exeter, en Dr. Iddo Pinkas van het Weizmann Instituut voor Wetenschap.


In 1949 ontdekten archeologen verschillende leren tefillienkoffers in een grot bij Qumran, waar de eerste Dode Zeerollen werden gevonden. Vervolgens werden nog meer kisten met tefillin opgegraven in andere grotten in de buurt van Qumran, in Wadi Murabba'at en in Nahal Se'elim – allemaal in de woestijn van Judea. Deze bevindingen dateren uit dezelfde tijd als de Dode Zeerollen, rond het einde van de Tweede Tempelperiode – of ongeveer 2000 jaar geleden. Door het dorre woestijnklimaat konden deze artefacten millennia lang overleven tot ze werden ontdekt. Tegenwoordig worden de tefillienkoffers bewaard in de opslagruimte van de Dode Zeerollen-eenheid van de Israel Antiquities Authority in Jeruzalem, waar de klimatologische omstandigheden van de grotten worden nagebootst.“Dit is een zeer belangrijke ontdekking”, legt professor Yonatan Adler van de Ariel Universiteit, die het onderzoek leidde, uit. “Dit is de eerste keer dat tefillien wetenschappelijk is onderzocht om hun kleur te bepalen. Bij sommige oude tefillien heeft het leer een natuurlijke bruine kleur. In andere landen werd echter eerder gedacht dat de zeer donkere kleur van het leer het gevolg was van kunstmatig verven, wat werd gedaan om te voldoen aan de wet die vereist dat het leer van tefillin-etuis zwart is. Onze tests hebben aangetoond dat waar het leer er donker uitziet, dit het resultaat is van een natuurlijk proces en niet van opzettelijk verven.”


Volgens Dr. Ilit Cohen-Ofri, hoofd van het conserveringslaboratorium van de Dode Zeerollen-eenheid van de Israel Antiquities Authority: “In de oudheid waren er twee belangrijke methoden om leer zwart te verven. Bij de eerste methode werden op koolstof gebaseerde materialen – roet of houtskool – gebruikt om het leer een zwarte kleur te geven. De tweede methode was gebaseerd op een chemische reactie tussen tannine, een complexe organische verbinding die in veel planten voorkomt, en ijzeroxiden. In onze tests hebben we de mogelijkheid uitgesloten dat de tefillin-doosjes met een van deze methoden zwart waren geverfd.”


De onderzoekers gebruikten verschillende technieken, waaronder multispectrale beeldvorming, Raman-spectroscopie, FTIR-ATR en SEM/EDX, om het leer van de tefilline-doosjes te onderzoeken op sporen van zwarte kleurstof of verf. Uit de resultaten van de analyses bleek dat er op geen van de tefillinedoosjes zwarte kleurstoffen aanwezig waren.


“In de donkere fragmenten die we hebben onderzocht,” zegt dr. Yonah Maor van het analytisch laboratorium van de Israel Antiquities Authority, “lijkt de kleur eerder het resultaat van natuurlijke leerveroudering dan van opzettelijk verven. Een kleine waterlekkage in de grotten gedurende de 2000 jaar dat de artefacten daar hebben gelegen, had het leerverouderingsproces kunnen versnellen. In het verleden hebben we ontdekt dat sommige Dode Zeerollen ook een soortgelijk proces hebben ondergaan, waardoor het perkament helaas donkerder is geworden.”


De onderzoekers zijn van mening dat de praktijk van het zwart kleuren van tefillin-doosjes waarschijnlijk te wijten is aan een latere traditie. Ze suggereren dat de wet die voorschrijft dat tefillien zwart moet worden gemaakt, mogelijk niet van kracht was in de periode van de Tweede Tempel, toen de oude tefillien die in het onderzoek werden onderzocht in gebruik waren.

Moderne tefillien. Foto door Emil Elgem, Antiquities Authority


“Het is waarschijnlijk dat er in het begin geen halachische betekenis was aan de kleur van tefillien”, legt professor Adler uit. “Pas in een latere periode oordeelden de rabbijnen dat tefillien zwart gekleurd moest zijn. Maar zelfs daarna bleven de halachische autoriteiten discussiëren over de vraag of de vereiste om tefillien-doosjes zwart te kleuren een absolute verplichting was of alleen om esthetische redenen de voorkeur had. Er wordt algemeen gedacht dat het Joodse recht statisch is en zich niet ontwikkelt. Uit ons voortdurende onderzoek naar oude tefillien blijkt dat precies het tegenovergestelde waar is; Joods recht is statisch en ontwikkelt zich niet. Uit ons voortdurende onderzoek naar oude tefillien blijkt dat precies het tegenovergestelde waar is; De Joodse wet is altijd dynamisch geweest. Volgens mij is het deze levendigheid die de halacha zo mooi maakt.”

328 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page