israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Waarom kunnen we ons niet meer concentreren?


Illustratieve foto door wayhomestudio via freepik.com


Tijdens een videogesprek met Prof. Lilach Shalev-Mevorach , hoofd van het Attention Lab aan de Universiteit van Tel Aviv, werden we constant onderbroken door piepjes, jingles en ringtones van onze verschillende apparaten, schrijft Abigail Klein Leichman in ISRAEL21C.


En we lachten, want het illustreerde perfect wat de professor zei: Technologische afleiding draagt ​​in belangrijke mate bij aan concentratieproblemen.


Het is geen nieuw probleem, maar het lijkt de afgelopen twee jaar van de pandemie te zijn verergerd.


Uit een recent onderzoek bleek dat de gemiddelde aandacht spanne daalde van 12 seconden in 2000 tot acht seconden vandaag. Uit onderzoek dat is geciteerd in Stolen Focus: Why You Can't Pay Attention door Johann Hari bleek dat studenten zich niet langer dan 65 seconden op een taak kunnen concentreren en dat kantoormedewerkers hun focus gemiddeld slechts drie minuten kunnen vasthouden.


“Het is inderdaad een fenomeen dat lang voor Covid begon, maar het is de afgelopen twee jaar ingewikkelder en uitgesprokener geworden omdat we allemaal achter schermen zaten. De omstandigheden hebben de aandacht aanzienlijk vergroot”, zegt Shalev-Mevorach.


"Als we met veel deelnemers naar een virtuele vergadering komen, of lessen hebben op Zoom, is het echt moeilijk om te beschrijven hoe veeleisend het is in termen van aandacht en andere aspecten van cognitie."


Als je nog steeds oplet - sommige recente onderzoeken suggereren dat mensen minder dan een minuut besteden aan het lezen van online inhoud - lees dan verder voor enkele inzichten en tips hieronder.


Gefocust blijven


Prof. Lilach Shalev-Mevorach, aandacht onderzoeker aan de Universiteit van Tel Aviv. Foto door Idan Malka


Shalev-Mevorach merkt op dat er weinig empirische gegevens zijn over afnemend concentratievermogen.


Maar als ervaren aandacht onderzoeker weet ze dat het veel veeleisender is om te begrijpen wat er wordt gezegd bij communicatie via apparaten (of gezichtsmaskers).


Dat komt omdat zowel geluid als beeld worden aangetast. Het is nog moeilijker als de spreker alleen wordt gehoord en niet wordt gezien.


“We moeten veel meer aandacht investeren en we worden sneller vermoeid. Dit heeft invloed op onze taalverwerking en ons reactievermogen.”


Communicatie op afstand schaadt zowel aanhoudende als uitvoerende aandacht, zegt ze.


Aanhoudende aandacht betekent gefocust blijven tijdens het uitvoeren van eenvoudige, routinematige, eentonige activiteiten.


"Hoe passiever de activiteit is, hoe groter de kans op innerlijke en uiterlijke afleiding", zegt Shalev-Mevorach, verwijzend naar afleidingen van de geest en de omgeving.


“In een Zoom-vergadering of les is het onvermogen om continu te communiceren en te reageren een grote valkuil.”


Uitvoerende aandacht (ook wel aandacht controle genoemd) is een meer geavanceerde functie die we actief gebruiken om afleiding te blokkeren. Ook dit is moeilijker bij het werken, studeren en communiceren via apparaten, zegt Shalev-Mevorach.


Kinderen, Covid en concentratie


Als uw kind tegenwoordig meer moeite heeft om gefocust te blijven, is de eerste stap het uitsluiten van mentale of fysieke factoren (inclusief langdurige Covid) die de concentratie kunnen beïnvloeden.


Dat is het advies van kinder- en jeugdpsychiater Dr. Fortu Benarroch, klinisch directeur van het Center for Pediatric Post-Trauma Stress in het Hadassah University Medical Center in Jeruzalem en bestuurslid van de Israel Trauma Coalition.


"We zien een grote toename van verwijzingen en veel van de klachten hebben te maken met concentratieproblemen", vertelt hij aan ISRAEL21c.


“Concentratieproblemen zijn een veel voorkomend symptoom dat niet specifiek is voor psychologische en psychiatrische problemen. Het is als koorts in de huisartsgeneeskunde: koorts betekent dat er een medisch probleem is, maar je kunt aan de koorts niet zien wat het is”, legt Benarroch uit.


"Maar over het algemeen heeft de pandemie een zeer lange periode van emotionele stress veroorzaakt, en emotionele stress kan leiden tot een verminderd concentratievermogen", vervolgt hij.


“Kinderen verloren hun vaste kaders omdat er veel instabiliteit was. Ze gingen niet naar school, of ze hadden sporadisch school en wisten niet hoe lang het zou duren. Leren op Zoom werkte niet altijd.”


"Tegelijkertijd raakten meer kinderen raakten verslaafd aan schermen - tv, computer, smartphone - wat al een probleem was vóór de pandemie, maar veel erger werd. Als je te veel uren naar schermen kijkt, heeft dat invloed op je concentratie”, zegt Benarroch.


“Je raakt gewend aan media waar er een snelle en intense manier is om bevrediging te krijgen. U drukt op 'enter' en krijgt direct resultaat. Zo werkt de werkelijkheid niet als je niet achter een computer zit.”


De behoefte aan een snelle oplossing voor tevredenheid is een van de redenen waarom jongeren betrokken raken bij risicovol gedrag, voegt hij eraan toe.


“Ze hebben niet het geduld om te wachten op processen en menselijke interacties waar dingen traag gaan. Soms manifesteert dit zich als een concentratieprobleem.”


Ouders kunnen helpen door fysieke en sociale activiteiten met leeftijdsgenoten of familieleden aan te moedigen. Als het probleem aanhoudt, overweeg dan professionele hulp te zoeken.


Tips over hoe we onze aandacht kunnen verbeteren


De volgende tips van Shalev-Mevorach zijn bedoeld om meer aanhoudende en uitvoerende aandacht te krijgen. Het doel is om alerter te zijn in welke omgeving of activiteit dan ook.


  • Zorg voor voldoende slaap. We concentreren ons beter als we niet moe zijn.

  • Kies waar mogelijk voor activiteiten die u interesseren in een niet-afleidende omgeving.

  • Organiseer elke vergadering, klas of andere presentatie in een paar korte sessies in plaats van één lange sessie. De laatste of voorlaatste sessie moet worden besteed aan het implementeren of oefenen van de nieuwe vaardigheid of het nieuwe idee in een reële context, individueel of in kleine groepen.

  • Bij het leiden van of deelnemen aan een lange sessie (live of opgenomen), zijn korte, actieve pauzes effectief om de informatie te verwerken en je alert en gefocust te voelen. De exacte activiteit tijdens de pauze – een stevige wandeling maken, naar muziek luisteren – is een individuele keuze.

  • Actief luisteren is een aandacht booster en helpt je te verwerken wat je hoort. In plaats van passief te kijken of op te nemen, maak je aantekeningen bij belangrijke punten, inzichten of vragen.


97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws