israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

'Winnen' het levensverhaal van Rob Heilbron, de man die O'Neill in Nederland introduceerde


"Winnen', dat is de titel van het boek waarin Rob Heilbron zijn levensverhaal beschrijft, de man die het merk O'Neill naar Nederland bracht, die van Beverwijk naar een kibboets in Israël ging, vandaar naar New York en uiteindelijk weer in Amsterdam terug kwam. Maar ook de man die ik vanaf de kleuterschool ken omdat we samen opgroeiden in de zelfde straat in Beverwijk en altijd bevriend zijn gebleven.


‘Je moet altijd voor de winst gaan. Winnaars accepteren geen verlies, daarom zijn het winnaars. Het is net als met zeilen, je maakt wel eens een verkeerde slag, maar dan is de wedstrijd nog niet verloren,’ aldus Rob Heilbron.


Rob's vader was tijdens de oorlog als joodse onderduiker ondergedoken in Beverwijk, waar hij na de bevrijding bleef wonen. Veel van zijn familieleden overleefden die oorlog niet.


Rob voelde vanaf zijn 17e de onweerstaanbare drang om groots en meeslepend de wereld te gaan ontdekken. De weg voerde van een kibboets in Israël naar werk als etaleur bij de meest prestigieuze zaken en naar de Europese zeiltop.


Eind jaren tachtig heeft bijna elke scholier een O’Neill-schoolagenda en ligt bijna iedereen op het strand in de badkleding van O’Neill. De man die het iconische surfmerk in Europa tot een ongelooflijk marketingsucces weet te maken: Rob Heilbron. Hoe doet hij dat? Wat voor trucs gebruikt hij? Wie draait hij een loer? Welke rol speelt de koninklijke familie daarin?


Na O’Neill wil Heilbron nog één keer winnen. Lukt hem dat met lingeriemerk Sapph? Wat zijn de gevolgen van de hondsbrutale billboardcampagne die hij lanceert? Heilbron spreekt voor één keer vrijuit over zijn zaken, en ook over zijn leven. Een jetsetbestaan vol (sport)succes, geld en vrouwen. Maar ook: hoogoplopende ruzies in boardrooms, rechtszaken en afpersers.


Journalisten Joost van Kleef en Henk Willem Smits schreven eerder de bestsellers De zaak Kooistra. Opkomst en ondergang van een horecamagnaat, De makelaar en Het belastingparadijs. Waarom niemand hier belasting betaalt – behalve u.


Ik heb het in één keer uitgelezen, een aanrader dus kopen dat boek.

315 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws