top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

1 dode en 4 gewonden bij aanslag door Hamas terrorist in Oude Stad van Jeruzalem

Eliyahu David Kay,26, zondagochtend vermoord door een Hamas terrorist. Foto via Facebook


Eliyahu David Kay,26, recentelijk uit Zuid-Afrika naar Israël geëmigreerd en wonende in Kibbutz Beer Yitzhak, is de Israëli die zondagochtend in de Oude Stad van Jeruzalem is vermoord door Hamas terrorist Fadi Abu Shkhaydam uit Oost-Jeruzalem. Bij de aanslag raakten vier anderen gewond waarvan een kritiek.


Kaye (26) die verloofd was en over zes maanden zou trouwen, was in dienst van de Western Wall Heritage Foundation als gids.


Kaye liep meerdere schotwonden op, waaronder dodelijke schoten in het hoofd, en werd ondanks de inspanningen van de hulpdiensten bij aankomst in het ziekenhuis doodverklaard. Zijn identiteit bleef bijna vijf uur onbekend.


Hij was een yeshiva-student aan Kiryat Gat voordat hij in 2018 bij de IDF kwam. Rabbi Reuben Schneersohn van de Tomchai Tmimin Yeshiva zei dat Kaye een ongelooflijke jongen was, "met een glimlach en uit een goede familie die de studie van de Torah aan zijn leven."


Hij was de eerste Israëlische burger die werd gedood door Palestijns geweld in meer dan zes maanden, sinds het 11-daagse conflict in mei met terreurgroepen in de Gazastrook, waarbij 12 burgers in Israël omkwamen.


Hamas prees de aanval en noemde het een "heldhaftige operatie", en identificeerde de terrorist als een lid van de organisatie, Fadi Abu Shkhaydam, een Hamas-leider in het Shuafat vluchtelingenkamp in Oost-Jeruzalem, waar hij woonde.


Dat Shkhaydam de terreuraanslag had voorbereid blijkt ook het feit dat zijn vrouw drie dagen geleden Israël had verlaten.


De terrorist op het moment van de aanslag:


Volgens de politie ging Abu Shkhaydam de oude stad binnen, gewapend met een Beretta M12-machinepistool en opende het vuur op drie Israëlische mannen die door het gebied liepen, bij de ingang van de Kettingpoort naar de Tempelberg, waarbij Kay dodelijk werd verwond een man ernstig gewond raakte en twee anderen lichte verwondingen opliepen.


Het door de terrorist gebruikte machinegeweer, Foto Politie worrdvoerder


De politie was binnen 36 seconden aanwezig, twee vrouwelijke politieagenten kwamen van de ene kant van de steeg naar de plaats delict en openden het vuur op Shkaydam. Kort daarna renden twee mannelijke collega's naar hen toe om hen te helpen.


Kay werd naar het Hadassah-ziekenhuis Mount Scopus gebracht, waar hij dood werd verklaard. Een van de zwaargewonde slachtoffers, een rabbijn, werd naar het Shaare Zedek Medisch Centrum gebracht, waar zijn toestand enigszins stabiliseerde na een spoedoperatie, zeiden artsen. Een andere man liep matige tot ernstige verwondingen op - door geweerschoten en granaatscherven - en werd naar het Hadassah-ziekenhuis Ein Kerem gebracht.


De gewonde rabbijn Katzenelnbogen Foto Hadassah Medical Center/hoffelijkheid


Twee politieagenten, 30 en 31 jaar oud, raakten lichtgewond bij de uitwisseling, waarschijnlijk door granaatscherven, volgens de Israëlische politie. Ze werden voor behandeling naar Hadassah Ein Kerem gebracht.149 weergaven1 opmerking

1 Comment


HansLa23+
Nov 21, 2021

🙏 R.I.P. hero

Like
bottom of page