top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

5 fantastische exposities waren er te zien op de Jerusalem Design Week 2022


Hansen House, de thuisbasis van de Jerusalem Design Week. Foto door Samantha Baron


Jerusalem Design Week is sinds 2011 het grootste en meest invloedrijke openbare designevenement in Israël en trekt lokale en internationale kunstenaars die hun werk willen laten zien.


Zoals altijd gehuisvest in het Hansen House in Jeruzalem, had de nieuwste Design Week het thema 'For Now' en was gericht op tijd, ruimte en identiteit.

Bezoekers verzamelen zich buiten het Hansen House in Jeruzalem voor de Jerusalem Design Week 2022. Foto door Samantha Baron


Sommige kunstwerken hebben gebruik gemaakt van het verleden, zoals Shahar Kedem's 'Go for Broke'. Kedem gebruikt archeologie en design om artefacten te presenteren in een moderne kunstcontext. Andere stukken presenteerden meer avant-garde ontwerpen voor een wereld die nog niet bestaat.


Hier is een blik op het baanbrekende werk van vijf Israëlische kunstenaars wiens exposities Samantha Baron van ISRAEL21c verkende tijdens de Jerusalem Design Week in juni.


Illusie en realiteit

Bezoekers die "Space Reflections" bekijken vanaf de bovenste verdiepingen van Hansen House. Foto door Samantha Baron


Irene Goldberg en Sigal Baranowitz van Baranowitz & Goldberg Architects gebruikten eenvoudige geometrie voor de architectuur van de spiegelinstallatie "Space Reflections" op de binnenplaats.


De installatie onderzocht de relatie tussen illusie en werkelijkheid, en de kansen die binnen de relatieve waarheid tussen beide liggen. Bezoekers konden door de tentoonstelling lopen of deze vanuit vogelperspectief bekijken vanaf de hogere verdiepingen van Hansen House.


Zou je een chocoladebug eten?

Nitzotz Saranga's "Debug Yourself" probeert insecteneiwit te destigmatiseren. Foto door Samantha Baron


Aangezien we de komende decennia te maken krijgen met een wereldwijde voedselcrisis, moet voeding uit nieuwe bronnen komen. Insecteneiwit is een goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar alternatief.


De in Israël geboren Nitzotz Saranga, een experimenteel ontwerper en kunstenaar, wil in "Debug Yourself" het eten van insecten in westerse landen destigmatiseren.


Nitzotz nodigde kijkers uit om acht chocoladepralines in de vorm van een insect te onderzoeken en te proeven om de mentale en fysieke barrières voor het consumeren van insecten aan te pakken. Terwijl de laatste praline daadwerkelijk insecteneiwit bevatte, simuleerden de eerste zeven chocolaatjes alleen de ervaring van het eten van een insect in uiterlijk, textuur en gevoel.


Koraalriffen redden


"Deep Design" gaat in op de impact van klimaatverandering op koraalriffen. Foto door Samantha Baron


De tentoonstelling "Deep Design" van het Technion-Israel Institute of Technology gebruikte wetenschap en 3D-printen om de dreigende impact van klimaatverandering op koraalriffen aan te pakken. Het verklarende materiaal stelde dat hittegolven ervoor hebben gezorgd dat ongeveer 45 procent van de koraalriffen in de wereld is uitgestorven.


Samen met een team van mariene biologen experimenteerde het Design-Tech Laboratory van Technion met nieuwe technologieën in het ontwerpproces. Deze innovaties omvatten natuurlijk keramisch materiaal in een gevarieerde opstelling van complexe vormen die zouden kunnen gedijen in een omgeving die geschikt is voor koraalriffen.


Hang een wens op

“Wish” nodigde bezoekers uit om wensen te schrijven op kaartjes om aan een bamboeboom te hangen. Foto door Samantha Baron


De installatie "Wish" geleend van de Japanse feestdag Tanabata, wanneer feestvierders schrijven wensen op Tanzaku papier. Het inclusieve industrieel ontwerpteam van het Hadassah Academic College nodigde bezoekers uit om wensen voor zichzelf, de wereld en het land te schrijven op kleine kaartjes om aan een bamboeboom te hangen.


Wish stelde vragen over de community en de bepalende kenmerken: uit welke spelers bestaat een community? Hoe wordt een gemeenschap gevormd? Gaat het om religieuze of sociale geloofssystemen? Deze vragen verschuiven de dialoog in community building, kijkend naar een toekomst waarin nieuwe typen communities kunnen ontstaan.


Niet alleen kantoormeubilair

“Present Sounds from the Daily Past” ziet eruit als een gewone werkruimte, maar het is een meeslepende en muzikale installatie. Foto door Samantha Baron


Toen je de tentoonstelling 'Present Sounds from the Daily Past' binnenkwam, leek het een gewone werkplek met een bureau, planken, een computer en een printer. Ondanks het alledaagse uiterlijk, diende het meubilair als een meeslepende en muzikale uitvoering.


Dankzij sensoren in de structuren van de tentoonstelling konden repetitieve handelingen, zoals het gebruik van een computermuis, onderdeel worden van een harmonieuze geluidsproductie. Deze audiovisuele ervaring van de Adjustable Architecture-klas aan het Shenkar College of Engineering, Design and Art confronteerde hoe momenten uit het verleden het heden herinterpreteren.


Klik hier om meer exposities van Jerusalem Design Week 2022 te zien.


34 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page