top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

12 voor 12 belde Netanyahu met president Herzog: "ik heb een regering gevormd"


Foto via GPO


Niet een week na de verkiezingen, zoals aangekondigd, maar om 12 minuten voor middernacht, net voordat de verlenging afliep, belde kandidaat-premier Netanyahu met president Herzog om hem mee te delen dat het was gelukt een regering te vormen.


Netanyahu heeft nu een week de tijd om zijn regering te beëdigen. Het plenum van het parlement komt alleen op maandag, dinsdag en woensdag bijeen, de vertrouwensstemming kan pas de volgende maandag plaatsvinden. Dit betekent dat de regering een week later, maandag 2 januari, moet worden beëdigd.


De partijen die de coalitie zullen vormen zijn Netanyahu's Likud partij, de ultraorthodoxe Shas en United Torah Judaism, en de extreemrechtse partijen Otzma Yehudit, Religious Zionism en Noam.


Of het evenement deze week of volgende week plaatsvindt, wordt niet erg belangrijk geacht, omdat Likud gelooft dat de coalitiewetten volgende week woensdag allemaal worden aangenomen. Het doel om de datum vóór de deadline op te schuiven is symbolisch, om niet tot het nieuwe jaar te wachten met de beëdiging.


Maandag zal de Knesset naar verwachting stemmen over de definitieve versie van de zogenaamde "Dery-wet ", die Dery in staat zou stellen minister te worden ondanks een voorwaardelijke straf na een pleidooiovereenkomst voor belastingdelicten in januari 2022.


Onmiddellijk daarna zal de discussie beginnen over de zogenaamde "Ben-Gvir-wet", een wijziging van de politieverordening die de politiechef ondergeschikt maakt aan de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir.


De wetten waar nu overeenstemming over moet worden bereikt en daarna over gestemd zijn:

De 'Ben-Gvir wet' moet Ben Gvir meer bevoegdheden geven over de politie van het land. Het wetsvoorstel is controversieel en verschillende politici en politieleiders spraken zich ertegen uit.


De 'Deri-wet', moet Shas-voorzitter Arye Deri in stellen om als minister te dienen ondanks zijn twee veroordelingen voor belastingovertredingen.


Ook ligt er nog de eis op tafel van ultraorthodoxe partijen om de zogenaamde vader-wet aan te passen. Op dit moment kan iemand met een Joodse grootvader toch aanspraak maken op de Wet op de Terugkeer. De orthodoxe partijen willen dat aanpassen en zodat dat niet meer mogelijk zou zijn. Dit is met name een groot probleem voor Joden uit Rusland van wie velen juist hierdoor naar Israël kunnen emigreren.


Verder moet er overeenstemming worden bereikt over verschillende andere eisen van de extreemrechtse en ultraorthodoxe partijen en moeten nog diverse ministersposten onder Likud leden worden verdeeld.


Volgens een verklaring van het religieus zionisme, woensdagavond laat, was de extreemrechtse partij het met Likud eens om een ​​quasi-constitutionele basiswet uit te vaardigen waarin werd verklaard dat “Torah-studie een fundamenteel principe is in het erfgoed van het Joodse volk.”


Het religieus zionisme gaf geen verdere details over de voorgestelde wet, die sommige van Netanyahu's ultraorthodoxe partners hebben gesteund als onderdeel van pogingen om vrijstellingen van verplichte militaire dienst voor yeshiva studenten formeel vast te leggen.72 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


R Thomasson
R Thomasson
Dec 22, 2022

Het is onbegrijpelijk dat NORMALE mensen in Israël – en er zijn er gelukkig veel van - dat allemaal accepteren! Het jaar 2023 zal in Israël starten in de teken van primitivisme en chaos. Hun land wordt nu bijgevoegd aan de lijst landen zoals Afghanistan, Iran, Saudi Arabie, Qatar enz. Een recidive crimineel wordt nu Minister van Financiën. De kat mag toezicht houden op een bakje room. Dhr. Dery is twee keer betrapt voor het aannemen van smeergeld, zwendel en belastingontduiking. Hij zat daarvoor twee keer in de gevangenis. Nu hangt er tegen hem een voorwaardelijke straf (na een voor belastingdelicten. Een zware terrorist, die niet in het IDF mocht dienen (Ben Gvir) wordt nu minister van Binnenlandse Veiligheid, di…


Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Dec 22, 2022
Replying to

Luister naar mijn podcast die om 1 uur online staat dan begrijp je precies hoe het zit, want dit gaat niet lang duren


Like
bottom of page