israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Zo ziet de procedure er zondag uit wanneer de nieuwe regering moet worden beëdigd


De Knesset. Foto Haim Zach/GPO


Wat gebeurt er op zondag, de dag van de geplande beëdiging van de regering-Bennet-Lapid? Politiek commentator Amichai Steun heeft een overzicht gemaakt wat wij hier afdrukken.


Zondag 13 juni wordt om 16.00 uur een speciale zitting van de Knesset geopend om te debatteren over de vorming van de 36e regering en de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de Knesset. De vergadering zal worden bijgewoond door president Rivlin.


De huidige voorzitter van de Knesset zal de beoogde nieuwe premier, Naftalie Bennet, uitnodigen op het podium van de Knesset om zijn regering te presenteren.


Dit zal worden gevolgd door een toespraak van de aangewezen plaatsvervangende premier, Yair Lapid, en een toespraak van Netanyahu, nu het hoofd van de grootste partij die geen partij is bij een overeenkomst om de regering te steunen en in de oppositie gaat.


Aan het einde van de drie toespraken zal er een discussie zijn waarin elke partij 9 minuten krijgt om te spreken. Aan het einde van dat debat vindt de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Knesset plaats waarna de nieuwe voorzitter de voortzetting van de sessie zal voorzitten.


Na deze sessie za erl een vertrouwensstemming worden gehouden over de nieuwe regering. Na de stemming hierover, ervan uitgaande dat de regering de veresite meerderheid van 61 Knesset stemmen heeft gekregen, zullen de aangewezen ministers één voor één naar voren gaan en trouw verklaren aan de staat Israël.

Een foto sessie van de nieuwe regering met president Rivlin zal zondag of maandag laat plaatsvinden.

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws