top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

5 kogels maakten een einde aan het leven van IRGC-kolonel Hassan Sayyad Khodayari


Sayad Khodayari an te zijn gedood. Foto via Twitter


Vijf kogels afgeschoten uit een wapen met geluidsdemper, maakte zondag in Teheran een einde aan het leven van kolonel Hassan Sayad Khodayari van de Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens berichten in de Hebreeuwse media had hij het plan bedacht om overal ter wereld Joden en Israëli's te vermoorden of te ontvoeren.


Khodayari reed rond 16.00 uur lokale tijd zondag in zijn auto in de buurt van zijn huis in de Mahadi al-Islam-straat in Teheran toen daar naderden twee onbekende aanvallers op een motorfiets zijn voertuig naderden, en vijfschoten met een wapen met geluidsdemper op hem afvuurden, aldus Walla News.


De schutters wisten te ontkomen, en er is in Iran een klopjacht op hen gaande, aldus Channel 12 News.


Rapporten identificeerden hem als een 'verdediger van het heiligdom', een verwijzing naar Iraniërs die de operaties van Teheran in Syrië en Irak uitvoeren binnen de elite Quds Force van de Guard die toezicht houdt op operaties in het buitenland.


Khodaei zat de afgelopen maanden waarschijnlijk achter een reeks complotten om Joden en Israëli's te ontvoeren en te doden in verschillende landen, aldus verschillende Hebreeuwse media.


Het is aannemelijk dat Khodayari ook achter het Iraanse complot zat tegen de Israëlische zakenman Teddy Sagi op Cyprus, dat de Israëlische regering in oktober onthulde, evenals pogingen om andere Israëlische zakenmensen in Afrika, Zuid-Amerika en Turkije te ontvoeren of te vermoorden.


Benaderd door Israël's Channel 12 news, zei minister van Defensie Benny Gantz: "Ik ga hier niet op in, de staat Israël is erg sterk. Ik ga niet in op alle verschillende rapporten die op allerlei plaatsen verschijnen.”


Vorige maand meldde het in het Engeland gevestigde Iran International News Channel dat een agent van de Quds Force de opdracht had gekregen om drie mensen te vermoorden, waaronder een medewerker van een Israëlisch consulaat, in Turkije. Israëlische functionarissen zeiden dat het complot werd gedwarsboomd door de Mossad, meldt Haaretz.


Het Iraanse persbureau IRNA publiceerde foto's van een man hangend in zijn veiligheidsgordel en het voorraam aan de passagierszijde naar buiten geschoten. De man zat onderuitgezakt op de bestuurdersstoel met bloed rond de kraag van zijn blauwe overhemd en op zijn rechter bovenarm.

Hoewel de Iraanse Garde slechts weinig details gaf over de aanval die op klaarlichte dag plaatsvond in het hart van de Iraanse hoofdstad, wijt de groep de moord op 'wereldwijde arrogantie', typisch code voor de Verenigde Staten en Israël.


Een Iraanse functionaris geciteerd door Al-Jazeera uit Qatar waarschuwde dat de moord “een overschrijding van de rode lijn” is en dat de verantwoordelijken “een hoge prijs zullen betalen”.


417 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page