top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: 1800 jaar oude gouden sieraden gevonden in een grafgrot in Jeruzalem


Gouden oorbellen. Foto door Emil Algam / Israel Antiquities Authority


Jerusalem the Golden: Waarom werden jonge meisjes begraven, versierd met fijne gouden sieraden, in Jeruzalem in de Romeinse tijd?


Vandaag (maandag 3 april 2023) zullen indrukwekkende gouden sieraden, ontdekt bij eerdere opgravingen in grafgrotten in Jeruzalem, voor het eerst aan het publiek worden tentoongesteld tijdens het 48e archeologische congres georganiseerd door de Israel Antiquities Authority, de Israel Exploration Society en de Israel Archaeological Association. Het congres vindt plaats op de Jay and Jeanie Schottenstein National Campus for the Archaeology of Israel, nu ingehuldigd in Jeruzalem.


Een hanger die de godin van de wassende maan symboliseert. Foto Mill Aljam / Israel Antiquities Authority


Het nieuwe onderzoek bracht de overblijfselen aan het licht van een loden kist die op de berg Scopus was ontdekt en die juwelen bevatte, waaronder gouden oorbellen, een haarspeld, een gouden hanger en gouden kralen, carneoolkralen en een glazen kraal.


Foto via Israel Antiquities Authority


De juwelen werden ontdekt in 1971 bij een opgraving uitgevoerd door Yael Adler (overleden) van het Israel Department of Antiquities, maar de vondsten werden niet gepubliceerd. De juwelen werden onlangs gevonden in het kader van het "Publication of Past Excavations Project" van de Israel Antiquities Authority, waarbij oude opgravingen die niet volledig werden gepubliceerd, nu worden gepubliceerd. "De locatie van de originele rapporten die in de loop der jaren stof hebben verzameld in de archieven van de Israel Antiquities Authority, en het fysiek traceren van de locatie van de items zelf, heeft licht geworpen op lang vergeten schatten", zegt dr. Ayelet Dayan, hoofd archeologisch onderzoek Afdeling, die dit project leidt. "De prachtige sieraden die we hebben onderzocht, zijn een voorbeeld van zulke schatten."


Dr. Ayelet Dayan, Ayelet Gruber en Dr. Yuval Baruch van de Israel Antiquities Authority, die het onderzoek naar de sieraden hebben uitgevoerd, zijn van mening dat de zeer waardevolle voorwerpen die de symbolen dragen van Luna, de Romeinse maangodin, ook de meisjes vergezelden in hun leven, en nadat ze stierven, werden ze met hen begraven om hen in het hiernamaals te blijven beschermen.


Gouden oorbellen. Foto door Emil Eljam


Volgens hun onderzoek werden twee vergelijkbare gouden oorbellen ontdekt bij een andere opgraving uitgevoerd door prof. Vassilios Tzaferis in opdracht van het Departement van Oudheden op de Olijfberg in 1975. “Het lijkt erop dat het meisje werd begraven met een dure set van goud sieraden, waaronder oorbellen, een ketting met een lunula-hanger (genoemd naar de godin Luna) en een haarspeld”, zeggen de onderzoekers.


"Deze sieraden zijn bekend in de Romeinse wereld en zijn kenmerkend voor het begraven van jonge meisjes, en vormen mogelijk een bewijs van de mensen die op deze locaties zijn begraven. Het laat-Romeinse Jeruzalem - omgedoopt tot Aelia Capitolina - had een gemengde bevolking die de stad bereikte na de verwoesting van de Tempel van Jeruzalem en de evacuatie van de Joodse bevolking. Mensen uit verschillende delen van het Romeinse rijk vestigden zich in de stad en brachten een andere reeks waarden, overtuigingen en rituelen met zich mee. De heidense cultus van de nieuwe bevolking van de stad was rijk en gevarieerd, inclusief goden en godinnen, waaronder de cultus van de maangodin Luna.”Volgens Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “Het bijzetten van de sieraden bij het jonge meisje is ontroerend. Je kunt je voorstellen dat hun ouders of familieleden afscheid hebben genomen van het meisje, hetzij versierd met de sieraden, of mogelijk naast haar liggend, denkend aan de bescherming die de sieraden in de komende wereld zullen bieden. Dit is een zeer menselijke situatie, en iedereen kan zich identificeren met de noodzaak om zijn nageslacht te beschermen, ongeacht de cultuur of de periode.”

Het onderzoek zal vandaag (maandag) worden gepresenteerd tijdens de professionele conferentie georganiseerd door de Israel Antiquities Authority, de Israel Exploration Society en de Israel Archaeological Association. De laatste sessie van het congres zal gewijd zijn aan het onderwerp "Archeologie en de toekomst", wordt tussen 16.00 en 19.30 uur live uitgezonden op de Congress Facebook https://www.facebook.com/events/1341803579931897

133 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page