top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

50.000 vrijwilligers geven vanuit hun hart via One Heart

De Israëlische president Isaac Herzog bezoekt het vrijwilligerscentrum One Heart. Foto met dank aan One Heart via ISRAEL21c


Sinds de dodelijke Hamas-aanvallen van 7 oktober die Israël tot een oorlog in Gaza hebben geleid, heeft de civiele hulporganisatie Lev Echad (Eén Hart) meer dan 50.000 vrijwilligers gemobiliseerd om families van slachtoffers en gijzelaars, ouderen, ontheemde inwoners, boeren en ondernemers te helpen. en soldaten.


One Heart heeft veel ervaring. Naast het helpen van Israëliërs tijdens militaire conflicten en andere omwentelingen gedurende de afgelopen 18 en een half jaar, stuurde de organisatie ook delegaties voor humanitaire hulp naar het door oorlog verscheurde Oekraïne en naar Marokko na de aardbeving van afgelopen september.


Door de sociale en economische gevolgen van het Gaza-conflict aan te pakken , keert One Heart terug naar zijn wortels.


Toen de Israëlische regering in augustus 2005 8.600 burgers uit 17 gemeenschappen in het zuiden van Gaza met geweld evacueerde, werd het land bijna verscheurd door de discussie over dit beleid. Zou het terugtrekken van alle Joden uit Gaza een einde maken aan de terreur en raketaanvallen die sinds 2001 vanuit die zuidwestelijke kuststrook zijn gelanceerd? Of zou dit tot een ramp leiden?


Studenten van de premilitaire leiderschapsacademie Ein Prat in Kfar Adumim, buiten Jeruzalem, waren eveneens verdeeld over deze kwestie.


Maar ze kozen ervoor om het debat terzijde te schuiven en zich te verenigen rond het bijstaan ​​van de evacués, die midden in de nacht met bussen naar hotels werden vervoerd en vervolgens door de overheid vrijwel in de steek werden gelaten zonder werk of huisvestingsoplossingen.


Vijf van de studenten leidden een noodinitiatief genaamd Lev Echad (Eén Hart). Ze rekruteerden ongeveer 10.000 vrijwilligers die vier maanden lang getraumatiseerde evacués hielpen weer op de been te komen.


Optreden in noodsituaties

One Heart was bedoeld als een eenmalig antwoord op de evacuatiecrisis in Gaza. Maar toen Israël minder dan een jaar later vanuit Libanon werd aangevallen, hebben de leiders van Ein Prat de organisatie nieuw leven ingeblazen en vrijwilligers gemobiliseerd om de noorderlingen te helpen tijdens de 34 dagen durende oorlog.


Tomer Dror, een van de oorspronkelijke vijf oprichters en nu CEO van One Heart, zegt dat One Heart sindsdien actief is geweest in meer dan tien crisissituaties in Israël.

Tijdens de pandemie rekruteerde het tussen de 60.000 en 70.000 vrijwilligers om burgers te helpen die thuis opgesloten zaten.


In februari 2022 stuurde de organisatie een delegatie om Oekraïners te helpen bij het ontwikkelen van hun eigen versie van One Heart.


“We hebben daarbij ook veel geleerd van de Oekraïners”, zegt Dror. “En toen 7 oktober plaatsvond, waren we beter opgeleid en voorbereid om het netwerk op te bouwen dat we nodig hadden om de Israëli’s te helpen.”


De eerste zes weken had One Heart hotlines voor de geestelijke gezondheidszorg; regelde gastgezinnen voor ontheemde gezinnen; verzamelde, verpakte en gedistribueerde voedsel, apparatuur en hygiëneproducten; zorgde voor vervoer voor leden van de veiligheidstroepen; regelde babysitters voor families van reservesoldaten; stuurde vrijwilligers naar begrafenissen en shiva-huizen; en meer.

One Heart-vrijwilligers organiseren een activiteit voor kinderen van gezinnen die uit hun huizen zijn geëvacueerd. Foto met dank aan One Heart via ISRAEL21c


“Sinds het begin van de oorlog hebben we in totaal ongeveer 50.000 vrijwilligers gemobiliseerd”, vertelt Dror aan ISRAEL21c. 


