top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vroegste inscriptie uit Jeruzalem, de stad van David, ontcijferd


De oude inscriptie. Foto: met dank aan prof. Gershon Galil


Onderzoekers hebben met succes de vroegste inscriptie ontcijferd die is ontdekt in de historische stad David in Jeruzalem, zo maakte het Israel Institute of Biblical Studies woensdag bekend.


De directeur van het instituut, prof. dr. Gershon Galil, maakte de bevindingen bekend die het vroegste en belangrijkste bewijs zijn van de aanwezigheid van Israëli's in de stad.


Galil is ook een professor in de afdeling Joodse Geschiedenis en Bijbelstudies aan de Universiteit van Haifa.


"De nieuwe inscriptie bewijst dat Jeruzalem niet alleen een versterkte stad was, maar ook een zeer belangrijk cultureel en cultureel centrum, waar uitstekende schriftgeleerden en verfijnde tovenaars erin slaagden deze belangrijke monumentale inscriptie te schrijven, evenals voodoo-ceremonies te houden," zei Galil tegen Ynet.


"Omdat het de vroegst bekende inscriptie van dit soort in Kanaän is, moet het in latere perioden en op verschillende plaatsen in het land als model hebben gediend voor andere schrijvers en priesters."


De grafsteen met het oude rituele schrift. Foto: Vladimir Naykhin


De inscriptie bestaat uit 20 woorden en 63 letters in het oude proto-Kanaänitische schrift. Het leest als een vloek die de dood van de gouverneur van Jeruzalem wenst: "Vervloekt, vervloekt, u zult sterven; gouverneur van de stad, u zult sterven."

De stenen plaat werd ontdekt door Eli Shukron, die de opgraving in de buurt van het Gihon brongebied in 2010 uitvoerde, en het dateert uit de midden bronstijd of de late bronstijd.
254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page