israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO'S: Nationale Bibliotheek van Israël toont vier zeldzame Thora rollen


Thora uit de 17e eeuw. Screenshot YouTube


Al duizenden jaren koesteren Joodse gemeenschappen over de hele wereld één object boven alle andere: de Thora-rol - de vijf boeken van Mozes, zorgvuldig met de hand geschreven op perkament.


De Nationale Bibliotheek van Israël in Jeruzalem bewaart talloze Torah rollen tussen miljoenen andere schatten. Hun brieven zijn grotendeels identiek, maar als historische objecten zijn sommige zeker interessanter en belangrijker dan andere.


Vanwege hun onschatbare aard en fragiele staat worden deze schatten zelden uit de kluizen van de Nationale Bibliotheek verwijderd, maar - met goedkeuring en onder toezicht van de experts van de Nationale Bibliotheek - zijn ze erin geslaagd om er een paar kort uit te halen om het publiek tijdens Shavuot een idee te geven hoe ze eruitzien en wat hun verhalen erachter zijn.


Shavuot, de Joodse feestdag die het geven van de Thora viert, wordt dit jaar gevierd vanaf de avond van 4 juni tot het vallen van de volgende dag (met een extra dag die door veel Joden buiten Israël wordt gevierd


Jemenitische Thora-fragmenten van 1000 jaar geleden

Deze fragmenten van een ongeveer 1000 jaar oude Jemenitische Tora-rol werden gevonden in een boekband, waarvoor ze lang nadat de rol oorspronkelijk was geschreven als grondstof werden gebruikt:


De Rhodos Thora

Deze Torah-rol werd eeuwenlang gebruikt in de Kahal Shalom-synagoge op Rhodos. De lokale moefti zou het voor de nazi's hebben verborgen onder de preekstoel van een plaatselijke moskee, waar het vervolgens de oorlog heeft overleefd, hoewel de overgrote meerderheid van de Joodse gemeenschap van Rhodos dat niet deed.


De Saul Wahl Torah

Volgens de legende diende aan het einde van de 16e eeuw een joodse koopman en koninklijke adviseur voor slechts één dag als koning van Polen. Sommigen geloven dat dit zijn persoonlijke Torah rol was.


De kleine Thora

Dit is misschien niet de kleinste leesbare Torah-rol ter wereld, maar met een hoogte van slechts 6 centimeter is het er zeker een van de kleinste Thora rollen.

1.228 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws