top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Waarschuwingsbrieven voor Netanyahu, Ohana en politiechef Shabtai voor ramp berg Meron


Toenmalig premier Netanyahu met justitieminister Ohana na de ramp op de berg Meron. Screenshot YouTube


Het staatsonderzoek naar de dodelijke verplettering van Mount Meron in 2021 heeft brieven gestuurd naar een aantal voormalige en huidige hoge functionarissen die aangeven dat de commissie hen mogelijk gedeeltelijk verantwoordelijk acht voor Israëls ergste burgerramp ooit melden verschillende Hebreeuwse media en The Times of Israel.


Onder degenen die waarschuwingen ontvingen, is oppositieleider Benjamin Netanyahu, die premier was in mei 2021 toen 44 mensen werden gedood in een menigte lichamen tijdens een overvolle pelgrimstocht in het noorden van Israël.


Ook politiechef Kobi Shabtai, toenmalig minister van Justitie Amir Ohana, en de vorige maand afgetreden noordelijke politiecommandant Shimon Lavi, hebben brieven ontvangen.


"Wij zijn van mening dat degenen die hoge posities bekleden, die een brede en aanzienlijke autoriteit hadden, verantwoordelijkheid moeten dragen in overeenstemming met die rollen", zegt het staatspanel dat de ramp onderzoekt.


Het panel zegt dat degenen die waarschuwingsbrieven ontvangen "negatief kunnen worden beïnvloed door het werk of de bevindingen van het onderzoek".


Hoewel de mededelingen aangeven wie volgens het panel de schuld moet krijgen van de sterfgevallen, gaan ze vooraf aan een eindrapport, dat pas zal worden gepubliceerd zodra degenen die waarschuwingen hebben gekregen de kans krijgen om hun zaak voor de commissie te bepleiten, aldus The Times of israel.


Inmiddels reageerde minister van Defensie Gantz vanuit Japan over de verzonden waarschuwingsbrieven, waarbij hij zichzelf op de schouder klopte omdat hij eiste dat een staatscommissie wordt ingesteld om de ramp met Meron te onderzoeken, nadat dat panel eerste bevindingen had vrijgegeven waarin hij zijn voormalige partner Benjamin Netanyahu en anderen de schuld gaf van de dodelijke ramp.


"We willen niet de schuld geven - we zoeken verantwoordelijkheid en lessen. Daarom heb ik een staatscommissie geëist om de Meron-ramp te onderzoeken', twittert hij, boven een schermafbeelding van een lijst met schijnbare eisen in coalitiebesprekingen vorig jaar.


De vorming van een staatsonderzoekscommissie werd breed gesteund door de reguliere politici, hoewel veel wetgevers uit de ultraorthodoxe gemeenschap tegen waren.


"We zullen doorgaan en door de open wond graven om ervoor te zorgen dat de lessen volledig worden geïmplementeerd", zegt Gantz.


98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page