israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voor het eerst in de geschiedenis is een vrouw de militair secretaris van de president van Israël


Naama Rosen Grimberg met haar man(r), kinderen, de IDF-opperbevelhebber en president Herzog. Foto IDF-woordvoerderseenheid


Kolonel Naama Rosen-Grimberg ontving de rang van brigadegeneraal en trad toe tot haar nieuwe functie als militair secretaris van de president van de staat Israël, de heer Isaac Herzog. Ze wordt de eerste vrouw die deze functie bekleedt en vervangt Brigade-Generaal Alaa Abu Rukun, die na 32 jaar dienst bij de IDF met pensioen gaat als gevechtssoldaat en commandant.


Brigade-Generaal (BG) Rosen-Grimberg wordt het derde vrouwelijke lid van het IDF General Staff Forum, naast de Chief Military Advocate General en de President van het Military Court of Appeals. Dit is tot nu toe het grootste aantal vrouwen op het Generale Stafforum.


De afgelopen twee jaar was BG Rosen-Grimberg werkzaam als inlichtingenofficier bij het Centraal Commando en was de eerste vrouw die deze functie bekleedde. Tijdens haar dienst leidde BG Rosen-Grimberg verschillende operaties in het Centrale Commando, waarvan de belangrijkste operatie "Guardian of the Walls" en Operation "Break the Wave" waren.


BG Rosen-Grimberg vervangt BG Alaa Abu Rukun, die de afgelopen drie jaar de militaire secretaris van de president van de staat Israël was. Tijdens zijn dienst kreeg BG Rukun de taak om militaire en veiligheidsinhoud te adviseren en over te brengen aan de president van de staat Israël, de heer Isaac Herzog, en als verbindingspersoon tussen de president en de IDF en de veiligheidsorganisatie.


Een ceremonie ter gelegenheid van de gebeurtenis werd zondag gehouden in de residentie van de president in Jeruzalem, geleid door de president van de staat Israël, de heer Isaac Herzog, en de chef van de generale staf, Aviv Kohavi. Ook aanwezig waren de commandant van het Centrale Commando, MG Yehuda Fuchs, en andere commandanten, families en gasten.


In de afgelopen jaren is het aantal vrouwen in staf- en gevechtsposities in de IDF toegenomen.


BG Rosen-Grimberg. Foto IDF-woordvoerderseenheid


Chef van de Generale Staf, LTG Aviv Kohavi: “Alaa, gefeliciteerd met het afsluiten van een lange, veeleisende, kwalitatieve, professionele en waardevolle reis, die in uw geval niet alleen veel inspanning vergde, maar ook een diepe identificatie met de ideeën van het zionisme, onderwijs en diepe liefde voor dit land. Je bent een levend voorbeeld van wat een IDF-officier zou moeten nastreven.”


'Naama, ik ken je al vele jaren, sinds je een veelbelovende jonge officier was. Je hebt een belofte gedaan en je gehouden. U bent een buitengewone officier en ik heb er alle vertrouwen in dat u in deze functie zult slagen, net als in uw vorige functies."


"De positie van de militaire secretaris van de president van de staat Israël is van grote invloed. Secretaris begeleidt en weerspiegelt de vooruitgang die is geboekt binnen de IDF en het defensiesysteem. In die zin is het een positie met een groot potentieel. Naama - grijp dit potentieel en vul het tot de rand. Ik wens je veel succes, ik ben zeker van uw succes."


Inkomend militair secretaris van de president van de staat Israël, BG Naama Rosen-Grimberg:

“De afgelopen tweeëntwintig jaar diende en voerde ik het bevel over een verscheidenheid aan eenheden in de Inlichtingendienst (J2), en was een partner in operationele en strategische processen die waren ontworpen om de veiligheid van de staat Israël en zijn burgers te waarborgen. Het is een groot voorrecht om te dienen en samen te werken met de president van de staat Israël - een man die het tot zijn doel heeft gemaakt om de Israëlische samenleving te verenigen en onvermoeibaar werkt voor de toekomst van de natie en de Joodse gemeenschap."


“In mijn functie als militair secretaris van de president van de staat Israël zal ik er alles aan doen om de veiligheidsactiviteiten getrouw aan de president te vertegenwoordigen en te helpen bij het bevorderen van zowel de nationale als de veiligheidsbelangen van het land in de staat Israël en de rest van de wereld, evenals de uitvoering van het beleid van de president in het veiligheidswezen. Bovendien zal ik blijven werken met menselijkheid en gevoeligheid om de relatie met nabestaanden, gewonde soldaten van de IDF en de veiligheidsorganisatie, families van de gevangenen en vermisten en slachtoffers van vijandelijkheden te bevorderen.”
69 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws