top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

12 eenvoudige manieren om minder plastic in je leven te gebruiken


Foto met dank aan Plastic Free Israel


Ter ere van de wereldwijde Plastic Free July -beweging vroeg ISRAEL21c om enkele tips van Rachel Smith-Savaya van de Israëlische milieuwaakhond Adam Teva V'Din – Israel Union for Environmental Defense.


"Het probleem met plastic is dat het niet weggaat", zegt Smith-Savaya. "Er bestaat niet zoiets als 'wegwerp'. Het is plastic voor eenmalig gebruik en het blijft op stortplaatsen, wat bijdraagt ​​aan de uitstoot van broeikasgassen en een gevaar vormt voor dieren in het wild en het leven in zee.”


En ook voor het menselijk leven. Recente studies tonen aan dat mensen een alarmerende hoeveelheid microplastics binnenkrijgen. Deze plastic deeltjes en microscopisch kleine vezels die onder meer in aarde, voedselproducten en waterflessen voorkomen, hebben een grote impact op onze gezondheid.


"Het beste nieuws is dat het omkeerbaar is als we plastic uit ons leven verwijderen", zegt Smith-Savaya, "maar zoveel van wat we in het dagelijks leven gebruiken, is plastic, dus realistisch gezien is het beste wat we kunnen doen, verminderen en hergebruiken."


Israëlische milieuactivisten zijn bezorgd dat terwijl een gemiddelde persoon dagelijks 1,8 kilo afval produceert, in Israël 18 procent van dat afval plastic is, meer dan in de Verenigde Staten en Europa.


"Dit is een probleem waar we aan moeten werken", zegt ze.


Hier zijn enkele praktische stappen die we allemaal kunnen nemen.


Vermijd plastic voor eenmalig gebruik zoveel mogelijk

Gebruik geen wegwerpkoffiebekers. Foto door Sarah Chai op Pexels


Gebruik een hervulbare waterfles en neem een ​​herbruikbare koffiekop mee als je je ochtendbrouwsel gaat kopen. Sommige coffeeshops geven zelfs korting als je je eigen kopje meeneemt.


Als je tijd hebt, kun je hier een ontspannend moment van maken door een mok te kiezen in plaats van een afgedekte thermische kop en in de winkel te zitten terwijl je drinkt.


Wees bewust en voorbereid


Vrienden ontmoeten voor een picknick? Vraag iedereen om zijn eigen herbruikbare bord, beker en bestek mee te nemen. Op die manier hoeft niemand al het servies mee te nemen en is het voor iedereen gemakkelijk om naar huis te dragen en hun keukengerei af te wassen. Doe hetzelfde in uw werkomgeving.


Gebruik herbruikbare boodschappentassen


Foto door Sarah Chai op Pexels


Neem lichtgewicht herbruikbare boodschappen mee en maak tassen met je wanneer je naar de supermarkt gaat. Als je boodschappen bezorgd worden, vraag dan om dozen, papieren zakjes of herbruikbare zakjes in plaats van plastic.


In Israël rekenen momenteel alle grote bedrijven 10 agorot (1/10 van een Shekel) aan voor elke plastic tas die een klant gebruikt, waardoor klanten worden aangemoedigd om hun eigen herbruikbare tassen mee te nemen. Adam Teva V'Din probeert deze wet te wijzigen, zodat bedrijven van elke omvang plastic tassen in rekening kunnen brengen.


Laat u niet misleiden door papieren feestartikelen"Heel vaak denken mensen dat papier of bamboe voor eenmalig gebruik beter is dan plastic voor eenmalig gebruik, maar alles wat voor eenmalig gebruik is, is slecht voor ons en het milieu", zegt Smith-Savaya tegen ISRAEL21C.


“Een papieren beker is bijvoorbeeld zwaarder dan een plastic beker, waardoor er meer energie komt kijken bij het maken en transporteren ervan. En papierwaren hebben vaak een dun laagje plastic bovenop waardoor je niet helemaal aan het plastic ontsnapt.”


Grotere pakketten kopen


"Zoveel van wat we kopen is verpakt in plastic", merkt ze op. “Als je een bepaalde snack wilt, koop dan de grootste zak die je kunt vinden in plaats van kleine individuele zakjes. Hoe groter je koopt, hoe minder verpakkingsmateriaal je verspilt.”


Borstel met bamboe


Foto door Bekky Bekks op Unsplash


In plaats van je plastic tandenborstel om de paar maanden weg te gooien, kun je een bamboetandenborstel kopen en deze composteren als hij versleten is. Verschillende bedrijven bieden tandenborstelhandvatten van hout of bamboe die voor onbepaalde tijd kunnen worden gebruikt wanneer ze zijn uitgerust met een nieuwe borstel.


Doe het rustig aan met afhalen


Maak waar mogelijk van uw restaurant een eetervaring in plaats van een afhaalmaaltijd, want afhalen wordt meestal geleverd in plastic containers met veel wegwerpverpakkingen.


“Als je afhaalmaaltijden moet halen, kijk dan hoe je kunt minimaliseren wat je krijgt. Vraag bijvoorbeeld geen plastic verpakkingen met kruiden en geen plastic bestek”, stelt Smith-Savaya voor.


Verban die rol plasticfolie


Doorzichtige plastic huishoudfolie is gewoon niet nodig, zegt Smith-Savaya. Gebruik een bord als deksel, koop herbruikbare komhoezen of bewaar je restjes in een bakje met deksel. Sommige items hoeven niet echt te worden gedekt; je kunt een halve citroen met de snijkant naar beneden in de groentebak doen.


Maak je eigen schoonmaakproducten


In plaats van plastic flessen gevuld met schoonmaakmiddelen te kopen, kijk je op YouTube en Google voor effectieve reinigingsmiddelen die je kunt maken met gewone ingrediënten zoals azijn.


"Sinaasappelschillen en water kunnen een geweldige vetreiniger voor je kookplaat creëren", zegt Smith-Savaya tegen ISRAEL21C, "en tegelijkertijd verwijder je verpakkingen en kunstmatige chemicaliën."


Kies cadeaus met een groen oog


Kies in plaats van plastic speelgoed of cadeauartikelen voor een cadeau van natuurlijke materialen. Nog beter, geef je ontvanger een beleving – kaartjes voor een show of een massagecadeaubon bijvoorbeeld – in plaats van een stuk plastic of iets dat in plastic is gewikkeld.


Bezoek vaker kringloopwinkels en uitleenbibliotheken


Hoe minder nieuwe spullen je koopt, hoe minder plastic je weggooit. Zoek naar kleding en huishoudelijke artikelen in tweedehandswinkels en als je elektrisch gereedschap nodig hebt, kijk dan of je gemeenschap een bibliotheek voor het uitlenen van gereedschap heeft. U bespaart zowel geld als het milieu.


Verpak je lunch in een herbruikbare container


Foto door S'well op Unsplash


Inpakken naar school of werk? Het is niet nodig om elk item in een plastic zak of huishoudfolie te verpakken als je investeert in een multifunctionele lunchbox met aparte compartimenten voor verschillende voedingsmiddelen. Sommige van deze dozen zijn geïsoleerd om koude en warme items op de juiste temperatuur te houden.


Kies bij voorkeur een milieuvriendelijk materiaal. Maar zelfs als je lunchtrommel van plastic is, zal het geen probleem zijn als je hem keer op keer gebruikt.


Volg voor aanvullende tips Adam Teva V'Din op Instagram of Facebook.
60 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page