top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

6.000 lopers trotseerden tegenslagen in de 5e Dode Zee marathon

Screenshot


Tegen de achtergrond van de oorlog bewandelden 6.000 lopers op 2 februari de schilderachtige route van de vijfde Dode Zee-marathon, terwijl de opkomende zon een hoopvolle gloed wierp over het laagste punt van de aarde op het land. 


De marathon bood de deelnemers een unieke reis langs een dijk die de Israëlische en Jordaanse oevers van de Dode Zee scheidde, een pad dat de rest van het jaar voor het publiek gesloten was. 


Lopers hadden de mogelijkheid om te strijden in verschillende categorieën, waaronder 5 km, 10 km, 21,1 km, 42 km en zelfs een uitdagende ultramarathon van 50 km.  

“Vanaf hier kun je alleen maar omhoog gaan”, merkte minister van Toerisme Haim Katz tegen ISRAEL21c op.


“De Dode Zee Marathon, die dit jaar plaatsvond in de schaduw van de oorlog, symboliseert meer dan ooit de overwinning van lichaam, ziel en geest. Ik hoop dat de immense crisis van 7 oktober ook op nationaal niveau door groot licht zal worden gevolgd, te beginnen met de terugkeer naar huis van alle gijzelaars”, voegde hij eraan toe.

De Dode Zee Marathon 2024 gaat van start. Foto door Oren Alon


Tot de deelnemers en toeschouwers behoorden zowel families en vrienden van gijzelaars, soldaten die herstellende waren van oorlogsverwondingen, nabestaanden en talrijke families uit het zuiden van Israël die naar de hotels in de Dode Zee waren geëvacueerd.


“Tijdens deze vlucht hebben we waanzinnige energie overgedragen op de gijzelaars”, zegt de 78-jarige Shaul Levy, wiens kleindochter Naama Levy gevangen werd gehouden in Gaza. 'Wacht nog even, verlies de hoop niet. Wij brengen je naar huis.”


Volgens de organisatoren diende het evenement als een baken van hoop en eenheid in tumultueuze tijden, en toonde het de veerkracht en vastberadenheid van zowel deelnemers als organisatoren.


Terwijl het land uitkijkt naar mooiere dagen in het verschiet, belooft de komende marathon van Jeruzalem , gepland voor 8 maart, de geest van solidariteit en doorzettingsvermogen verder te belichamen.191 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page