top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

8 eenvoudige manieren om nuttige insecten te helpen overleven


Foto Dennis Klicker op Unsplash


Muggen kunnen gevaarlijk zijn. Vliegen zijn vervelend. Kakkerlakken zijn walgelijk. Maar niet alle insecten zijn slecht. Integendeel, veel soorten insecten zijn essentieel voor ons bestaan. En sommigen, waaronder de bijen die onze voedselgewassen bestuiven, lopen nu gevaar.


Volgens de Daily Climate "zijn er elk jaar iets minder vlinders, minder hommels - minder van bijna alle ontelbare kleine beesten die de wereld draaiende houden."


Een recente studie wees uit dat insectenpopulaties op het land met 0,92 procent per jaar afnemen. Dat zou in 30 jaar 24% minder insecten betekenen. Sommige wetenschappers vrezen dat deze achteruitgang ecosystemen kan beschadigen die verder gaan dan het punt van herstel.


Een Canadese studie in 2020 wees uit dat de Noord-Amerikaanse hommelpopulaties bijna zijn gehalveerd en dat de Europese hommels met 17% zijn afgenomen.


Dus wat kunnen we doen om nuttige insecten te behouden, zelfs als we geen wetenschappers of agronomen zijn?


ISRAEL21C vroeg het aan Tamar Keasar, een professor in insectenecologie en -gedrag bij de afdeling Biologie en Milieu op de Oranim-campus van de Universiteit van Haifa.


Haar laboratorium bestudeert bestuivingsecologie en biologische bestrijding in de landbouw- en natuurgebieden van Israël.


Keasar stelt acht eenvoudige handelingen voor die je in en om je eigen huis onderneemt. Deel deze tips met familie, vrienden en buren, om nuttige insecten in de buurt van onze huizen te behouden en te genieten van hun geweldige ecologische diensten.


Zorg voor nestplaatsen voor bijen


Een bijenhuis gemaakt van uitgeholde twijgen. Foto door Markus Winkler op Unsplash


“We kennen allemaal honingbijen. Maar er zijn veel andere soorten bijen die onze gewassen en wilde bloemen helpen bestuiven. Israël heeft meer dan duizend soorten wilde bijen”, zegt Keasar.


“In tegenstelling tot honingbijen leven de meeste wilde bijen niet in kolonies. In plaats daarvan maakt elke vrouwelijke bij haar eigen nest waar ze eieren legt. Sommige wilde bijen nestelen in de grond en andere nestelen in droge twijgen, oude muren en zelfs slakkenhuizen”, legt ze uit.


“Door wat zonnige, droge grond in je achtertuin bloot te leggen, creëer je een bijenvriendelijk broedgebied. Of je kunt bosjes riet of zelfs rietjes neerzetten om in elke buitenruimte een 'bijenhotel' te creëren.”


Behandel bijenzwermen voorzichtig


Raak niet in paniek als je een zwerm bijen ziet. Foto van Pexels


“Er kan een bijenzwerm verschijnen in de buurt van uw huis of in uw tuin. Dit gebeurt wanneer grote groepen bijen de korf verlaten waar ze zijn opgegroeid en op zoek gaan naar een nieuwe plek om zich te vestigen. Geen paniek! Hoewel je waarschijnlijk niet wilt dat de bijen naast je huis blijven, zouden veel imkers ze graag hebben”, zegt Keasar.


Neem contact op met uw plaatselijke imkersvereniging of met bijenreddingsvrijwilligers, die weten hoe ze de zwerm voorzichtig moeten vangen en verwijderen.


Kweek planten voor bijen


Bijen hebben bloemen en bomen nodig om te overleven. Foto door Amritanshu Sikdar op Unsplash


“Bijen halen hun hele voeding uit bloemen. In warme en droge landen zoals Israël zijn bloeiende planten zeldzaam in de zomer en herfst, dus bijen kunnen honger lijden. Maar jij kunt helpen”, zegt Keasar.


“Door zomer- en herfstbloeiende planten te kweken, overbrug je bijen deze moeilijke seizoenen. Lokale planten met nectar- en stuifmeelrijke bloemen zijn het beste. Als je in Israël woont, overweeg dan om een ​​johannesbroodboom of een tamariskboom te planten.”


