top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

7 tips om onze oceanen te redden


Foto door Anastasia Taioglou op Unsplash


Elke tweede ademhaling die we nemen bevat de zuurstof die wordt geproduceerd door het plantenleven in de bovenste lagen van de oceaan. De oceaan is niet alleen een cruciale hulpbron voor toekomstige wereldwijde voedselproductie en producten zoals cosmetica, antioxidanten en geneesmiddelen.


Het is een voorwaarde voor het menselijk leven zoals we dat kennen. En de oceaan nadert een breekpunt.


We horen allemaal over zeespiegelstijging, vervuiling, binnendringen van zout water, verzuring van de oceaan, overbevissing, verlies van leefgebied, impact van toerisme en meer. Het is moeilijk om de import van elk van deze te kwantificeren en te rangschikken ten opzichte van de andere.


Het hoeft echter niet zo te zijn. We kunnen dit echt terugbrengen tot één basisprincipe: Over de hele wereld begint de bescherming van de oceaan aan onze kusten, waar de mariene, terrestrische en stedelijke omgevingen elkaar ontmoeten.


Als je ziet of hoort over de noodzaak om de oceaan te beschermen, klinkt dat in eerste instantie misschien overweldigend en ingewikkeld en ver van je comfortabele huis. Maar ieder van ons kan handelen en het mariene milieu beschermen door een paar eenvoudige maatregelen te nemen, ongeacht waar we wonen.


Hier volgen 7 tips om onze oceanen te redden, zoals gegeven door Prof. Anton Post, uitvoerend directeur van de US-Israel Binational Science Foundation, in ISRAEL21C.


Gebruik minder plastic producten, vooral plastic zakken en wegwerpborden en bestek.

Plastic in de oceaan is schadelijk voor dieren en mensen. Foto door Brian Yurasits op Unsplash


Plastic ontleedt in een tijdspanne van 1000 jaar of langer en komt terecht in alle ecosystemen van de aarde, maar vooral in de oceaan. Grote plastics veranderen in kleine plastics, die veranderen in microplastics.


Terwijl grote en kleine plastics de manier waarop het ecosysteem functioneert veranderen (denk aan invasieve soorten, bijvoorbeeld), komt microplastic het mariene voedselweb binnen met rampzalige gevolgen zoals verminderde reproductie en stopgezette ontwikkeling van zeedieren.


Ook wij mensen worden bedreigd door microplastics. Momenteel verbruikt de gemiddelde persoon in één jaar genoeg microplastics om één creditcard te maken.


Er zijn tal van plasticvrije alternatieven die kosteneffectief en gemakkelijk te verkrijgen zijn. en vooruitlopend op World Ocean Day op 8 juni, kan je de volgende acties overwegen:


Verklein uw ecologische voetafdruk

Foto door Matt Boitor op Unsplash


Dit is eenvoudiger dan je zou denken. Trek een trui aan in plaats van het vuur hoger te zetten. Houd uw airconditioning in de zomer op 3 tot 5 graden Celsius onder de omgevingstemperatuur, dat is perfect aangenaam.


Doe de lichten uit als je het huis verlaat.


Denk twee keer na als u in de auto stapt voor boodschappen in de buurt. Een korte wandeling heeft zoveel voordelen voor de gezondheid en het klimaat.


Eet lokaal geteelde producten (inclusief vis en zeevruchten). Veel zeevissoorten reizen 2.500 kilometer of meer en dus is hun ecologische voetafdruk aanzienlijk.


Houd er rekening mee dat een hogere vraag naar energie zich vertaalt in meer koolstofdioxide dat de oceaan binnendringt en een bedreiging vormt voor koraalriffen en andere zeedieren.


Eet duurzame (wild gevangen) vissoorten

Foto door Jakub Kapusnak op Unsplash


Voedselwebben uit de zee zijn zeer georganiseerd en delicaat. Overbevissing en verslechtering van de habitat brengen veel belangrijke vissoorten in gevaar (denk aan tonijn, Atlantische kabeljauw en andere).


Daarnaast biedt mariene aquacultuur een hoogwaardig alternatief voor in het wild gevangen vis. Soorten zoals zeebrasem (Denis), gestreepte baars, barramundi en rode trom zijn uitstekende voorbeelden van in eigen land gekweekte vissoorten op basis van technologieën die in Israël zijn ontwikkeld.


Klik hier voor een lijst van duurzame vissoorten en hun herkomst.


Gooi cosmetica en antibiotica op de juiste manier weg.


Cosmetica, farmaceutica en andere vervuilende stoffen zijn schadelijk voor de zeedieren. Veel gewone huishoudelijke artikelen en farmaceutische medicijnen moeten met zorg worden weggegooid (controleer het etiket van het product).


Wanneer ze worden weggegooid als huishoudelijk afval of door het toilet worden gespoeld, geven deze producten hormoon ontregelaars en antibiotica af die uiteindelijk het mariene milieu zullen bereiken, waar ze alle vormen van dieren in het wild aantasten - het meest dramatisch, de levensfasen van larven.


Laat het strand schoon achter

Laat geen afval achter op het strand. Foto door Brian Yurasits op Unsplash


Als je naar het strand gaat, geniet dan met volle teugen van je tijd, maar realiseer je ook dat je het strand deelt met dieren in het wild, zelfs als je ze overdag niet ziet.


Zeevogels, schildpadden, krabben en vele andere soorten vertrouwen op schone stranden om veilig te foerageren en te gedijen als u er niet bent. Het is van cruciaal belang dat we allemaal het strand in onberispelijke staat achterlaten en al onze restjes en afval verwijderen .


Bekijk wat er boven en onder water gebeurt

Ga onder water om het van dichterbij te bekijken. Foto door Analia Ferrario op Unsplash


Zoek tijdens uw strandtrip de horizon af op dolfijnen, vliegende vissen, walvissoorten, enz. Maar ga ook een stap verder door te snorkelen of te duiken. Er is geen vervanging voor verbondenheid met de verbazingwekkende ecosystemen die zich op het zeeoppervlak verbergen.


Door deze activiteiten voel je je verbonden met de zee en word je je bewust van de noodzaak om deze bron van leven te beschermen.


Bekijk thuis enkele van de eindeloze films en video's over het leven in de oceaan op Discovery Channel, YouTube of andere platforms, bezoek een aquarium en deel uw ervaringen met vrienden en familie.


Word een pleitbezorger

Denk erover om vrijwilliger te worden voor problemen met het behoud van de zee. Als je dat niet kunt, zorg er dan voor dat je van het milieu in het algemeen en de oceaan in het bijzonder een criterium maakt dat je helpt bij het stemmen op lokaal en nationaal niveau.


Vergeet nooit dat er zonder een gezonde oceaan geen gezond leven elders kan zijn!
55 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page