top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

27% van de religieuze haatmisdrijven in Zweden is gericht op de kleine Joodse gemeenschap


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Antisemitische incidenten waren goed voor 27% van alle religieuze haatmisdrijven in 2020 in Zweden, waar Joden 0,1% van de bevolking uitmaken, aldus schrijft Cnaan Liphshisz in JTA.


Haatmisdrijven tegen moslims, die ten minste 8% van de bevolking uitmaken, waren goed voor 51% van de haatmisdrijven tegen religieuze groeperingen die in 2020 door de politie werden gedocumenteerd, volgens een rapport van de Zweedse Nationale Raad voor Criminaliteitspreventie dat vorige maand werd gepubliceerd. Antichristelijke haatmisdrijven waren goed voor 11% van de haatmisdrijven gericht tegen religieuze groeperingen.


In absolute aantallen werden in 2020 170 antisemitische haatmisdrijven en 328 anti-moslimmisdrijven gedocumenteerd.


De overige 12% van de haatmisdrijven waarbij religie betrokken was, waren ofwel gericht tegen leden van andere religies of binnen dezelfde religie, aldus het rapport.


De Zweedse Nationale Raad voor Criminaliteitspreventie publiceert om de twee jaar een rapport over haatmisdrijven. Hoewel de antisemitismecijfers in het rapport van 2020 beduidend lager zijn dan de 280 incidenten die in 2018 werden gemeld, waarschuwde de Raad voor structurele veranderingen in het laatste rapport en waarschuwde dat de feitelijke prevalentie van antisemitische misdrijven wellicht niet zal afnemen.


Religieuze misdrijven waren goed voor 638, of 18%, van het totale aantal incidenten dat in 2020 als haatmisdrijven werd beschouwd in Zweden.


Racistische incidenten tegen zwarte mensen waren goed voor 15%, of 3.398 haatmisdrijven. Aanvallen op de LGBT-bevolking waren 8% van het totaal.


Incidenten in het 2020-rapport waren onder meer een bijeenkomst van extreemrechtse activisten buiten een synagoge in Norrköping op Yom Kippur. Mannen zwaaiden met vlaggen van de Noordse Verzetsbeweging buiten de synagoge, die op dat moment leeg was. De afgelopen jaren hebben Joodse leiders in Zweden gewaarschuwd dat hun gemeenschap wordt bedreigd door zowel extreemrechts als moslimextremisten.


Zweden, een land van ongeveer 10 miljoen mensen, heeft ongeveer 14.900 mensen die zichzelf identificeren als joden, volgens een demografische studie van het Europese jodendom uit 2020.


90 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page