top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

100 dagen gegijzeld: 120.000 demonstranten aan het begin van een 24 uur manifestatie

Screenshot YouTube


Naar schatting 120.000 Israëli's verzamelen zich zaterdagavond in Tel Aviv voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars die nog steeds door Hamas in de Gazastrook worden vastgehouden.


De bijeenkomst, ter herdenking van 100 dagen sinds de gijzelaars op 7 oktober werden ontvoerd , zal naar verwachting 24 uur duren en wordt bijgewoond door Israëlische en internationale leiders, ambassadeurs, gijzelaars die zijn vrijgelaten uit Hamas-gevangenschap, de families van gijzelaars die nog steeds gevangen worden gehouden, zoals evenals artiesten en andere spraakmakende sprekers.


De bijeenkomst begon met een minuut stilte voor de gijzelaars, slachtoffers van de Hamas-aanval van 7 oktober en gesneuvelde soldaten.


Hierna werd een video vertoond met een verklaring van de Franse president Macron waarin hij zei dat “de natie Frankrijk vastbesloten is alle gijzelaars terug te sturen”, en de namen vermeldde van alle gevangenen met het Franse staatsburgerschap.

Elena Trufanov, een gijzelaar die werd vrijgelaten uit Hamas-gevangenschap , zei dat ze sinds haar terugkeer naar Israël "veel minder optimistisch is geworden. Honderd dagen in Hamas-gevangenschap is ondenkbaar."


"Soms heb ik er spijt van dat ik uit gevangenschap ben teruggekeerd, omdat ik daar hoop had", zei Trufanov. “Toen ik terugkwam, hoorde ik dat mijn man Vitaly was vermoord en dat mijn huis was afgebrand. Het enige dat ik nog heb is mijn enige zoon Sasha, die door Hamas is ontvoerd en nog steeds gevangen wordt gehouden in Gaza.


Ronen Neutra zei tijdens de bijeenkomst dat hij tijdens een recente ontmoeting met de Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani het belang benadrukte om gefocust en creatief te blijven om tot een akkoord te komen.


“Het beste antwoord is een politieke oplossing en niet een militaire oplossing”, zei Neutra, wiens zoon Omer tot de gijzelaars behoort.


De demonstratie, die 24 uur duurt, is live te volgen via YouTube:De moeder van gijzelaar Omer Shem Tov, Shelly Shem Tov, zei dat “14 jaar geleden” haar man en drie kinderen “naar een betoging gingen ter ondersteuning van Gilat Shalit . Nooit in mijn stoutste dromen had ik gedacht dat ik op de grond zou staan op een dag aan de andere kant, terwijl ik mijn roep schreeuwde om Omer naar huis te brengen.


Shem Tov zei: "We zijn het schreeuwen beu, het praten beu", en vroeg de kabinetsleden "alles te doen om ze naar huis te brengen." Dana Shem Tov, de zus van Omer, zei: "Ons hart ligt echt in Gaza. Als ik eet, lach ik, douche ik, denk ik aan Omer."


Yamit Ashkenazi, de zus van gijzelaar Doron Steinbrecher uit kibboets Kfar Aza, schreeuwde tegen de regering om ‘twintig jaar verlatenheid’.


“In de grensgemeenschappen met Gaza geloofden we dat we veilig waren, en we bleven daar om onze kinderen groot te brengen, maar jij die je ogen sloot, in je veilige huis zat, jij die praat over de ‘day after’ terwijl mijn zus en een ander [ 131] zijn er, word al wakker!” zei Ashkenazi, ook een inwoner van Kfar Aza die de 7 oktober overleefde met haar echtgenoot en kinderen. “Ik wil mijn zus niet in een kist, en niemand wil zijn dierbaren in een kist.”


Nobelprijswinnaar bioloog Aaron Ciechanover sprak krachtig tijdens de bijeenkomst, verwijzend naar de “nieuwe niveaus van barbaarsheid” gepleegd door Hamas-terroristen op 7 oktober en de inwoners van de grensgemeenschappen in Gaza die op die dag door de regering en het leger in de steek werden gelaten.


“Waarom hebben we een staat opgebouwd als we het meest fundamentele recht op veiligheid niet kunnen garanderen?” vroeg Ciechanover. “Het leiderschap faalde en het leger beschermde zijn burgers niet. Als [de gijzelaars] nu niet terugkomen, kan de regering haar burgers niet in de ogen kijken. Het is een zwarte vlek op het voorhoofd van de Israëlische staat.”


Voormalig president van het Hooggerechtshof Dorit Beinisch sprak over de juridische strijd die zich afspeelt in Den Haag, waar Israël door Zuid-Afrika wordt beschuldigd van het plegen van een genocide in Gaza.


“Het bloedbad op 7 oktober was geen strijd voor vrijheid en niet in overeenstemming met de oorlogswetten”, zei Beinisch. ‘De naties van de wereld moeten ons steunen omdat terrorisme een bedreiging voor de wereld is’

Screenshot


Met gebroken stem riep Beinisch de rechters van het Word Court op en “al degenen die de wet hoog in het vaandel dragen… Laat wreedheid en leugens niet winnen. Ik heb goede hoop dat de geluiden van deze rally over de hele wereld zullen weerklinken.”


Hoewel het aantal demonstranten gedurende de nacht daalde, bleven duizenden achter.


Na middernacht werden in de menigte de ministers Benny Gantz en Gadi Eisenkot van de Nationale Eenheidspartij opgemerkt, die bij de bijeenkomst arriveerden nadat ze een vergadering van het oorlogskabinet hadden afgerond op het nabijgelegen militaire hoofdkwartier Kirya van de IDF.


Bij de demonstratie werden geen andere leden van de regering of coalitie opgemerkt.
212 weergaven0 opmerkingen
bottom of page