top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Vrijheid voor Zion" staat op twee 2.000 jaar oude gevonden munten


Links een munt van rond 134-135 CE (L) gevonden in Wadi Rashash. Links een munt van rond 67-68 CE gevonden in Khirbat Jib'it. Foto Tal Rogovsky /Bar Ilan Universiteit


Tijdens een archeologisch onderzoek uitgevoerd door de Bar-Ilan universiteit zijn twee zeldzame munten die dateren uit de Joodse opstanden tegen de Romeinen, gevonden, deelden de universiteit en de regio Binyamina in een persconferentie mee.

De munten dateren uit de periode van de Joodse opstanden tegen de Romeinen.


De eerste munt werd ontdekt op de grond bij de archeologische vindplaats Khirbat Jib'it, net ten zuiden van de stad Duma op de Westelijke Jordaanoever en dateert volgens de onderzoekers van de Bar-Ilan Universiteit uit de Grote Opstand, de eerste Joods-Romeinse oorlog in Judea.


Volgens Dr. Dvir Raviv, die het onderzoek leidde werd de Khirbat Jib'it-munt werd rond 67-68 CE geslagen. Aan de ene kant draagt ​​het een wijnstokblad en de Hebreeuwse inscriptie Herut Sion (de vrijheid van Sion). De andere kant is versierd met een amfora en het opschrift 'Year Two'.


Volgens Raviv werd de tweede munt, die werd gevonden op slechts een kilometer noordelijk van de eerste munt, rond 134-135 CE geslagen en draagt ​​hij een palmtak, mogelijk een lulav, een van de rituele planten die tijdens het Joodse Soekot feest werden gebruikt, en een krans omringd door de inscriptie LeHerut Yerushalayim (voor de vrijheid van Jeruzalem).


De andere kant van de Wadi Rashash-munt is versierd met een muziekinstrument, waarschijnlijk een lier volgens Raviv, evenals het opschrift "Shimon", de naam van de rebellenleider, Shimon Ben Kosevah, beter bekend als Bar-Kokhba.


De beide gevonden munten tegen de achtergrond van het gebied waar ze werden gevonden. Foto Tal Rogovsky, Yechezkel Blumstein / Bar Ilan Universiteit


Andere vondsten die werden ontdekt waren aardewerkscherven die tijdens de opstand door Joodse vluchtelingen en rebellen naar de grot waren gebracht.


De Araq en-Na'asaneh-grot in Wadi a-Daliyeh, ongeveer zes kilometer ten zuiden van de Wadi Rashash-grot, werd vroeger beschouwd als de meest noordelijke toevluchtsgrot van de Bar-Kokhba-opstand in de Judese woestijn.


"In tegenstelling tot een eerdere bewering dat de Joodse nederzetting in de hooglanden ten noorden van Jeruzalem tijdens de Grote Opstand werd verwoest en daarna niet meer werd bewoond duidt “de Bar-Kokhba-munt van Wadi Rashash op de aanwezigheid van een Joodse bevolking in de regio tot 134/5 CE,. daarna,” zei Raviv.


Luchtfoto van de vindplaatsen van beide munten. Foto Bar Ilan Universiteit.


"Deze munt is ook het eerste bewijs dat de regio Acrabatta, het meest noordelijke van de districten van Judea tijdens de Romeinse periode, werd gecontroleerd door de regering-Bar-Kokhba."


Op de plek van de Khirbat Jib'it-munt zijn ook rituele baden, onderduikcomplexen, kalkstenen grafgrotten en vaten van kalksteen ontdekt. Volgens de archeologen behoorden ze allemaal tot een joodse nederzetting die tot de opstand zo'n 70 jaar later op de plek bestond.


Khirbat Jib'it en Wadi Rashash liggen zo'n 30 kilometer ten noordoosten van Jeruzalem.


Deze vondst bewijst opnieuw dat duizenden jaren geleden Joden woonden in wat nu de Westbank wordt genoemd.149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page