top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

10 goede redenen om van de granaatappel te houden


Ter illustratie. Screenshot YouTube


De vorstelijk ogende vrucht rijpt aan Israëlische bomen net op tijd voor het Joodse Nieuwjaar, Rosh Hashana, dat dit jaar op maandagavond 6 september begint. Boerderijen van noord tot zuid produceren jaarlijks zo'n 40.000 ton verse granaatappels, waarvan ongeveer de helft voor de export.


Je kunt het gebruiken als een mooi middelpunt en de sappige zaden serveren voor een voedzame cocktail van antioxidanten, mineralen en vitamines, waaronder C, E, K en B9 (folaat).


Granaatappels beschermen je cardiovasculaire systeem


Prof. Michael Aviram van Haifa's Rambam Medical Center was de eerste die ontdekte dat krachtige flavonoïde antioxidanten in granaatappels atherosclerose (verharding van de slagaders), de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten, helpen voorkomen.


Hij ontdekte ook dat het drinken van granaatappelsap gedurende een jaar de systolische bloeddruk van de deelnemers aan de studie met 12 procent verlaagde. (Als u bloeddruk- en cholesterolmedicatie zoals statines gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u granaatappelsap drinkt.)


Granaatappels versus diabetes


Een ander onderzoek onder leiding van Aviram toonde aan dat granaatappelsap gunstig kan zijn voor mensen met diabetes, omdat de natuurlijke suiker niet "vrij" is, maar stevig vastzit aan de antioxidanten en daarom de bloedsuikerspiegel niet doet stijgen. Deze functie kan helpen de insulineresistentie te verlagen en de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dit zou de reden kunnen zijn waarom granaatappels al lang worden gebruikt als middel tegen diabetes in het Midden-Oosten en India.


Granaatappels beschermen je hersenen


Het uit granaatappel afkomstige puniciumzuur uit Israël is het actieve ingrediënt in GranaGard, een hersenbeschermend voedingssupplement, uitgevonden door experimenteel neuroloog Ruth Gabizon van het Hadassah-Hebrew University Medical Center in Jeruzalem, en Shlomo Magdassi, expert op het gebied van nanotechnologie van de Hebreeuwse Universiteit.


Een Israëlische studie vorig jaar toonde aan dat GranaGard de cognitieve functie aanzienlijk verbeterde bij patiënten met multiple sclerose die cognitieve problemen hadden die verband hielden met de ziekte. Hoewel zenuwcelbeschadiging onomkeerbaar is, lijkt GranaGard neurodegeneratie te voorkomen of te vertragen en symptomen veroorzaakt door neurodegeneratieve ziekten of veroudering te verminderen.


Granaatappels zorgen ervoor dat je er jong uitziet


In de Chinese geneeskunde is granaatappelsap een langdurige behandeling. Het geheim hier is waarschijnlijk het punizuur van de vrucht, een zeldzaam omega-5 geconjugeerd vetzuur waarvan is aangetoond dat het de huidskleur en elasticiteit verbetert.


Klinische studies suggereren dat door het eten van granaatappel of door het gebruik van huidverzorgingsproducten die het bevatten, granaatappelextracten de huid beschermen tegen UV-schade, door de zon veroorzaakte "ouderdomsvlekken" verminderen en symptomen van inflammatoire huidaandoeningen zoals acne en eczeem verminderen.


Het Israëlische natuurlijke schoonheidsbedrijf Shavit heeft een hele reeks producten doordrenkt met granaatappelextracten.


Foto via Shavit.


Granaatappels beschermen ongeboren baby's


De Rambam en Technion granaatappelsap-onderzoekers, van links: bovenste rij, Dr. Nizar Khatib, Prof. Zeev Wiener, Dr. Yuval Ginsburg; onderste rij, Dr. Noor Saadi en Prof. Ron Beloosesky. Foto door Pioter Fliter


Infectie, ontsteking of een combinatie van beide in de baarmoeder van een moeder kan leiden tot neurologische schade bij haar baby. Onderzoekers van het Rambam Medical Center en Technion – Israel Institute of Technology ontdekten dat het drinken van granaatappelsap tijdens de zwangerschap het risico op ontsteking in de baarmoeder en door ontsteking veroorzaakt foetaal hersenletsel kan verminderen. Nogmaals, dit effect is te danken aan de sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van de vrucht.


"Dit is de eerste studie in zijn soort die tot doel heeft te begrijpen hoe de granaatappel, die bekende gezondheidsvoordelen heeft, kan worden gebruikt om een ​​probleem te voorkomen dat, onder bepaalde omstandigheden, van moeder op kind overgaat", zegt co-auteur Zeev Wiener, hoofd van OB/GYN in Rambam.


Granaatappels beschermen je tanden


Een tandheelkundig onderzoek in India toonde aan dat het spoelen van de mond met granaatappelsap de kolonievormende eenheden van tandplakmicro-organismen met 32 ​​procent verminderde. Dit geeft aan dat granaatappels tandbederf en tandvleesaandoeningen kunnen helpen voorkomen.


Granaatappels kunnen je doen afvallen


Veel studies hebben de effecten onderzocht van granaatappelextracten bij het bestrijden van obesitas . Volgens een dergelijke studie zijn de vetverlagende effecten gerelateerd aan de anthocyanines, tannines en sterke antioxidanten van de vrucht.


Granaatappels verlichten spijsverteringsproblemen


Van granaatappelpitten is bekend dat ze een reeks problemen in het spijsverteringskanaal verlichten, waaronder buikpijn en aambeien. Granaatappelschilthee helpt bij de behandeling van diarree, dysenterie, zweertjes in de mond en keelirritatie. Granaatappelschorsthee kan het lichaam van darmparasieten bevrijden. En granaatappelsap kan gunstig zijn voor mensen met inflammatoire darmaandoeningen.


Granaatappels stimuleren het uithoudingsvermogen en verbeteren sport prestaties


Verschillende onderzoeken geven aan dat het drinken van granaatappelsap het uithoudingsvermogen, de krachtprestaties en het herstel na de training verbetert vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Het bleek ook nuttig te zijn bij het verminderen van spierpijn en het verhogen van de bloedstroom bij sporters.


Granaatappels worden in de toekomst nog lekkerder


De Agricultural Research Organization-Volcani Center van de Israëlische regering doet al 40 jaar onderzoek naar granaatappels.

Doron Holland, hoofd van de Fruit Tree Sciences Unit van het Volcani Center, bestudeert granaatappelmetabolieten en genetica en gebruikt zijn bevindingen om cultivars te kweken (niet genetisch te manipuleren) die in woestijnomstandigheden kunnen groeien en fruit produceren dat eerder rijpt en een verbeterde kleur en smaak heeft.

"We werken er hard aan om de voedingswaarde van granaatappels te verhogen", vertelt hij aan ISRAEL21c. "Ons werk is gericht op genetische controle van metabolieten met ontstekingsremmende en antioxiderende inhoud."


Terwijl de wetenschappers daar druk mee bezig zijn, is hier een granaatappelsorbet die je vandaag kunt maken.200 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page