top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vier mogelijkheden over wat er zou kunnen gebeuren nu er een politieke crisis in Israël is

Idit Silman. Foto Noam Moskowitz, Knesset woordvoerster


Met het aftreden van Yamina partij lid Idit Silman uit de coalitie zijn er nu vier mogelijke scenario's van wat er gaat komen, schrijven de Israëlische media.


1. Een ander lid van de Knesset stapt uit de coalitie en helpt de oppositie – onder leiding van Likud leider Benjamin Netanyahu om een wetsvoorstel aan te nemen om de Knesset te laten ontbinden en toe te werken naar nieuwe verkiezingen. Yair Lapid zal dan, onmiddellijk na het uiteenvallen van de Knesset, premier worden tot de vorming van een nieuwe regering.


2. Voordat de Knesset wordt ontbonden, besluit Blauw-Wit voorzitter Benny Gantz zich bij de oppositie aan te sluiten en premier van Israël te worden. Dit scenario is waarschijnlijk om een ​​paar redenen. De eerste is dat Gantz, die momenteel minister van Defensie is, sinds haar oprichting niet tevreden is met de huidige regering. Hij stoorde zich vooral aan het feit dat Bennett, met zes zetels en nu vijf, premier werd terwijl hij, Gantz, acht zetels had en genoegen moest nemen met de post van minister van Defensie.


3. Netanyahu slaagt er op de een of andere manier in om een ​​regering te vormen in de huidige Knesset of treedt opzij als voorzitter van de Likud, hoogst onwaarschijnlijk, en staat een ander Likud lid toe om dat te doen. Het is waarschijnlijker dat hij Gantz liever premier zou laten worden dan iemand van zijn eigen partij, iets wat hij probeerde te doen voordat Bennett afgelopen juni premier werd.


Bovendien zou Gantz deze optie misschien verkiezen boven de spreiding van de Knesset, waardoor Lapid premier zou worden. Bedenk dat de twee politici uit elkaar gingen toen Gantz in 2020 besloot zich aan te sluiten bij de laatste regering van Netanyahu, die uiteindelijk uit elkaar viel.


4. De regering, nu een lamme eend en niet in staat om nieuwe wetgeving in te dienen, slaagt erin te overleven tot begin 2023, wanneer ze een nieuwe begroting moet aannemen. De regering zou geen wetten kunnen aannemen, maar het zou op dit moment het beste scenario kunnen zijn voor Bennett.


130 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page