top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Yoram vervulde de droom van zijn opa en kwam uit Nederland om dienst te nemen bij de IDF


Yoram Goren. Foto met dank aan Yoram.


Voor Yoram Goren, 19, waren de demonstraties in Nederland tijdens Operatie Wall Guard in mei dit jaar, toen er duizenden Hamas raketten op Israëlische burgerdoelen werden afgeschoten, de laatste druppel en nam hij het besluit naar Israël te vertrekken om bij de IDF dienst te nemen.


Yoram, afkomstig uit Etten-Leur, is zijn hele leven geconfronteerd met antisemitisme, "het begon op de kleuterschool" zegt Yoram, "en is nooit meer weggeweest.


"Ik voelde me nooit thuis in Nederland. De eerste keer dat ik extreem antisemitisme meemaakte, was toen ik zeven was. We woonden in een buurt waar iedereen elkaar kende. Mijn vader ging wandelen met de hond, en plotseling hoorde ik luid geschreeuw. Ik rende naar het raam en zag dat iemand mijn vader aanviel. "Hij lag bloedend op de grond. Toen de politie arriveerde, realiseerden we ons dat het een neonazi was die mijn vader had aangevallen omdat hij Joods was.


Yoram komt uit een familie van Holocaustoverlevenden, en zijn familie was de enige Joodse familie in het gebied waar ze woonden. "Toen ik tien was, had ik een gevecht met een van de kinderen in de klas. Er was een leraar op school die me vertelde dat als ik me zo zou blijven gedragen, hij me naar een concentratiekamp zou sturen. Dat is precies wat hij tegen me zei, Toen ik daarover klaagde zei ze dat ik het had verzonnen".


Het besluit om Nederland te verlaten kwam tijdens Operatie Wall Guard afgelopen mei. "Het discours rond de operatie was verschrikkelijk en ik realiseerde me dat ik naar Israël moest komen. Dat heel Europa onveilig is voor Joden. Ik vertelde mijn ouders dat er demonstraties in de straten zijn van mensen die oproepen om Joden (mij) te vermoorden, en ik hier niets meer heb te zoeken. Ze waren het met me eens. Ze komen ook op Aliyah zodra mijn moeder met pensioen gaat.


Yoram's grote droom is om parachutist te worden, en hij heeft een goede reden. "Mijn grootvader was een parachutist in het Nederlandse leger. Hij vocht in Indonesië", zegt Yoram. "Toen hij uit het leger werd ontslagen, brak de Yom Kippur-oorlog uit en wilde hij Aliyah maken en zich bij het Israëlische leger voegen. Zijn wens was om parachutist in de IDF te worden. Aliyah heeft mijn grootvader helaas niet gemaakt. Ik vervul nu zijn droom waar mijn grootvader geen kans had "


De eerste stap is gezet, samen met 130 jongeren uit 16 landen over de hele wereld nam Yoram woensdagavond deel aan de diploma-uitreiking voorafgaand aan hun dienstneming in januari, in een feestelijk kaarslichtevenement in het Palmach House in Tel Aviv.


Buitenlandse vrijwilligers van de afdeling Veiligheid van het Ministerie van Defensie (MHAL) zijn verantwoordelijk voor het voorbereidingsprogramma voor hun werving. Het aantal vrijwilligers is dit jaar gestegen ten opzichte van de pre-corona periode, en dit jaar komen de rekruten uit Marokko, Tunesië, Frankrijk en veel andere landen.


916 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page