top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

4 tips om vogels naar je tuin te lokken, en waarom dat belangrijk is


Een groenling in een wilde stedelijke habitat. Foto door Amir Balaban


"Vogels vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem dat ons ondersteunt", zegt Urban Nature-directeur Amir Balaban van de Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI).


"Terwijl ze zich verplaatsen, bestuiven ze planten, verspreiden ze zaden en bestrijden ze ongewervelde dieren", zegt hij. "Ze zijn mooi om naar te kijken en mooi om naar te luisteren, dus ze zijn ook belangrijk voor onze geestelijke gezondheid."Nili & David Jerusalem Bird Observatory en Gazelle Valley ParkBalaban, een bekende natuurkunstenaar/fotograaf, hielp bij het vinden van twee stedelijke natuurlocaties in Jeruzalem: het Nili & David Jerusalem Bird Observatory en Gazelle Valley Park.


Urban Nature Directeur Amir Balaban van de Society for the Protection of Nature in Israel. Foto door Yael Hamerman/SPNI


Waar je ook woont - een boerderij, een huis in een buitenwijk, een wolkenkrabber in de stad of waar dan ook - je kunt de impact van de mensheid op het milieu verminderen door een plek te kiezen om de natuur te koesteren, zegt hij.


Een vensterbank, balkon, dakterras, achtertuin of tuin die door uw gemeente, school of werkplek wordt onderhouden, is voldoende. Het enige dat nodig is, is een waterbron en een mozaïek van biodiverse planten die inheems zijn in de locatie.


Vogels kunnen uw barometer zijn om het succes van uw inspanningen te meten.


"Het type en aantal vogels dat we hebben, geeft aan of onze habitat in evenwicht is en in goede staat verkeert", vertelt Balaban aan ISRAEL21c.


Deze kleine ijsvogel voelt zich thuis in Gazelle Valley Park, Jeruzalem. Foto door Amir Balaban

Onderzoek de vogels in uw leefgebied


Als je in Noord-Amerika woont en de meeste vogels in je aangewezen natuurgebied zijn huismussen, spreeuwen en duiven, dan schiet je leefgebied tekort, zegt Balaban. Het verschijnen van vogels zoals kardinalen, donkerogige junco's en robijnkeelkolibries geven aan dat je op de goede weg bent.


In Engeland duiden halsbandparkieten en verwilderde duiven op een slecht leefgebied, terwijl vogels zoals roodborstjes, heggenmus, heggenmus en distelvinken laten zien dat je goed bezig bent.


Distelvinken op een amandelboom. Foto door Amir Balaban


In Israël zijn bonte kraaien en rouwduiven niet de ideale vogelsoorten die je in je leefgebied wilt hebben. Je weet dat je de juiste balans hebt gevonden als je lokale gespecialiseerde soorten ziet, bijvoorbeeld Sardijnse zangers en geelbuikbuulbuuls.


“De natuur spreekt tot ons met tekens. En een van de best zichtbare tekenen zijn vogels”, zegt Balaban.


4 manieren om lokale vogels te verwelkomen en te beschermen


De "draagkracht" (gemiddelde populatie) van lokale vogels in uw aangewezen natuurgebied hangt af van de vraag of ze voldoende voedsel, onderdak, water en partner kunnen vinden.


Hier zijn enkele tips van Balaban om dat te bereiken.


Installeer "biologische meubels" voor het comfort van vogels

Een vijver, een stapel stokken, een insectenhotel of een reeks nestkasten zijn voorbeelden van biologische meubels die ervoor zorgen dat vogels zich welkom voelen in uw tuin.


Vogelvoeders, zegt Balaban, “zijn een soort van interventie als laatste redmiddel. Bij gebruik moeten ze goed worden onderhouden, schoon en veilig zijn voor roofdieren.”


Eetbare planten delen

Kies inheemse soorten fruit dragende bomen en struiken voor uw ruimte op basis van wat u graag eet. Maar zorg ervoor dat u de premie deelt met vogels door een deel van het fruit ongeplukt te laten. Tenzij je een commerciële boerderij runt, heb je genoeg voor jezelf en je gevederde vrienden.


Bescherm bestaande vogelhabitat

Naast het opzetten van uw eigen natuurlijke habitat, kunt u een vogelplek zoeken in de buurt van uw huis of werkplek en daar deelnemen aan gemeenschapsactiviteiten.


"Er zijn veel locaties over de hele wereld waar mensen dit doen, in kleine wetlands of bossen of weiden", zegt Balaban. "Als de site wordt bedreigd, kan uw gemeenschap een groot verschil maken door deze habitats te beschermen."


Word lid van lokale natuurbeschermingsorganisaties

Grotere georganiseerde inspanningen maken een positief verschil voor vogels, zegt Balaban.


In de Verenigde Staten kun je lid worden van de Audubon Society; in Engeland, de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB); en in Israël, SPNI.


Maar je hoeft niet in Israël te wonen om de vogels te helpen beschermen. "Mensen kunnen specifieke projecten op het gebied van vogelbescherming sponsoren", zegt Balaban.


Deze watervogel wordt een fuut genoemd. Foto door Amir Balaban


Deze natuurbeschermingsprojecten vinden plaats op locaties zoals het Jerusalem Bird Observatory , International Birding and Research Centre in Eilat, Jordan Valley Birding Centre in Kfar Ruppin, Ramat HaNegev Birding Centre in Midreshet Ben-Gurion en Kibbutz Ma'agen Michael bij Haifa.


Klik hier voor meer informatie over Israëlische vogelcentra.


119 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page