Huidige uitdagingen

One Heart en zijn filantropische partners concentreren zich nu op drie specifieke uitdagingen.

De eerste is het helpen van de 130.000 evacués uit het zuiden en noorden, waaronder 48.000 kinderen onder de 18 jaar. 


Ze hebben onderwijsprogramma's gecoördineerd voor ontheemde kinderen die in hotels wonen. Met Palo Alto Networks bouwden ze een keuken voor evacués die waren gehuisvest in de zuidelijke kostschool Midreshet Sde Boker, waardoor de ontheemde Israëli's voor zichzelf konden koken. 

One Heart-vrijwilligers brengen ontheemde Israëliërs vrolijkheid. Foto Eén hart via ISRAEL21c


Samen met andere zakenpartners regelde One Heart coworkingplekken voor ontheemde freelancers en zoekt ze banen voor werkloze geëvacueerde volwassenen (meer daarover hieronder).


“Op de lange termijn zijn we van plan de ontheemde Israëli’s te helpen terug naar huis te verhuizen”, zegt Dror, een 37-jarige vader van vier kinderen.


Het tweede deel van de huidige focus is het bijstaan ​​van families van gijzelaars, families van gewonde soldaten en families van reserve- en carrière soldaten die al meer dan drie maanden in de oorlog hebben gevochten.


Met You at Home, een steunproject voor families van soldaten. Foto door mei Brochian via ISRAEL21c


Het derde aspect is het sturen van vrijwilligers – ook uit diasporagemeenschappen – om te werken in ernstig onderbezette boerderijen en fabrieken.

One Heart CEO Tomer Dror en vrijwilligers, waaronder Microsoft-medewerkers, helpen boeren met het plukken van aardbeien. Foto met dank aan One Heart ISRAEL21c


Sommige vrijwilligers zijn buitenlanders, zoals dr. Paula Rackoff, een reumatoloog uit New York City die met One Heart drie keer naar Oekraïne is geweest en van plan was in december opnieuw te gaan. Na 7 oktober stelde ze voor om vrijwilligersgroepen uit het buitenland te organiseren. Ze heeft zich onlangs bij een aangesloten.


Twee weken lang plukte ze tomaten, wiedde ze, legde irrigatieleidingen aan, doneerde bloed, maakte schuilkelders schoon, bezocht gewonde soldaten en nog veel meer.

“Het is echt een kritieke tijd voor Israël en voor Joden om te komen opdagen en te helpen”, vertelt ze aan ISRAEL21c.


Hightechbedrijven doen mee

Als onderdeel van het One Heart-initiatief in Oekraïne vlogen delegaties van verschillende Israëlische bedrijven, zoals JFrog en Enlight , over om humanitaire hulp te verlenen aan vluchtelingen. Fiverr en Monday voerden daar projecten uit met OneHeart.

Op 8 oktober kwam Fiverr CEO Ofer Katz naar het hoofdkantoor van One Heart om hulp aan te bieden.


“Hij nam de missie op zich om hightechbedrijven te rekruteren om deel uit te maken van de inspanning en hij kreeg velen zover om geld en diensten te doneren”, zegt Dror.

Daarnaast werkt Fiverr samen met de organisatie om werkgelegenheid te creëren voor ontheemde Israëliërs.


Fiverr en Monday zetten elk One Heart-operatiecentra op in hun kantoren in Tel Aviv, als aanvulling op twintig andere in het hele land.


“We proberen zoveel mogelijk vrijwilligers te activeren en de geest van 8 oktober in stand te houden, toen Israëli’s zich onmiddellijk verzamelden om elkaar te helpen”, zegt Dror.


“Wij geloven dat de nationale veerkracht wordt gemeten aan de hand van civiel activisme in moeilijke tijden en dat echt leiderschap van onderop groeit in tijden van crisis.”  

Voor meer informatie, klik hier187 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page