top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

24 februari: Tel Aviv Playtika MarathonVoor het eerst op Israëlische bodem zal de gemeente Tel Aviv-Yafo een poging organiseren om een wereldrecord in atletiek te verbreken. De Israëlische hardloopkampioen Lonah Chemtai Salpeter, die de titels van de derde plaats in de marathon op het Wereldkampioenschap 2022 en de derde plaats op het Europees kampioenschap van 2022 op de 10 km heeft en het Israëlische record voor een volledige marathon van 02:17:45 uur heeft, zal deelnemen aan de 'Tel Aviv Playtika Marathon'.


Ze zal de poging leiden om het wereldrecord voor vrouwen te verbreken, samen met 30 elite vrouwelijke hardlopers, op de 10 km. De Keniaanse Agnes Tirop is de huidige wereldrecordhoudster voor de 10 km race na een tijd van 30:01 in Duitsland in 2021.

Burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai: “De marathon is ideaal om records te breken, of het nu gaat om looptijd, afstand of andere prestaties. Ik nodig iedereen uit die een record wil verbreken om te komen rennen en deel te nemen aan het evenement. En als je iemand bent die niet van zweten houdt, kom dan degenen aanmoedigen die op weg zijn om de doelen te bereiken die ze zichzelf hebben gesteld.

Lonah Chemtai Salpeter: “10 km hardlopen in de ‘Tel Aviv Playtika Marathon’ is heel speciaal voor mij. Het is een ongelooflijke uitdaging om het record te breken en ik hoop het zo goed mogelijk te doen, om veel mensen vreugde te brengen, ook degenen die ons komen aanmoedigen vanaf de zijlijn. Mijn doel is om mijn persoonlijk record te verbeteren en de run onder de 30:05 minuten af te ronden. Voor mij is het een grote eer om mijn land trots te maken in elke race waaraan ik deelneem. Ik nodig alle lopers uit om me aan te moedigen, aan mijn zijde te rennen en deel uit te maken van deze uitdaging.”

Lonah Chemtai Salpeter Screenshot YouTube


Salpeter maakt deel uit van het NN Running Team, waartoe ook de Keniaanse Olympisch marathonkampioen Eliud Kipchoge en andere wereldberoemde hardlopers behoren. In feite voltooide Salpeter in 2019 de 10 km in 30:05 minuten, destijds de snelste tijd ooit geregistreerd, maar dat resultaat werd niet bepaald als een officieel record vanwege de aard van de wedstrijd in Tiburg, Nederland, die zich niet hield aan de vereiste regelgeving die nodig is om recordhouders te bepalen.

Salpeter en andere toplopers uit Israël en de rest van de wereld vertrekken vanaf het enorme starthek van de marathon op Rokach Boulevard. De 10 km looproute ons een snel en vlak parcours met toegang voor supporters aan elke kant. Inwoners en stadsgasten van Tel Aviv worden uitgenodigd om de wereldrecordpoging te bekijken en Lonah en andere toplopers aan te moedigen op weg naar het breken van records.

‘Tel Aviv Playtika Marathon 2023’ wordt op vrijdag 24 februari voor de vijftiende keer gehouden in hartje Tel Aviv. Naar verwachting zullen meer dan 40.000 hardlopers deelnemen aan een van de zes stadsroutes die door de straten van de stad gaan tijdens een evenement dat wordt gesponsord door de gemeente Tel Aviv.

De volgende races zullen worden verreden als onderdeel van het evenement: een volledige marathon (42,195 km), een halve marathon (21,1 km), een race van 10 km, een race van 5 km en een parawielerwedstrijd. Op woensdag 22 februari wordt er een mini-marathonrace (800 meter en 1,5 km) voor kinderen gehouden. Inschrijven met korting is mogelijk voor alle evenementen tot en met zaterdag 21 januari 2023.

De Marathon wordt gesponsord door de gemeente Tel Aviv en geproduceerd door "Kappaim". Zo'n 5.000 productie- en medisch personeel, beveiliging en stewards zullen de lopers de hele route begeleiden.

Ga voor meer informatie, updates, routekaarten en om je aan te melden naar: www.tlvmarathon.co.il .

62 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page