israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Zeldzame beelden van 30 jaar geleden om de eerste 15.000 Ethiopische Joden naar Israël te brengen


Screenshot YouTube.


Afgelopen maandag was het precies 30 jaar geleden dat de eerste groep Ethiopische Joden in Israël aankwam. De IDF heeft onlangs teruggevonden beelden daarvan vrijgegeven.


Het IDF-archief van het Israëlische ministerie van Defensieheeft zeldzame videobeelden vrijgegeven van de operatie om ongeveer 15.000 Ethiopische Joden naar Israël te brengen.


Deze operatie onder de naam "Operation Solomon' werd geleid door luchtmachtpersoneel en jagers van de Sheldag-eenheid, onder het bevel van de huidige minister van Defensie Lt. Col. Beny Gantz.


De video documenteert de hoogtepunten van de operatie: de voorbereidingen voor het opstijgen, de landing in Addis Abeba en het moment waarop de plaatsvervangend stafchef en commandant van Operatie Shlomo, wijlen Amnon Lipkin Shahak, te horen kreeg dat de eerste immigranten op de luchthaven aankwamen en aan boord van de vliegtuigen gingen.Het videomateriaal bevond zich als onderdeel van het digitaliseringsproject van de IDF-archieven bij het Ministerie van Defensie, waarin tienduizenden uren worden omgezet.


Inmiddels leven er 125.000 Ethipische Joden in Israël die volledig zijn geïntegreerd in de maatschappij. Zo is er een minister van Ethiopische afkomst, zijn er Knesset leden, officieren bij de IDF en politie zakenlui en meer van Ethiopische afkomst.

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws