top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

9-jarig schaakwonder gaat strijden om de titel van jongste Israelische kampioen ooit

De 9-jarige Israel Cohen, aan het schaken. Foto Public Relations via The Jerusalem Post


Een 9-jarig Israëlisch kind zal meedoen aan het Israëlische schaakkampioenschap in Akko, van 21 - 29 januari, waar hij het moet opnemen tegen tegenstanders die vier keer zo oud zijn als hij, zoals dinsdag in een persbericht werd onthuld, aldus meldt The Jerusalem Post.


Het levensverhaal van Israel Cohen, een leerling uit de derde klas, zou het script kunnen zijn voor een blockbuster geregisseerd door Steven Spielberg . Geboren in Israël, uit een Filipijnse moeder en een Israëlische vader, woonde hij later in het buitenland en keerde onlangs terug naar Israël, waar hij de weg vrijmaakte voor een ongelooflijke prestatie: de jongste schaakkampioen in Israël worden.


Een briljante geest

Israels talent, buitengewone fotografisch geheugen en scherpe geest stellen hem in staat zich tientallen stappen achteruit te herinneren en nog tientallen stappen vooruit te berekenen. Vanaf aanstaande zondag in Acre zal hij naar verwachting deelnemen aan het Israel Senior Championship, waar hij zal strijden tegen tegenstanders die niet alleen twee keer zo oud zijn als hij, maar zelfs vier of vijf keer ouder.


Als jongste deelnemer aan het begaafde programma van de Israel Chess Association voorzien velen in de branche een mooie toekomst voor hem. "Ik geniet gewoon van het spel", grapt Cohen. "Ik vind het geweldig omdat het interessant is en ervoor zorgt dat ik mijn gedachten kan ontwikkelen."


Zijn liefde voor schaken werd bijgebracht door zijn vader Avi, die ook schaker is en tijdens de Corona-periode kandidaat was voor de titel van "schaakexpert" . Tijdens de lockdowns werd Israël ondergedompeld in het uitdagende spel en speelde hij thuis met zijn vader. "Het was liefde op het eerste gezicht", zei Avi. "We speelden urenlang."

Israel Cohen en zijn moeder, Rose, aan het schaken. Foto Public Relations via The Jerusalem Post


Vorig jaar won hij het Israëlische kampioenschap onder de leeftijd van 8 jaar, met als doel een aanhoudend succes in de komende jaren. "Op dit moment denk ik niet te ver vooruit; ik wil gewoon plezier hebben", legt Israel uit. Zijn trotse vader voegt eraan toe: "Hij kan berekeningen uitvoeren die een volwassene niet kan doen zonder een rekenmachine. Ik zag vanaf het eerste moment zijn potentieel, maar niemand weet wat de toekomst zal brengen."


Een familiale aangelegenheid

Bovendien behoort Israël tot een familie van schakers in dezelfde club – Maccabi Kiryat Yam Bialik, zij het in verschillende competities. Avi speelt in de National League, Israël in League B, en zijn moeder, Rose, in League C. De schaakbond steunt Israël volledig en beschouwt hem als een opbeurend figuur. "Het zou de moeite waard zijn om hem te komen zien in het Israëlische kampioenschap", suggereren ze.
293 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page