top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

4 van de 6 ontsnapte terroristen gepakt, daarna raket uit Gaza en rellen in de Westbank


Het politieteam met de gearresteerde Zakaria Zabeidi en Mohammed Qassem. Foto via politiewoordvoerderseenheid


Nadat eerder op vrijdagavond twee ontsnapte terroristen, Yaakov Mahmoud Qadri en Mahmoud Abdullah Arda, bij Nazareth waren gepakt, heeft de Israëlische politie rond 4 uur zaterdagochtend twee andere ontsnapte terroristen opgepakt. Zakaria Zabeidi, het symbool van de 2e intifada en Mohammed Qassem gepakt nadat ze zich hadden verstopt onder een vrachtwagen op een parkeerplaats in de plaats Umm al-Ghanem bij de Tabor berg.


Na het bekend worden van de arrestatie van de eerste twee terroristen, braken er rellen op de Westbank uit en vond Hamas het nodig een raket richting zuid Israël af te vuren, die door de Iron Dome in de lucht onschadelijk werd gemaakt.


Video de publieke omroep KAN van Qadri en Arda kort na hun arrestatie.


Yaakov Mahmoud Qadri en Mahmoud Abdullah Arda, beiden leden van de Islamic Jihad, werden gepaktt nadat Arabische burgers twee verdachte figuren hadden opgemerkt die om eten vroegen en dit bij de politie hadden gemeld. De twee werden na hun arrestatie meegenomen voor verhoor door de veiligheidsdiensten van Shin Bet. Ze verzetten zich niet tegen arrestatie.


Muhammad Qassem Ardeh, 39, een lid van Islamic Jihad die wordt gezien als degene die het ontsnappingsplan had bedacht, was in 2002 tot levenslang veroordeeld voor de moord op Joden, en de 45-jarige Zabeidi, lid van Fatah, de terreurclub waar de Palestijnse president Mahmoud Abbas voorzitter van is, die door veel Palestijnen wordt beschouwd als een symbool van de 2e intifada, hadden zich op een parkeerplaats voor vrachtwagens bij het dorp Umm al-Ghanem in noord Israël. Ze boden geen verzet tijdens hun arrestatie en ook deze zijn voor verhoor meegenomen dooe de binnenlandse veiliheidsdienst Shin Bet.


Zubeidi en Ardeh kort na hun arrestatie. Foto politiewoordvoerderseenheid


Zubeidi is de meest beruchte gevangene van de zes. Als voormalig commandant van de Al-Aqsa Martelarenbrigade van Fatah zat hij in 2002 achter de aanslag op een Likud-partij bijeenkomst in Beit She'an, waarbij zes mensen omkwamen.


Onderstaande video van Channel 12 News laat zien hoe Zubeidi wordt weggevoerd:


Hij wordt al lang beschouwd als een van de meest gezochte mannen op de Westelijke Jordaanoever. Hij werd in 2019 gearresteerd en beschuldigd van het plegen van twee schietpartijen in Beit El in 2018 en 2019, evenals van een aantal terreuraanslagen die gepland waren tijdens de Tweede Intifada. Zijn proces loopt nog.


De aankondiging van Zubeidi's gevangenneming kwam nadat premier Naftali Bennett in de vroege uren van zaterdagochtend een ontmoeting had gehad met politie en militaire functionarissen voor een beoordeling van de situatie in Noord-Israël, een ongebruikelijke stap voor de religieuze premier om dit ytijdens de Shabbat te doen.


Het tekent het belang van de operatie die afgtelopen nacht plaatsvond en de betrokkenheid van premier Bennett hierbij.


Onderstaande video van Channel 12 news laat de aankomst van premier Bennett in noord Israël zien in de vroege uren van zaterdag kort voordat de Zubeidi werd gepakt.


Na het bekend worden van de arrestatie van de eerste twee ontsnapte terroristen, vond Hamas het nodig een raket richting zuid Israël af te vuren, welke door de Iron Dome in de lucht onschadelijk werd gemaakt.


De IDF heeft niet veel later doelen van Hamas in Gaza aangevallen, waaronder een post van de terreurclub Hamas vanwaar ze met machinegeweren op IDF troepen langs de grens met Gaza vuurden. Daarnaast werden ook een Hamas-opslagplaats in de buurt van een school en moskee getroffen, en een Hamas-militair complex waar een betonfabriek was die werd gebruikt voor de bouw van terreurtunnels, grenzend aan civiele infrastructuur.


Een aantal van de door IDF aangevallen Hamas doelen in Gaza. Foto via IDF woordvoerderseenheid


Op de Westbank braken rellen uit na het bekend worden vand e arrestaties, zo werd ten noorden van Jenin op IDF-troepen geschoten en ten zuiden van Hebron werden molotovcocktails naar een militaire post gegooid. Militairen schoten daarop op de verdachten waarbij een van hen werd geraakt. Er waren geen slachtoffers onder de troepen, aldus de IDF woordvoerderseenheid.


De politie heeft inmiddels laten weten ervan overtuigd te zijn dat de twee laatste ontsnapte terroristen ook op korte termijn zullen worden gearresteerd, nu het erop lijkt dat de zes geen hulp van de bevolking hebben gehad.


369 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page