top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: President Herzog ontmoet de Amerikaanse president Biden in het Witte Huis


Foto Kobi Gideon / GPO


President Isaac Herzog had woensdag een ontmoeting met de president van de Verenigde Staten van Amerika, Joseph Biden in het Oval Office in het Witte Huis.

President Isaac Herzog: “Dank u, meneer de president. Ik wil u van harte bedanken voor uw gastvrijheid, voor het uitnodigen van mij hier. Het is een uiting van echte vriendschap en we hadden het enorme genoegen u een paar weken geleden te mogen verwelkomen in het huis van de president en in het algemeen in Israël. Het was een waar moment van plezier voor het volk van Israël en ik denk ook dat het voor jou ook een geweldig moment was. U bent een echte vriend van Israël, meneer de president. De Verenigde Staten zijn onze naaste, sterkste, historische bondgenoot, en ik ben erg trots om hier als staatshoofd van de staat Israël te komen om mijn gevoelens van vriendschap en verbondenheid en de onbreekbare band tussen onze naties uit te drukken.

“Weet u, mijnheer de president, vandaag is het veertig dagen na de moord op Mahsa Amini, de Iraanse vrouw die protesteerde en vandaag verplettert het Iraanse regime duizenden Iraanse burgers, mannen, jonge mannen, vrouwen, die demonstreren en gewoon smeken om hebben hun eigen vrijheden. En dit is een voorbeeld van de manier waarop Iran werkt, zijn eigen burgers verplettert, op weg is naar kernwapens en dodelijke wapens levert die onschuldige burgers in Oekraïne doden. En ik denk dat de Iraanse uitdaging een grote uitdaging zal zijn, die we zullen bespreken.

“Ik wil u bedanken, mijnheer de president, en de regering voor het vooruitgaan en het sluiten van de deal tussen Israël en Libanon aan de zeegrens, en we waarderen de inspanning en natuurlijk om het morgen tot een goed einde te brengen.

“We zullen ook de inclusie en integratie van Israël in de regio, in het Midden-Oosten, bespreken, aangezien we steeds meer landen aan boord zien komen en op zoveel gebieden met Israël samenwerken. Voor één item dat u en ik samen met leiders van over de hele wereld zullen deelnemen aan COP27 in Sharm-el-Sheikh in Egypte, een paar weken later, denk ik dat de klimaatuitdaging als een gemeenschappelijke noemer kan dienen voor zoveel landen en ook tussen Israël en de Verenigde Staten.

“En tot slot, meneer de president, u weet dat we verkiezingen hebben in Israël en u hebt tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten, maar één ding is duidelijk, en ik denk dat dit bezoek het beste belichaamt, is dat onze vriendschap, onze sterke band, overstijgt alle politieke meningsverschillen en meningen en partijen, en ik hoop dat we samen kunnen blijven werken aan het welzijn van de staat Israël, de Verenigde Staten en de wereld in het algemeen. Heel erg bedankt."

President Biden: 'Mr. president, welkom. Het is geweldig om u hier in het Oval Office te hebben, en ik wil u bedanken voor de gastvrijheid die u me hebt getoond toen ik in Israël was. Nogmaals bedankt voor de eer die u me hebt getoond.

“Donderdag gaan Israël en Libanon een overeenkomst ondertekenen om een ​​permanente maritieme grens tussen de twee landen vast te stellen. Ik vind het een buitengewone doorbraak. Het kostte je veel moed om op te staan ​​en erin te stappen. Er was echt lef voor nodig, en ik denk dat er principiële en volhardende diplomatie voor nodig was om het voor elkaar te krijgen en ik complimenteer u en ik complimenteer de regering. Deze overeenkomst zal de ontwikkeling van energievelden voor beide landen mogelijk maken en zal nieuwe hoop en economische kansen scheppen voor het volk van Libanon, en de stabiliteit en veiligheid van het volk van Israël vergroten. Zoals u waarschijnlijk weet, werk ik hieraan sinds ik vice-president van de Verenigde Staten was, en ik complimenteer u echt.

