top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

90.000 mensen demonstreerden voor vrijheid en democratie, bezorgd voor toekomst van Israël


Screenshot YouTube


Ruim 90.000 mensen demonstreerden maandag bij de Knesset in Jeruzalem voor hun vrijheid en democratie. Onder hen vele bekende Israëli's zoals Benny Begin, Likudnik en zoon van de vroegere Likud premier en artiesten.


Terwijl er buiten de Knesset werd gedemonstreerd, gingen binnen in de het parlementsgebouw de stemmingen gewoon door, alsof er niets aan de hand was.


Sommige Likud politici, zoals David Amsalem, spraken over demonstranten die hoofdzakelijk met Mercedessen een rolexen dragend naar Jeruzalem waren gekomen,


Amsalem zei: "Kijk eens naar de anarchie die jullie vandaag hebben gemaakt, jullie stelletje misdadigers, aanzetten tot rebellie", en voegde eraan toe: "We werken in jullie huizen, maken jullie fatsoen schoon. Bij de demonstratie 's nachts zag ik glimmende dingen, aan het einde besefte ik het was Rolex-horloges, kijk eens hoeveel Mercedessen hier zijn."


Andere Likud en extreemrechtse politici hadden het over "linkse anarchisten.


Zo hij daar ook Benny Begin mee bedoelen die met zijn kleinzoon naar de demonstratie was gekomen?

Benny Begin met zijn kleinzoon. Foto Facebook


Of Miki Goldwasser, de moeder van de soldaat die in 2006 door Hezbollah werd ontvoerd, die zich ook uitsprak uit tegen de juridische revolutie: "Ik heb mijn zoon niet gestuurd om te dienen om deze dag te bereiken, wanneer mijn land wordt gestolen." Ze voegde eraan toe: "Voormalige Likudniks huilen om de situatie in de parti


Luitenant-generaal Gilad Simhoni vertelde Ynet dat hij naar het protest kwam als een "bezorgde burger, als een patriot, een hightech man en een militair die vreest dat het land van binnenuit aan het afbrokkelen is. Iedereen die een bepaalde positie niet bekleedt" wordt gedefinieerd als een verrader - links is het huidige woord. Onze basisrechten als burgers zullen worden geschonden.Hagai Reinman, een demonstrant van het reserveprotest, sprak zijn spijt uit over de afwezigheid van de religieuze gemeenschap bij het protest. "Het is een schande dat keppeldragers zeldzaam zijn hier in het landschap." Reinman verklaarde dat hij gelooft dat het protest de legale revolutie niet alleen zal kunnen stoppen, "maar het geeft steun aan allerlei andere krachten die vanuit allerlei richtingen werken, en samen kunnen we misschien een deel van het proces stoppen." Hij waarschuwde tegen "het afdrijven van het publiek in illegale richtingen": "Het gevoel bestaat dat als de zaken zo doorgaan, de kans bestaat dat mensen uiteindelijk verder trekken.


Yuliana, een student aan de Ben Gurion University, vertelde deYnet studio over haar gevoelens, voordat ze op de bus stapte van Be'er Sheva naar de demonstratie in Jeruzalem. "Ik ga demonstreren voor democratie, zodat we niet in gevangenschap vallen voor één persoon. Ik ben met mijn familie geëmigreerd uit de Sovjet-Unie. Ik wil niet dat er een kans is op een soortgelijke staatsgreep hier in Israël." , daarom ga ik demonstreren."


Screenshot Ynet


Een docent aan de universiteit, prof. Eyal Gore, benadrukte dat het belangrijk voor hem was om naar de demonstratie in Jeruzalem te komen "omdat ik niet in een dictatuur wil leven. Ik heb mijn hele leven in de staat Israël gewoond, ik werd geboren in de democratie, ik koester de waarden van de democratie en respecteer het feit dat de andere partij de verkiezingen heeft gewonnen - maar de overwinning geeft niet. Voor de andere partij is het een voordeel om de spelregels te veranderen en Israël te veranderen in een dictatuur." Gore voegde eraan toe dat de universiteit de studenten niet aanmoedigde om naar buiten te gaan om te demonstreren, maar hij maakte hen duidelijk "dat iedereen naar buiten kan gaan volgens zijn wil en overtuiging".


Shaltiel, een Israëliër die zich identificeert met de rechtervleugel van het politieke spectrum, vertelde The Jerusalem Post dat hij protesteerde uit bezorgdheid over de negatieve effecten die de hervormingen zouden kunnen hebben op rechtse Israëli's.


"Ik maak me zorgen over een staatsgreep", zei hij. “Ik ben een rechtse kiezer, en eigenlijk maak ik me zorgen om rechts. Weet je, over nog eens vier jaar zou het de tegenovergestelde situatie kunnen zijn waarin de mensen die de leiding hebben aan de andere kant staan


Shira, een religieuze joodse vrouw uit Jeruzalem, vertelde The Jerusalem Post dat elke Israëliër daar moest zijn.


"Ik vind dat elke burger hier vandaag zou moeten zijn", zei ze. “Het lijkt me geen bijzondere act om hier te komen. Het lijkt alsof het meest natuurlijke wat je vandaag kunt doen, is om hier te zijn. We maken ons grote zorgen over onze staat. We wonen hier, we zijn hier geboren, we hebben onze kinderen hier grootgebracht en we hebben een zoon in het leger. We zijn zeer, zeer bezorgd over democratie, gelijkheid en vrijheid van de rechterlijke macht, en we moeten hier zijn.”

58 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page