top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

1 dag voor einde mandaat zegt Netanyahu bereid te zijn Bennett 1 jaar als premier te dulden

Bijgewerkt op: 4 mei 2021


Premier Netanyahu. Screenshot YouTube


Een dag voor dat zijn mandaat om een regering te vormen afloopt maakt premier Netanyahu bekend bereidt te zijn voor 1 jaar Yamina leider Naftalie Bennett voor 1 jaar premier te laten zijn waarna hij het premierschap weer op zich neemt.


Op zijn social media accounts schreef Netanyahu “Ik heb Naftali Bennett gezegd dat ik bereid ben in te gaan op zijn eis voor een rotatieovereenkomst waarin hij eerst een jaar als premier zal dienen. Leden van de Yamina-partij zullen de regering en de Knesset betreden met belangrijke rollen ”.


"Ik dring er bij Bennett op aan om vandaag een overeenkomst te ondertekenen over de vorming van een rechtse regering, en te beloven dat hij zich bij geen enkele andere regering zal aansluiten", voegde Netanyahu toe.


De leider van de rechtse New Hope partij, Gideon Sa'ar, reageerde onmiddellijk door te zeggen "dat zijn rechtse partij niet zal toetreden tot een regering met Likud en Yamina, zelfs als Benjamin Netanyahu Naftali Bennett eerst een jaar lang premier laat worden als onderdeel van een rotatieovereenkomst."


Netanyahu's voorstel aan Bennett “is niet waar de New Hope-kiezers voor hebben gestemd. New Hope-kiezers stemden voor verandering ”, zei Sa'ar tijdens een Knesset-fractievergadering.


Sa'ar's afwijzing van het plan betekent dat Netanyahu nog steeds niet voldoende steun heeft om een ​​rechtse regering te vormen.


Yesh Atid-leider Yair Lapid zegt dat hij niet bereid is afstand te doen van het presidentiële mandaat om een ​​regering te vormen aan Yamina-voorzitter Naftali Bennett.


Lapid zegt dat hij verwacht dat president Reuven Rivlin hem zal belasten met het vormen van een regering nadat het mandaat van premier Benjamin Netanyahu dinsdagavond om 0.00 uur afloopt.


'Ik zal het mandaat aan Bennett niet opgeven. Ik zie de trucs die worden gedaan en ik hoop dat de president het niet mogelijk maakt ”, zegt hij, verwijzend naar het aanbod van Netanyahu aan Bennett van een premierschap-rotatieovereenkomst. "We gaan met Bennett mee en proberen een regering te vormen."


Lapid bevestigt dat hij nog steeds bereid is Bennett de eerste te laten zijn in een premierschap.

55 weergaven1 opmerking

1 Comment


An Gosy
An Gosy
May 03, 2021

😁Afbeeldingen zijn nu veel duidelijker op de website, althans bij mij. Dus nog blijer

Like
bottom of page