“We gaan ook de ijzersterke verbintenis bespreken, en ik heb dit al 5.000 keer in mijn carrière gezegd, de ijzersterke verbintenis die de Verenigde Staten hebben met Israël op basis van onze principes, onze idealen, onze waarden. Het zijn dezelfde waarden. Ik heb vaak gezegd, meneer de president, als er geen Israël was, zouden we er een moeten uitvinden. Ik heb je al eerder verteld, mijn vader was een rechtschapen christen die aan tafel zat om een ​​gesprek te voeren en incidenteel te eten, en ik herinner me dat toen ik een tiener was, mijn vader sprak over hoe we zoveel meer hadden moeten doen. Waarom hebben we de spoorlijnen niet gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog? Het is dus een diepe gedeelde zorg. En dus hebben we waarden en interesses, en ik hoop dat we daar vandaag een beetje over kunnen praten, en ik denk dat onze interesses redelijk consistent zijn over de hele wereld en in de regio. Dank voor uw aanwezigheid."President Isaac Herzog werd woensdagavond geïnterviewd in The Situation Room van het Witte Huis door Wolf Blitzer op CNN.

Over de recente opmerkingen van Kanye West: “President Biden was glashelder over het bestrijden van antisemitisme met alle mogelijke middelen… Ik was buitengewoon verheugd om deze overweldigende reactie te zien op de opmerkingen van Kanye West… Het is een wereldwijd probleem. We zien het op veel plaatsen. We gaan er ook van uit dat overal waar je een energiecrisis hebt, een andere economische crisis, de Joden de eersten zijn die helaas door de geschiedenis heen de schuld krijgen. De lessen zijn duidelijk.”


Over hulp aan Oekraïne: “Mijn vrouw en ik, vooral mijn vrouw, hebben ijverig gewerkt aan het helpen van Oekraïners met zowel posttraumatische als traumatische behandelingen, en we hebben een verscheidenheid aan producten geleverd die niet-dodelijk zijn voor het Oekraïense volk en we hebben de Oekraïense regering helpt bij vroegtijdige waarschuwingsdetectiesystemen tegen raketten en drones op burgerbevolking. Er zijn zaken die wij strategisch en technisch niet kunnen leveren. We bespreken het intiem met al onze partners, en natuurlijk moeten we rekening houden met de bepaalde strategische elementen die betrekking hebben op het functioneren van Israël, zowel ten opzichte van onze regio als ten opzichte van de rest van de wereld... We willen om oplossingen te vinden om dit conflict te beëindigen, en we steunen absoluut de territoriale integriteit van Oekraïne. Dus voor zover we kunnen gaan in veel niet-dodelijke producten, kunnen we doen.

Over de betrokkenheid van Iran bij de oorlog in Oekraïne: “Het feit dat Iran, na zijn activiteiten in het doden van zijn eigen burgers, eindeloos naar kernwapens te werken, de hele wereld en de regio in gevaar brengt – en nu onschuldige burgers in Oekraïne vermoordt, geeft duidelijk aan dat u een beeld van waar Iran om draait en dat was het belangrijkste punt van mijn ontmoeting met president Biden.”

Over Irans jacht op kernwapens: “Vandaag, veertig dagen na de dood van Mahsa, in Iran, de heldhaftige vrouw die werd vermoord door het Iraanse regime, heb je duizenden Iraanse burgers die worden lastiggevallen, gemarteld, gearresteerd en gedood door een wreed en kwaadaardig regime, terwijl ze protesteren voor hun eigen burgerrechten en vrijheden. Tegen het menselijke gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid verplettert het Iraanse regime hen. En nu verder met het nucleaire programma, dat de hele regio en de wereld in gevaar zal brengen. En wil je nog een bewijs? Ze hebben honderden drones geleverd om onschuldige burgers in Oekraïne te doden, dus wat heeft de wereld nog meer nodig om te begrijpen dat Iran een extreem gevaarlijk land is voor de wereldorde en stabiliteit?”

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page