top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

10 dingen die je niet wist over 'Fauda', maar wel zou moeten weten


Lees voorafgaand aan seizoen 4 alle leuke Fauda feiten die je nodig zou kunnen hebben. Foto met dank aan Netflix via ISRAEL21C


Een van de beste dingen aan 2022, is dat Fauda dit jaar terugkeert naar onze schermen met een gloednieuw, veelbelovend seizoen 4.


Om je voor te bereiden op het monumentale moment (hey, na talloze thuisisolaties zijn onze normen behoorlijk laag), heeft ISRAEL21C 10 fascinerende Fauda feiten verzameld die op de een of andere manier aan je aandacht zijn ontsnapt. Graag gedaan.


De cast is eigenlijk heel beroemd


Terwijl de sterrencast van Fauda de afgelopen jaren in huizen over de hele wereld is terechtgekomen, zijn in Israël veel van zijn sterren bekende namen, en ook een behoorlijk divers lot. Marina Maximillian (Hila) en Idan Amedi (Sagi) zijn bijvoorbeeld beroemde zangers, terwijl Itzik Cohen (Captain Ayoub) een komiek is die deel uitmaakte van de meest iconische dragband van het land. Shadi Mar'i (Walid) heeft een indrukwekkende film- en televisiecarrière achter de rug, en Netta Garti (Gali) is een van Israëls meest geliefde actrices en mode-iconen.


Hamas produceert eigen versie van Fauda


Ja, u leest het goed. Volgens nieuwsberichten is Hamas zo boos op de manier waarop Fauda het Israëlisch-Palestijnse conflict vertegenwoordigt, dat het heeft besloten het te bestrijden met een eigen tv-drama. De low-budget productie zal het verhaal vertellen van een incident in 2018 in de Gazastrook en zal dit jaar tijdens de ramadan worden uitgebracht. Helaas namen geen Israëlische acteurs deel aan de opnames, en we vragen ons af of het net zo succesvol zal zijn als zijn oorspronkelijke tegenhanger.


Fauda is niet impopulair in de Arabische wereld


Ondanks het vorige item is Fauda een soort guilty pleasure geworden onder kijkers in de Arabische wereld, en bereikte zelfs de beste Netflix kijkplekken in Jordanië, Libanon en de VAE. Terwijl sommige Arabische kijkers klagen over wat zij zien als eenzijdigheid en een exclusief Israëlisch verhaal, zijn anderen gaan binge-watchen naar de populaire tv-show en waarderen ze zelfs de meer complexe dan gebruikelijke personages. In Israël wordt het programma ondertussen aangeprezen als baanbrekend om de moeilijke realiteit achter de vijandelijke linies te laten zien, waardoor we moeten concluderen dat het waarschijnlijk allemaal in het oog van de toeschouwer is.
Nadat talloze Engelstalige bewerkingen van populaire Israëlische shows het grote publiek over de hele wereld bereikten (hallo daar, Homeland), is Fauda het eerste Israëlische Hebreeuws- en Arabischtalige programma dat het echt overzee haalt. Sinds het werd opgepikt door streaminggigant Netflix, bereikte het vele miljoenen huizen over de hele wereld, waardoor het profiel van de Israëlische tv werd vergroot en de weg werd vrijgemaakt voor meer internationaal geprezen Israëlische programma's.


De eerste claim van Lior Raz op roem betreft Arnold Schwarzenegger


Voordat Lior Raz in premières over de hele wereld de schouders ophaalde met sterren, was Lior Raz' connectie met Hollywood nog meer een klassieke Israëlische: hij was de lijfwacht van niemand minder dan de voormalige ster en gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger. Na een supergevechtsdienst die ook zijn ervaringen aan het schrijven van Fauda leende , reisde Raz naar de VS om The Terminator te beschermen, die hem misschien een paar tips had gegeven over hoe hij de stoerste man in de buurt kon zijn.


De verbinding met Teheran


Het is misschien geen toeval dat Teheran het volgende grote Israëlische ding werd dat de internationale tv sierde. Moshe Zonder, die de hoofdschrijver was voor het eerste seizoen van Fauda , ​​ging verder met het maken van Teheran, dat een enorme hit werd voor Netflix rivaal Apple TV. Net als Fauda , ​​geeft Teheran toegewijde schermtijd aan veel Farsi-dialogen, Israëlisch-Iraanse en Amerikaans-Iraanse acteurs en een kijkje achter de schermen bij een van Israëls grootste vijanden.


Niet al het Arabisch op Fauda is 'echt'


Een van de beste dingen van Fauda is naar onze mening de schermtijd die wordt gegeven aan de Arabische dialoog. En toch spreken niet alle zogenaamd Arabischsprekende Israëlische acteurs de taal. Een prominent voorbeeld is Itzik Cohen, die Gabi Ayoub speelt, de Shin Bet-kapitein die voor elke gelegenheid een Arabisch gezegde lijkt te hebben. Blijkt dat Cohen deze regels leert met een coach voor elke scène. En hoewel de jouwe echt niet kan instaan ​​voor zijn accent, rockt hij absoluut zijn rol.De makers van Fauda hebben flink wat geld verdiend


Fauda- makers Lior Raz en Avi Issacharoff verdienden veel geld toen hun productiebedrijf, Faraway Road Productions, door Candle Media werd gekocht voor een gerapporteerde $ 50 miljoen. Candle Media wordt geleid door voormalige Disney-executives, wat een veelbelovende blijk van vertrouwen geeft in het vermogen van de twee Israëli's om de komende jaren nog meer fantastische content te creëren. Wij kunnen niet wachten.


De verhaallijn is zojuist internationaal geworden


De afgelopen drie seizoenen van Fauda hebben kijkers naar Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook gebracht, maar de komende zal een meer internationale flair hebben. De promo die onlangs werd uitgebracht, belooft Doron en zijn vrienden mee te nemen op avonturen in buurland Libanon, evenals in Brussel, terwijl het complot steeds dikker wordt en de onvermijdelijke reddingsoperaties steeds complexer worden.


Chaos, chaos, chaos


Om de zeer vreemde kans tegen te gaan dat je nog moet leren wat het woord Fauda eigenlijk betekent, laten we je uit de onzekerheid verlossen: chaos. In het Arabisch. Maar nu ook over de hele wereld, terwijl de enthousiaste fans van de show nonchalant (en hoogstwaarschijnlijk tevergeefs) proberen het woord in de dagelijkse conversatie te laten vallen.


Genieten van!


5.143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page