top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Waarom is de recessie niet allemaal slecht nieuws voor de Israëlische technologiesector?


Afbeelding van DaphnaAM via Pixabay


Het is geen geheim dat de macro-economische toestand van de wereld zorgwekkend is. De inflatie steekt zijn lelijke kop op, tast ons inkomen en spaargeld aan, de aandelenmarkt is bearish en een recessie dreigt, begint Uri Gabai in ISRAEL21C zijn uitleg.


De Israëlische hightechsector, die sterk verbonden is met de wereldmarkten, wordt duidelijk beïnvloed door deze trends.


Na het recordjaar 2021 stapelen de ontslagen zich op en veel Israëlische tech-eenhoorns en openbare bedrijven leren dat het soms gemakkelijker is om de top te bereiken dan daar te blijven.


Is deze periode helemaal slecht? Niet noodzakelijk. Ik onderschat het afschuwelijke gevoel dat gepaard gaat met ontslagen niet, maar vanuit een ecosysteemperspectief kan deze vertraging de hoognodige tech-industrie terugbrengen tot het broodnodige gezond verstand.


De periode tussen begin 2021 en medio 2022 was in veel opzichten buiten proportie. Om te beginnen flirtten de waarderingen van startups met een zeepbelscenario. Dit is op korte termijn goed voor ondernemers, maar maakt de branche minder competitief en minder duurzaam.


Het volgende is het front van het menselijk kapitaal. Hoewel het een goede zaak is dat steeds meer talent zijn weg vindt naar de hightechindustrie, had de rekruteringswaanzin van 2021 zijn nadelen.


In de tweede helft van 2021 nam een ​​record van meer dan 10 procent van de hightechmedewerkers vrijwillig ontslag. Dit verstoort de gezonde bedrijfsvoering van technologiebedrijven en drijft hen ertoe zich te concentreren op continue werving en onboarding in plaats van op groei.


De felle concurrentie zorgde er ook voor dat de salarissen snel stegen, waardoor beginnende startups in het nadeel zijn ten opzichte van gevestigde bedrijven en wereldwijde R&D-centra.


Een fase in het rijpingsproces

De huidige hobbelige weg die we doormaken – moge het snel voorbij zijn – is een andere belangrijke fase in de rijping van Israëlische bedrijven.


Als de golven precies goed zijn, lijkt iedereen te weten hoe te surfen, maar verontrustende wateren onderscheiden goede surfers van middelmatige.


Uri Gabai, CEO van Start-Up Nation Policy Institute. Foto door Micha Loubaton via ISRAEL21C

Hetzelfde geldt voor bedrijven. De meeste directies van de recente Israëlische eenhoorns en openbare bedrijven ervaren voor het eerst een echte economische vertraging. Het is essentieel dat ze leren hoe ze zich door deze moeilijke tijden heen moeten werken, zodat de capabele er sterker en veerkrachtiger uit komt.


Mijn laatste punt betreft de regering. Een technisch ecosysteem helpen groeien is een serieuze onderneming. De Israëlische regeringen waren door de jaren heen zeer efficiënt in het helpen van het ecosysteem om zijn huidige positie te bereiken.


Maar te veel proberen te helpen is geen goed idee. Laten we niet haasten om techbedrijven die het moeilijk hebben te redden. De Israëlische hightech is een uiterst geavanceerde industrie die in staat is om middelen van falende bedrijven naar betere te verplaatsen.


Het innovatiebeleid van Israël moet zich niet richten op hoe de industrie uit deze recessie te halen - dit is niet de rol van de overheid in normale omstandigheden (en recessies zijn inderdaad normale omstandigheden).


Het zou zich eerder op de lange termijn moeten richten: het bouwen van de juiste intellectuele, financiële en menselijke infrastructuur om het leiderschap van de sector in de komende decennia te behouden.


Uri Gabai is CEO van Start-Up Nation Policy Institute (SNPI).

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page