top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zuid-Afrikaanse eretuin in Tel Mond


Foto Dennis Zin / KKL-JNF


Maandag jl vond een baanbrekende ceremonie plaats in Tel Mond, Israël, om een ​​herdenkingstuin te lanceren die voor het eerst een opmerkelijke groep Zuid-Afrikaanse Joden herdenkt die hebben bijgedragen aan de strijd tegen apartheid en gaven steun aan de staat Israël.

Michael Kransdorff, voorzitter van het Joods Nationaal Fonds in Zuid-Afrika, die opkomt voor de tuin, legt uit: "In een tijd waarin sommigen Zuid-Afrika en Israël proberen te verdelen voor hun eigen sektarische belangen, zal deze tuin een levend bewijs zijn van de band tussen de twee volkeren in de strijd voor vrijheid.”

De 5.000m2 grote herdenkingstuin is omgeven door bomen in het Tel Mond-park, een gebied van 22.000 m2 in centraal Israël. Tel Mond is de thuisbasis van een Engelssprekende gemeenschap op slechts 15 minuten van Raanana, waar veel Zuid-Afrikanen zich hebben gevestigd.

Een Zuid-Afrikaanse kunstenaar moet een sculptuur maken om de Joodse bijdrage aan SA's strijd voor vrijheid in het park te erkennen, 36 bomen zullen worden geplant en er zullen stenen zijn in Gan Siyabonga (We danken u Garden - Gan: tuin in het Hebreeuws en Siyabonga: wij danken u in Zulu) voor elke activist die ieder een QR-codes krijgen, Wanneer de QR-code wordt gescand, wordt een korte persoonlijke geschiedenis van de activist onthuld. Er werden 36 bomen gekozen omdat volgens de Joodse traditie elke generatie wordt gered door 36 rechtvaardigen.

Kransdorff voegt toe: “Er waren veel Zuid-Afrikaanse Joden die hebben bijgedragen aan de bevrijding van Zuid-Afrika en die de vestiging en ontwikkeling van Israël steunden. Deze helden zijn nooit erkend en velen zijn niet goed bekend, maar toch waren ze behulpzaam bij het helpen bouwen van betere samenlevingen in SA en Israël. We onderzoeken de verhalen van eervolle personen die herdacht moeten worden in Gan Siyabonga , waaronder kunstenaars, rabbijnen, muzikanten, advocaten, opvoeders, artsen, parlementariërs, degenen die naar townships gingen om de hongerigen te voeden, en zelfs degenen die de wapens opnamen in Zuid-Afrika tegen de apartheidsregering.”

Shariel Gun, directeur fondsenwerving van KKL-JNF's afdeling ontwikkeling van hulpbronnen en externe zaken: "KKL - JNF is trots om het Zuid-Afrikaanse Memorial Garden-project te lanceren, dat de Joodse strijders zal herdenken die hebben gevochten tegen het racistische apartheidsregime. een affiniteit en sympathie voor de staat Israël en ze hebben allemaal bijgedragen aan de strijd van de zionisten. De bomen die in de nieuwe tuin in Tel Mond zullen worden geplant, zullen hun heldhaftigheid herdenken en ons eraan herinneren dat de voortdurende strijd tegen racisme en haat onze moraal is plicht."

Rowan Polovin, nationaal voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Zionistische Federatie (SAZF), zei : “Deze herdenkingstuin, een primeur in zijn soort, is een krachtig bewijs van een groep Zuid-Afrikaanse Joden die vochten tegen onrecht in Zuid-Afrika en tegelijkertijd de noodzaak omarmden, zodat de Joodse staat Israël kan bestaan ​​en bloeien. Degenen die we eren, wilden het onrecht rechtzetten waarvan ze getuige waren in Zuid-Afrika. Ze werden evenzeer geïnspireerd door de strijd van het Joodse volk om hun voorouderlijk land en hun recht op politieke vrijheid terug te winnen. Ze droegen op verschillende manieren bij aan Israël, sommigen vochten voor de oprichting van de staat, sommigen kozen ervoor om daar te wonen, anderen hielpen bij de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld, en zelfs vanuit het buitenland zamelden velen fondsen in en boden diplomatieke en publieke steun aan.”

David Benjamin sprak tijdens het evenement over zijn vader die een van de activisten zal zijn die in de tuin worden geëerd. “Mijn overleden vader, Rabbi Myer (Sonny) Benjamin, was een uitgesproken criticus van de regering tijdens het apartheidstijdperk en speelde een belangrijke rol in de strijd voor mensenrechten. Hij hield multiraciale gebedsbijeenkomsten in een tijd dat het illegaal was. Hij huisvestte honderden ontheemden in zijn synagoge die door de nationalistische regering uit hun huizen waren verdreven. Het is hartverwarmend als mensen die geen erkenning zochten, erkenning krijgen voor hun daden.” Rabbi Benjamin was een fervent aanhanger van de staat Israël en emigreerde daar in 1988.

Ruth Wasserman Lande, een Zuid-Afrikaans lid van de Israëlische Knesset, zegt: " Als iemand die opgroeide in Zuid-Afrika en naar Israël emigreerde, ben ik enorm trots om getuige te zijn van de overbrugging van die twee werelden met de opening van dit park - geschonken door de Zuid-Afrikaanse Joodse gemeenschap die bekend staat om haar trouwe steun aan en loyaliteit aan Zuid-Afrika enerzijds en haar liefde voor Israël anderzijds.

“Het overbrugt ook een kloof tussen twee landen die helaas een moeilijke fase in hun relatie doormaken. SA heeft enorme ontberingen doorgemaakt en dat geldt ook voor het Joodse volk. Er zijn diepe banden tussen ons die zijn ontvoerd. Dit project is een nieuwe steen in een brug om Zuid-Afrika en Israël dichter bij elkaar te brengen.”

Naar verwachting wordt begin 2023 het standbeeld onthuld en het speciale lied ter voor de tuin uitgebracht.
65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page