top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vitamine D-supplementen kunnen de immuun functie bij COVID-19- patiënten verbeteren


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Onderzoekers uit Israël en Rusland hebben ontdekt dat vitamine D-suppletie de immuun functie bij COVID-19- patiënten aanmerkelijk verbeterd en wordt daarom aanbevolen zowel voor hen als voor gezonde mensen.


Een artikel over de voordelen van vitamine D voor coronaviruspatiënten is zojuist gepubliceerd in het laatste nummer van The Israel Medical Association Journal (IMAJ) door Prof. Yehuda Shoenfeld van Ariel University en Sheba Medical Center en Dr. Vania Borba van het Laboratory of the Mozaïeken van auto-immuniteit aan de Eerste Staatsuniversiteit van Moskou in Rusland.


"Uitkomsten van gepubliceerde klinische onderzoeken tonen aan dat vitamine D-spiegels omgekeerd evenredig zijn met de ernst van COVID-19, serumspiegels van ontstekingsmarkers en sterftecijfers, voornamelijk door de modulatie van de aangeboren immuunrespons en mogelijke versterking van de vorming van antilichamen na vaccinatie."


Je lichaam gebruikt vitamine D om mineralen zoals calcium en fosfor op te nemen. Het versterkt niet alleen je tanden en botten, het komt ook de spieren, zenuwen en het immuunsysteem ten goede, schrijven zij in The Jerusalem Post.


Het geven van vitamine D-supplementen aan COVID-patiënten verbeterd hun immuun functie, voornamelijk door het percentage bloedlymfocyten te verhogen.


"Een groeiend aantal bewijzen ondersteunt de veiligheid en gunstige effecten van vitamine D-suppletie om de ziekte van COVID-19 te bestrijden, waardoor de ziekte-incidentie, ernst en mortaliteit bij mensen met suboptimale niveaus worden verminderd", concludeerden ze.


Hoewel je het kunt krijgen van de zon op je huid, neemt dit vermogen af ​​met de leeftijd. Het kan voor iedereen moeilijk zijn om elke dag voldoende vitamine D binnen te krijgen door blootstelling aan de zon en voedsel alleen, dus het nemen van supplementen helpt.


Net als vitamine A, E en K is het een in vet oplosbare vitamine die lange tijd in het lichaam wordt opgeslagen – in tegenstelling tot vitamine C die snel uit het lichaam wordt gespoeld. Vitamine D wordt ook ingenomen door het eten van eidooiers, vette vis zoals zalm, sardines, haring en tonijn in blik, runderlever, verrijkte melk, ontbijtgranen, yoghurt en sinaasappelsap.


Bekende voordelen zijn het helpen voorkomen van bepaalde soorten kanker, het stimuleren van je humeur, het helpen afvallen en het verlagen van de bloeddruk en het verlagen van het risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en reumatoïde artritis.


Artsen raden aan dat volwassenen ten minste de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 600 internationale eenheden vitamine D krijgen. Echter, 1.000 tot 2.000 IE per dag uit een supplement is over het algemeen veilig. Het langdurig innemen van de vitamine in doses hoger dan 4000 IE kan onveilig zijn en zeer hoge calciumspiegels in het bloed veroorzaken.


Enkele bijwerkingen van het innemen van te veel vitamine D zijn zwakte, droge mond, misselijkheid en braken.264 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page