Kweek een verscheidenheid aan planten voor sluipwespen


Geef sluipwespen een boost met een gevarieerde tuin. Foto door Mark Neal op Pexels


Parasitoïde wespen zijn kleine insecten - de meeste zijn kleiner dan 1/16 inch of 2 millimeter - en ze steken mensen niet.


"Ondanks dat ze zeer divers en overvloedig zijn, merken we parasitoïden vaak niet op vanwege hun kleine formaat", zegt Keasar.


"Toch zijn parasitoïden belangrijke nuttige insecten omdat ze helpen bij het bestrijden van plagen die onze voedselgewassen en tuinen teisteren. De jonge stadia van sluipwespen voeden zich met andere insecten, zoals bladluizen of motten - waarvan er vele ongedierte zijn, "zegt ze.


“De adulten daarentegen eten vaak bloemennectar en dat bevordert hun overleving en voortplanting. In tegenstelling tot bijen voeden parasitoïden zich meestal met kleine ondiepe bloemen die ze kunnen bereiken met hun kleine monddelen. Ze gedijen goed op een klein bedje van bloeiende boekweit of koriander in je achtertuin of balkon.”


Diversifieer uw tuin


“De mens heeft een gevarieerde voeding nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, en dat geldt ook voor nuttige insecten. Bijen moeten zich bijvoorbeeld voeden met stuifmeel van verschillende planten om de juiste balans tussen verschillende soorten vetzuren te bereiken”, legt Keasar uit.


Hoewel veel moderne boerderijen enorme velden hebben die gedomineerd worden door één enkel gewas, kun je bijen en sluipwespen een gezonder en uitgebalanceerd dieet geven door in je tuin of op je balkon mengsels van verschillende bloemen te kweken.


Controleer voordat u gaat spuiten


In onze huizen en tuinen gebruiken we vaak bestrijdingsmiddelen om hinderlijke insecten zoals kakkerlakken, muggen of mieren te bestrijden. Soms gebruiken we insecticiden als preventiestrategie voordat we deze plagen zelfs thuis zien.


Keasar adviseert dit niet te doen.


“Insecticiden brengen gezondheidsrisico's met zich mee voor mens en huisdier; ze zijn duur; en ze schaden nuttige insecten. 'Goede insecten' kunnen last hebben van insecticiden door een lagere overleving, verminderde vruchtbaarheid of een verslechtering van de vlucht, het leren en de navigatie', legt ze uit.


"Om deze gevaren te verminderen, moet u uitkijken voor het ongedierte in het huishouden en spuiten om ze pas onder controle te houden nadat ze uw huis daadwerkelijk hebben besmet."


Gebruik selectieve insecticiden


Om kakkerlakken te doden, gebruik je een product dat specifiek voor hen is, zodat je andere insecten geen pijn doet. Foto door Roger Brown op Pexels


Als je spuit, kies dan een insectenverdelger die is gericht op het specifieke insect dat je probeert te verwijderen, in plaats van een product met een breed assortiment.


“Het gebruik van dergelijke selectieve insecticiden tegen huishoudelijk ongedierte brengt een lager risico met zich mee voor bijen, parasitoïden en andere nuttige insecten. Zoek en vermijd insecticiden die zijn bestempeld als zeer giftig voor bijen, dieren in het wild en ongewervelde waterdieren."


Als je van vlinders houdt...


Foto van een monarchvlinder door John Barnard op Pexels


In de Verenigde Staten neemt de iconische zwart-oranje monarchvlinder in aantal af tot het punt waarop hij tot een bedreigde diersoort kan worden verklaard.


Maar Keasar legt uit dat vlinders over het algemeen niet als heilzaam worden beschouwd omdat hun larven ernstige plagen zijn voor landbouwgewassen. En de volwassenen zijn slechts marginaal belangrijk als bestuivers.


Als u echter geïnteresseerd bent in het behoud van vlinders vanwege hun schoonheid, kunnen de stappen die u neemt het neveneffect hebben van het behoud van andere insecten die gunstiger of meer bedreigd kunnen zijn, maar minder mooi en charismatisch.


De US Fish & Wildlife Service stelt voor om een ​​"bestuivertuin" te plannen met planten die in verschillende seizoenen bloeien en in volledig of gedeeltelijk zonnige gebieden kunnen worden geplaatst. Inheemse kroontjeskruid is een bijzondere favoriet van monarchvlinders.




















67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page