top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

3D-geprinte riffen kunnen tegengif zijn voor verwoesting van koraalriffen


Een koraalrif gefotografeerd in Eilat's Coral World onderwaterobservatorium. Foto door Marcin Czerniawski op Unsplash


Onderzoekers van vier van de toonaangevende universiteiten van Israël hebben een 3D-printmethode ontwikkeld om koraalriffen te behouden.


Hun innovatie is gebaseerd op de natuurlijke structuur van koraalriffen voor de zuidelijke kust van de Israëlische stad Eilat, maar de wetenschappers zeggen dat het model kan worden aangepast om de rif vernietiging die koraalecosystemen over de hele wereld teistert, te beteugelen.


In een artikel dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Science of the Total Environment, beschrijven de wetenschappers hoe de koraalriffen in de wereld uitsterven als gevolg van vele factoren, waaronder de opwarming van de aarde en versnelde verstedelijking in kustgebieden.


"De snelle achteruitgang van koraalriffen heeft de behoefte vergroot om interdisciplinaire methoden voor rif herstel te onderzoeken", legt Natalie Levy, een PhD-student aan de Bar-Ilan University, uit aan ISRAEL21C.

De workflow voor het maken van 3D-geprinte riffen. Afbeelding met dank aan Natalie Levy en Ofer Berman


De wetenschappers zeggen dat het proces inhoudt dat onderwaterfoto's van koraalriffen worden gescand en vervolgens genetische informatie uit de omgeving wordt opgenomen in een 3D-technologie-algoritme. De onderzoekers printen vervolgens een nieuw keramisch rif dat van nature poreus is onder water.


De onderzoekers installeren momenteel verschillende 3D-geprinte riffen in de Golf van Eilat. De kunstmatige riffen zullen naar verwachting koralen, vissen en ongewervelde dieren aantrekken die de hergroei van natuurlijke koraalriffen ondersteunen.


Het gezamenlijke onderzoek werd geleid door prof. Oren Levy en promovendus Natalie Levy van de Mina and Everard Goodman Faculty of Life Sciences in Bar-Ilan; Prof. Ezri Tarazi en promovendus Ofer Berman van de faculteit Architectuur en Stedenbouw van Technion; Prof. Tali Treibitz en promovendus Matan Yuval van de Universiteit van Haifa; en Prof. Yossi Loya van de Universiteit van Tel Aviv.


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page