top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wanneer en waar kan je de woestijnbloemen van Israël zien bloeien


Cyclamen bloeien in Israël. Foto door Paula Cohen / KKL-JNF


Bloeiende bloemen zijn niet het eerste waar je aan denkt als je aan de woestijn van Israël denkt. Maar als de winter komt, vult wat we ons voorstellen als droog, dor land met kleurrijke bloesems en tal van plekken om van de natuur op zijn best te genieten.


De bloemengolven die in de winter de een na de ander bloeien, kunnen het beste worden bekeken in de noordelijke delen van de Israëlische Negev, en ISRAEL21c sprak met Gil Siaki, het hoofd van de bebossingsafdeling van Keren Kayemeth LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF) in de zuidelijke regio, om alles te weten te komen over wat waar en wanneer te zien is.


'De eerste bloemen die arriveren, voordat je zelfs maar aan regen begint te denken, is de squill . We hebben veel plekken in de Negev met squill bloesems, 'vertelt hij aan ISRAEL21c.


Foto van winterbloemen door Ilan Shaham / KKL-JNF


“Meteen daarna bloeien de winternarcis. Dit zijn geweldige bloemen, zo'n grote gele beker die bloeit zonder blad, die pas later opduikt. Ook deze bloeien lang voor de regen, in oktober. We hebben grote concentraties in Lahav Forest en Yatir Forest, waar de boswachters en het grote publiek op hen wachten.”


Foto van narcissen door Yaakov Shkolnik / KKL-JNF


Na de geweldige winternarcissen komen de reguliere narcissen in de noordelijke woestijnbossen van Israël, zoals Amatzia, Lachish en Guvrin . Dit jaar bloeiden ze maar kort door de late regenval. In december en januari verschijnen cyclamens, zei Siaki.


Foto van bloeiende cyclamen door Michael Hori / KKL-JNF

"De cyclamen zijn al in bloei gekomen rond Kiryat Gat en Guvrin. Er zijn tapijten van cyclamen waarvan de bladeren nu al te zien zijn, en binnenkort zullen we ze kunnen zien.”


Anemonen kleuren het Zuiden rood

Anemonen, misschien wel de meest gevierde bloemen van Zuid-Israël, zijn de volgende in de rij.


Anemonen maken een rode loper. Foto door Doron Horowitz/Flash90 via ISRAEL21C


"De anemonen beginnen in januari te bloeien, vooral in de westelijke Negev, waar ze in groten getale de grond bedekken", zegt Siaki.


Naast de westelijke Negev raadt Siaki aan om de anemonen te komen bekijken in het Dvira-bos in de zuidelijke uitlopers van Judea.


“Iedereen kan de aard van zijn bezoek aanpassen aan wat hij leuk vindt. Sommige mensen concentreren zich liever op drukkere gebieden. Anderen lopen liever door het bos en zien hier en daar een bloem. Het zien van een enkele bloem in het bos is niet minder indrukwekkend dan het zien van bloementapijten.”


Majestueuze irissen

En tot slot, precies wanneer de winter overgaat in de lente, bloeien er in de hele regio irissen in majestueuze tinten blauw, paars en wit.


Foto van witte irissen door Michael Hori / KKL-JNF


Siaki zegt dat de KKL-JNF veel verschillende soorten irissen in kaart brengt, waaronder een bedreigde soort in het Dudaim bos bij Beersheva, als onderdeel van zijn inspanningen voor natuurbehoud.


“Al deze natuurwaarden zijn erg belangrijk voor ons. In ecologische onderzoeken die we in alle bossen uitvoeren voorafgaand aan werkzaamheden, zoals het uitdunnen en verwijderen van dode bomen, vinden we veel zeldzame soorten die op de rand van uitsterven staan. We brengen ze in kaart en verzorgen ze”, zegt hij.


Paarse irissen. Foto door Yossi Zamir / KKL-JNF


Gevraagd naar zijn persoonlijke favoriete plek om bloemen te bekijken, overlegt Siaki voordat hij Goral Hills kiest, net ten noorden van Beersheva.


In deze omgeving in savannestijl zijn er schaarse aanplant van acaciabomen, Christusdoornjujubebomen en Atlantische pistachebomen.


"Dit soort beplanting zorgt ervoor dat de inheemse grasfauna zich kan ontwikkelen, en de combinatie van de verschillende boomsoorten samen met het gras en de irisbloesems is absoluut geweldig", zegt Siaki.


Hij vindt het veel gemakkelijker om zijn favoriete bloem een ​​naam te geven.


'Winternarcissen', zegt hij grif. “Ze zijn gewoon zo indrukwekkend. Ze hebben dit soort kracht, deze heldere, sterke gele kleur.


224 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page