top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'49 jaar hebben we hierop gewacht - onze tranen bleven komen'

Bijgewerkt op: 25 jul. 2021


Ilana Romanov (L) en Ankie Spitzer (R) tijdens de openingsceremonie van Olympische Spelen in Tokyo. Foto via beide dames.


Het was een ontroerend moment, vrijdag, tijdens de opening van Olympische Spelen in Tokyo. Voor het eerst in 49 jaar werd er 1 minuut stilte gehouden voor de 11 in München vermoorde sporters. Niet in het minst was dit te danken aan de onverzettelijk strijd van Ankie Spitzer en Ilana Romanov, de weduwen van Andrei Spitzer en Yosef Romanov, die 49 jaar hadden gestreden voor dit moment en op uitnodiging van het Olympisch Committee bij de openingsplechtigheid aanwezig waren.


Tot kort voor de opening van de Spelen wisten beiden niet dat er een moment van stilte zou zijn voor de vermoorde Israëlische sporters.


De twee zaten samen in het stadion, met maskers met de Israëlische vlag erop, en wisten pas op het laatste moment dat hun dierbaren en de andere negen sporters voor de hele wereld herinnerd zouden worden.


In een gesprek met de Hebreeuwse krant Ynet zei Romano dat ze denkt dat het een droom is. "We gingen van Olympische Spelen naar Olympische Spelen, we vochten elke keer weer om een ​​vermelding te krijgen zoals het had moeten zijn vanaf het eerste moment van de openingsceremonie. Dat is het minimum dat had moeten gebeuren", zei ze opgewonden.


"Toen gaf deze geweldige man, de voorzitter van het Olympisch Committee, Thomas Bach, ons deze rust na een strijd van bijna 50 jaar. De tranen blijven komen. We herinneren ons de foto's van de moord in het Olympisch Dorp, van onze strijd tot Tokio 2021 - totdat het Olympisch Comité had besloten om dat gebaar voor ons te maken.


"Niemand heeft ons iets verteld, we wisten het niet, niemand durfde het ons te vertellen", zei Romano. "Toen we dat hoorden renden we huilend weg. Totdat Bach arriveerde, Ze hebben hier eindelijk de juiste beslissing genomen. De wond geneest nooit, hij gaat elke keer weer open - alleen nu is er een soort rust, eindelijk is het gebeurt.


Ankie Spitzer, weduwe van schermcoach Andrei Spitzer, voegde toe: “Zo lang hebben we op dit moment gewacht, er is recht gedaan aan onze echtgenoten en de andere 9 sporters Dit is iets dat vanaf het eerste moment had moeten gebeuren, we wisten dat we niet moesten opgeven en zijn doorgegaan met onze strijd, tot aan dit bijzondere moment..


"Eindelijk is er gerechtigheid voor de echtgenoten, zonen en vaders die in München zijn vermoord", zeiden de twee in een gezamenlijke verklaring. “We hebben 49 jaar van strijd doorgemaakt en hebben nooit opgegeven. We kunnen onze tranen niet bedwingen. Dit is het moment waarop we 49 jaar hebben gewacht, 49 jaar van confrontaties tot we vandaag de erkenning kregen.


Het was dan ook een bijzonder moment toen er werd aangekondigd: "We gedenken in het bijzonder degenen die tijdens de Olympische spelen zijn omgekomen. Eén groep heeft nog steeds een sterke plaats in al onze herinneringen en staat voor al degenen die we tijdens de spelen hebben verloren: de leden van de Israëlische delegatie op de Olympische Spelen van München 1972."


Bij de aanslag op de Olympische Spelen van München in 1972 werden 11 Israëlische atleten vermoord door de Palestijnse terreurgroep Black September. Twee van de Israëli's werden vermoord in het Olympisch Dorp. De Palestijnse terroristen ontvoerden nog eens negen en eisten de vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen, evenals twee prominente West-Duitse linkse militanten.


De 11 vermoorde sporters waren David Berger, Ze'ev Friedman, Yoseff Gutfreund, Moshe Weinberg, Yoseff Romano, Mark Slavin, Eliezer Halfin, Yakov Springer, Andre Spitzer, Amitzur Shapira en Kehat Shorr. Hun biografien zijn te lezen in deze blogpost van 2014 van de Times of Israël.Yigal Carmi, voorzitter van het Olympisch Comité van Israël, zei in een verklaring:

"Het Internationaal Olympisch Comité vervulde de wensen van de families van de 11 slachtoffers van München en de staat Israël en noemde tijdens de openingsceremonie stoutmoedig de herinnering aan de 11 in München vermoorde Israëlische sporters. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, beloofde de families van de elf in München vermoorde sporters en het Olympisch Comité van Israël dat tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio de herinnering aan hen zal worden herdacht, voor het eerst in 49 jaar. Wij zijn dankbaar. "
503 weergaven0 opmerkingen
bottom of page