top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

450 organisaties en 28 landen hebben tot nu toe de werkdefinitie van antisemitisme aangenomen


Een nieuwe studie van het Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry aan de Lester en Sally Entin Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv heeft onthuld dat in de afgelopen 5 jaar meer dan 450 toonaangevende organisaties, en 28 landen, de werkdefinitie over antisemitisme hebben aangenomen of onderschreven. De definitie is vandaag vijf jaar geleden geformuleerd en officieel aangenomen door de International Holocaust Remembrance Alliance.


Tegelijkertijd wijzen veel nieuwe rapporten die de afgelopen twee weken zijn verzameld op een verontrustende toename van antisemitische uitingen jegens Joden in hotspots over de hele wereld.


Volgens deze rapporten werden de afgelopen twee weken gekenmerkt door uitingen van geweld, vijandigheid en laster, erger dan tijdens de pandemie van het afgelopen jaar. De rapporten zijn afkomstig van plaatsen over de hele wereld, met name via het internationale netwerk dat enkele jaren geleden is opgericht door het Kantor Center, dat ongeveer 60 deelnemers omvat die regelmatig informatie opsturen over antisemitisme in hun land waar ze verblijven.


Dr. Giovanni Quer, die het onderzoek uitvoerde, benadrukt dat we met een gemengde trend te maken hebben. Aan de ene kant zijn we getuige van een positieve ontwikkeling: in een relatief korte periode van vijf jaar hebben 456 internationale organisaties met grote impact en 28 toonaangevende landen de definitie overgenomen en werken ze aan het uitroeien van antisemitisme, regeringen hebben fondsen toegewezen om Joodse gemeenschappen te beschermen , en leiders hebben hun steun betuigd aan de Joden in hun land. Aan de andere kant is antisemitisme een grote vlucht in de sociale media en op straat, en lijkt er een kloof te bestaan tussen uitgesproken beleid en gebeurtenissen in het veld.


Volgens de werkdefinitie van antisemitisme, zoals verwoord door de International Holocaust Remembrance Alliance: "Antisemitisme is een bepaalde perceptie van joden, die kan worden uitgedrukt als haat jegens joden. Retorische en fysieke manifestaties van antisemitisme zijn gericht op joodse of niet-joodse individuen en / of hun eigendommen, in de richting van Joodse gemeenschapsinstellingen en religieuze faciliteiten ... Manifestaties kunnen het richten op de staat Israël omvatten, opgevat als een Joodse gemeenschap ... Antisemitisme beschuldigt Joden vaak van samenzwering om de mensheid schade te berokkenen, en het wordt vaak gebruikt om Joden de schuld te geven van 'waarom dingen fout gaan'. Het komt tot uiting in spraak, schrijven, visuele vormen en actie, en maakt gebruik van sinistere stereotypen en negatieve karaktereigenschappen."


De lijst met landen die de werkdefinitie van antisemitisme hebben aangenomen, omvat de VS, Canada, Duitsland, Oostenrijk, België, het VK, Nederland, Hongarije, Zweden, Italië, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Tsjechië, Luxemburg, Kosovo, Cyprus, Argentinië, Uruguay en meer.


Screenshot YouTube


De definitie is ook overgenomen door veel organisaties over de hele wereld, waaronder tientallen instellingen voor hoger onderwijs en studentenraden, vooraanstaande religieuze instellingen - waaronder de prominente moslimorganisatie Global Imams Council, en sportclubs, waaronder Chelsea in Engeland en Borussia Dortmund en Bayern München in Duitsland. Veel bedrijven, waaronder Volkswagen, Daimler en Deutsch Bank, hebben ook de definitie overgenomen.


Dr. Quer legt uit dat de werkdefinitie in wezen een niet-juridisch bindend document is. In plaats daarvan is het een nuttig hulpmiddel dat de effectieve en nauwkeurige identificatie van bepaalde uitingen / activiteiten als antisemitisch van aard kan vergemakkelijken, als onderdeel van de wereldwijde strijd tegen antisemitisme. Het doel is om entiteiten bij te staan die gemachtigd zijn om reeds bestaande wet- en regelgeving af te dwingen - zoals rechtbanken, regeringskantoren, politiediensten, parlementen enz.


Volgens dr. Quer wordt de definitie, eenmaal aangenomen, in veel gevallen in het veld toegepast, waardoor rechtszaken worden vergemakkelijkt, demonstraties en evenementen met antisemitische inhoud worden geannuleerd, wordt bestreden tegen discriminatie van joodse studenten op universiteiten en meer. Zo hebben burgemeesters en directies van academische instellingen in verschillende landen na de goedkeuring van de definitie massa-evenementen met antisemitische kenmerken die in strijd waren met de definitie, geannuleerd.


Tegelijkertijd benadrukt Dr. Quer dat de bemoedigende trend van de toenemende acceptatie van de Definitie geen bescherming biedt tegen het groeiende wereldwijde fenomeen van "Nieuw antisemitisme" - antisemitisme vermomd als politieke standpunten tegen Israël en het zionisme.


"Helaas hebben we het afgelopen jaar een radicalisering gezien van anti-Israëlische standpunten, die in feite volledig en duidelijk antisemitisch zijn", voegt hij eraan toe. "Uit de rapporten die in het Kantor Center zijn ontvangen, blijkt dat in veel gevallen ernstige uitingen van racisme en flagrant antisemitisme worden gepresenteerd als 'legitieme kritiek' op de staat Israël en zijn 'regeringsbeleid'.


Het materiaal dat werd gebruikt om de adoptie van de werkdefinitie van antisemitisme in kaart te brengen, werd verzameld in samenwerking met studenten van het Struggle Against Antisemitism Program van de School of Tourism van de Universiteit van Haifa, onder leiding van Prof. Gabriel Malka en Dr. Elie Vinocour.
62 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page