top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voor het derde achtereenvolgende jaar vestigt Israël een nieuw record in defensie-export: ruim $13 miljard in 2023

Foto Israëlische Ministerie van Defensie


De Israëlische defensie-export is binnen vijf jaar verdubbeld, waarbij meer dan een derde (36%) van de overeenkomsten in 2023 werd ondertekend raket en luchtverdedigingssystemen waren.

 

Minister van Defensie Yoav Gallant: “Israël blijft slagen in zijn internationale samenwerking en industriële defensie-export, zelfs gedurende een jaar dat wordt gekenmerkt door oorlog. Dit is een weerspiegeling van de capaciteiten en creativiteit van onze industrieën en onze mensen. Terwijl onze industrieën primair gericht zijn op het leveren van het defensie-establishment met de capaciteiten om onze troepen te ondersteunen en onze burgers te verdedigen, blijven ook gebieden van samenwerking en export naar internationale partners nastreven."

 

De directeur-generaal van het Israëlische Ministerie van Defensie, generaal-majoor (Res.) Eyal Zamir, en de directeur van het IMOD Directoraat Internationale Defensiesamenwerking (SIBAT) , Brig. Generaal (Res.) Yair Kulas maakte vandaag (maandag) een recordbedrag van 13,073 miljard dollar aan Israëlische defensie-exporten voor 2023 bekend.

 

Israël bereikte in 2023 opnieuw een recordpiek in de defensie-export, wat het derde opeenvolgende recordjaar markeerde op het gebied van de reikwijdte van defensieovereenkomsten. Het hele jaar door ondertekenden de verschillende Israëlische defensie-industrieën wereldwijd honderden belangrijke defensiecontracten met de hulp en steun van het Israëlische Ministerie van Defensie, waaronder megadeals ter waarde van honderden miljoenen dollars.

 

De afgelopen jaren heeft het Israëlische Ministerie van Defensie de defensie-export als een centrale prioriteit gedefinieerd. Het Ministerie van Defensie leidde een nationale inspanning om de veiligheidsstrategische betrekkingen wereldwijd te versterken, de defensie-export naar nieuwe markten uit te breiden, bureaucratische barrières weg te nemen en de regelgeving te verminderen, in navolging van de  regelgeving van het Defense Export Control Agency (DECA) en internationale verdragen.

 

Dit jaar werd op een opmerkelijk hoog niveau afgesloten met recordbrekende exportovereenkomsten, die de standvastige betrokkenheid van de Israëlische defensie-industrie bij internationale klanten onderstrepen. Met name de export van raketten en raketluchtverdedigingssystemen bereikte een belangrijke mijlpaal, goed voor 36% van het totale dealvolume, tegen 19% in 2022.

 

Aanzienlijke niveaus van defensie-export in 2023 gingen over: raket en luchtverdedigingssystemen (36%), radar en EW (11%), wapenstations en lanceerinrichtingen (11%), bemande vliegtuigen en luchtvaartelektronica (9%), munitie en bewapening (8%), observatie en optronica (5%), voertuigen en APC's (5%), inlichtingen-, informatie- en cybersystemen (4%), drones en UAV's (4%), C4I en communicatiesystemen (4%), satellieten en ruimtesystemen (2%), en maritieme systemen en platforms (1%).

 

Defensie-exportgegevens per geografische spreiding: Azië en de Pacific-regio (48%), Europa (35%), Noord-Amerika (9%), Latijns-Amerika (4%), Abraham Accords-landen (3%) en Afrika (1% ).

 

Verdeling van overeenkomsten naar financiële reikwijdte: overeenkomsten van meer dan $ 100 miljoen (40%), overeenkomsten tussen $ 50-100 miljoen (17%), overeenkomsten tot $ 50 miljoen (23%) en overeenkomsten tot $ 10 miljoen (20%).

 

Directeur-generaal van het Israëlische Ministerie van Defensie, generaal-majoor (res.) Eyal Zamir : “De opmerkelijke prestaties van de Israëlische defensie-industrie hebben de defensie-export binnen vijf jaar verdubbeld. Landen over de hele wereld erkennen het succes van Israëlische defensiesystemen, vooral op het gebied van luchtverdediging, en waarderen hun cruciale rol bij het beschermen van burgers. Sinds het begin van de oorlog heeft het Ministerie van Defensie tientallen miljarden dollars geïnvesteerd in binnenlandse aanbestedingen. Verwacht wordt dat deze strategische aanpak onze mondiale defensie-export verder zal stimuleren.”

 

Directeur van SIBAT, brigadegeneraal. Generaal (res.) Yair Kulas : “Dit jaar is het derde jaar op rij dat de Israëlische defensie-export nieuwe records heeft gevestigd, met een aanzienlijke uitbreiding van de productielijnen om te voldoen aan de stijgende mondiale vraag van ministeries van Defensie en strijdkrachten over de hele wereld. Deze prestaties tonen de capaciteiten van onze industrie en de effectiviteit van onze technologische en operationele vooruitgang in de lucht, ter zee en op het land.”

292 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page