top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voor het eerst ter wereld vernietigden Israëlische onderzoekers de meeste kankercellen in beenmerg


Screenshot YouTube


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv vernietigden 90% van de multipel myeloom bloedkankercellen onder laboratoriumomstandigheden, en 60% in menselijke weefsels van patiënten in het Rabin Medical Center (Belinson Hospital), met behulp van een op RNA gebaseerd medicijn dat door gerichte lipiden aan de cellen wordt toegediend nanodeeltjes.


De onderzoekers ontwikkelden op lipiden gebaseerde nanodeeltjes (vergelijkbaar met die gebruikt in het COVID-19-vaccin) die RNA-moleculen bevatten die het gen CKAP5 dempen, dat codeert voor cytoskelet-geassocieerd eiwit 5. Met dit eiwit wordt de kankercel geremd en kan niet delen, wat in wezen doodt Het. Om schade aan niet-kankercellen te voorkomen, werden de nanodeeltjes gecoat met antilichamen die ze specifiek naar de kankercellen in het beenmerg leidden.


De doorbraak werd bereikt door een groep onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en het Rabin Medical Center, geleid door prof. Dan Peer, een pionier in de ontwikkeling van RNA-therapeutica en hoofd van het Nanomedicine Laboratory aan de Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research. ook werkzaam als TAU's VP R&D, en door promovendus Dana Tarab-Ravski. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Advanced Science.


Dana Tarab-Ravski legt uit: “Multipel myeloom is een vorm van bloedkanker die meestal bij oudere mensen voorkomt. Terwijl de meeste vormen van bloedkanker in de bloedbaan of de lymfeklieren verschijnen en zich van daaruit naar de rest van het lichaam verspreiden, verschijnen multipele myeloomcellen die tumoren vormen in het beenmerg – en zijn daarom erg moeilijk te bereiken."


De bevindingen van de studie zijn zeer bemoedigend: onder laboratoriumomstandigheden, waar cellen in kolven worden gekweekt, hebben de door de onderzoekers ontwikkelde nanodeeltjes ongeveer 90% van de kankercellen uitgeroeid. In de tweede fase werd de nieuwe behandeling getest op kankermonsters van patiënten met multipel myeloom op de hemato-oncologische afdeling van het Rabin Medical Center. Het slagingspercentage in deze monsters was 60%. Bij het testen van het vermogen van de nanodeeltjes om het beenmerg te bereiken in een diermodel, ontdekten de onderzoekers dat na een enkele injectie het RNA was doorgedrongen tot 60% van de multipel myeloomkankercellen in het beenmerg. Ten slotte resulteerde het onderzoeken van de therapeutische effectiviteit van de nanodeeltjes in het diermodel in de uitroeiing van tweederde van de kankercellen, en de dieren vertoonden een significante verbetering in alle klinische indicatoren.


"Mensen met multipel myeloom lijden aan ernstige pijn in hun botten, evenals bloedarmoede, nierfalen en een verzwakt immuunsysteem", zegt Tarab-Ravski. "Er zijn veel mogelijke behandelingen voor deze ziekte, maar na een bepaalde periode van verbetering ontwikkelen de meeste patiënten weerstand tegen de therapie en hervalt de ziekte nog agressiever. Daarom is er een constante behoefte aan het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor multipel myeloom.


Op RNA gebaseerd therapie heeft in dit geval een groot voordeel omdat het zeer snel ontwikkeld kan worden.Door simpelweg het RNA-molecuul te veranderen kan telkens een ander gen worden uitgeschakeld, waardoor de behandeling wordt afgestemd op het verloop van de ziekte en op de individuele patiënt. deze behandelingen zijn bedoeld om de juiste cellen te bereiken. Tegenwoordig zijn RNA-therapieën goedgekeurd voor de behandeling van een genetische leverziekte en voor vaccins die in de spier worden geïnjecteerd, zoals we hebben gezien met de COVID-19-vaccins. Het medicijnafgiftesysteem dat we hebben ontwikkeld, is het eerste dat zich specifiek richt op kankercellen in het beenmerg, en de eerste die aantoont dat het uitschakelen van de expressie van het CKAP5-gen kan worden gebruikt om bloedkankercellen te doden."


Prof. Dan Peer: "Onze technologie opent een nieuwe wereld voor selectieve toediening van RNA-medicijnen en vaccins voor kankertumoren en ziekten die hun oorsprong vinden in het beenmerg."


Het klinische team bestond uit Dr. Tamar Berger, Dr. Iuliana Vaxman en Prof. Pia Raanani van het Institute of Hematology, Rabin Medical Center, Beilinson Hospital Petah Tikva 4941492, Israël.


Het onderzoek werd gefinancierd door het Boaz en Varda Dotan Hematologyoncology Center aan de Universiteit van Tel-Aviv en door Lewis Trust for Blood Cancer Research toegekend aan D.P.

281 weergaven1 opmerking

1 commentaire


Roni Stoker
Roni Stoker
01 août 2023

Geweldig nieuws die de hele wereld op wacht. Het is jammer dat dezelfde nieuws geldt niet voor de regering in het land waar deze onderzoekers werken. Hoelang zouden deze briljante onderzoekers kunnen werken als hun land wordt stapsgewijs vernietigd door duistere primitieve krachten die proberen het land aan een theocratische dictatuur te onderwerpen?

J'aime
bottom of page