top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Volgens peiling zijn Israëli's over het hele politieke spectrum ontevreden over de huidige regering


Screenshot N12 News


Premier Benjamin Netanyahu's eerste 100 dagen aan het hoofd van zijn zesde Knesset waren niet bepaald vreedzaam. Volgens een nieuwe peiling van het Israëlische nieuwskanaal N12 News vindt 69% van de Israëli's dat de regering in de eerste 100 dagen beslist slecht werk heeft geleverd.


Met het verstrijken van 100 dagen vanaf de beëdiging van de regering, vroeg N12 News het publiek welke score ze aan de regering en haar ministers geven.


69% van de respondenten gaf de overheid een slecht cijfer, en slechts 27%, iets meer dan een kwart van de respondenten, verklaarde dat de overheid goed presteert - dit blijkt uit een enquête van een steekproefinstituut onder leiding van Manu Geva en gepubliceerd vrijdagavond in "Ulpna Shishi".


Onder de Likud- kiezers, de grootste partij in de coalitie, gaf 52% de regering een slecht cijfer, vergeleken met 45% van de Likud-kiezers die vonden dat de regering "goed" presteerd.


Algehele score


Score onder Likud kiezers


Netanyahu staat op een dieptepunt: 67% van de respondenten vindt dat de prestaties van Netanyahu slecht zijn. Minder dan een derde van de ondervraagden, slechts 30%, gaf de premier een goede score. Ook onder Likud-kiezers - 44% van de aanhangers van de partij, gaf de premier een slechte score. Meer dan de helft - ongeveer 51% beoordeelde zijn prestatie als goed.Minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben Gabir, is volgens 66% van de respondenten slecht. Slechts ongeveer 30% getuigde dat hij goed heeft gepresenteerd in de eerste 100 dagen van de ambtstermijn van de regering. Minister van Financiën Bezalel Smotrich kreeg ook een lage score, waarbij 65% van de respondenten verklaarde dat hij slecht presteerde en slechts 28% verklaarde dat hij zijn rol "goed" vervuld.Minister van Transport Miri Regev kreeg een "goed" cijfer van slechts 23% van de respondenten, 63% gaf haar een slecht cijfer. Minister van Informatie krijgt een bijzonder lage score, terwijl slechts 17% van de respondenten getuigde dat ze goed presteerde in de eerste honderd dagen van de regering, en 63% gaf haar een "slechte" score gaf.


Score minister Regev


Score Galit Distel-Atbarian


De enige minister die van de meerderheid van het publiek een goed cijfer krijgt, is minister van Defensie Yoav Galant, die nog steeds met ontslag wordt bedreigd.

56% van de respondenten gaf aan dat de prestatie van minister Galant goed was, en slechts 33% getuigde dat zijn prestatie slecht was.Ook de oppositieleiders krijgen een lage waardering: 57% beoordeelt de prestatie van Yair Lapid als slecht, 60% stelt dat de prestatie van Avigdor Lieberman, de voorzitter van Israel Beiteno, slecht is. De laagste score wordt gegeven aan de voorzitter van de Labour Partij, Merav Michaeli, die 70% van de respondenten beoordeelde haar werk tot nu toe als "slecht". De enige vertegenwoordiger van de oppositie die meer sympathie dan kritiek krijgt, is de voorzitter van het staatskamp Benny Gantz, van wie ruim de helft van de ondervraagden, 54%, vindt dat zijn optreden goed is..Ongeveer 100 dagen na de oprichting, en tijdens een diepe veiligheids-, sociale, politieke en economische crisis, denkt meer dan de helft van de ondervraagden, 53%, dat de regering haar termijn niet volledig zal afmaken. 32% gelooft dat de regering haar dagen zal beëindigen.85 weergaven1 opmerking
bottom of page