top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Aan de grens met Gaza wordt een nieuwe semi-autonome robot wordt ingezet (video)


De Jaguar. Screenshot YouTube


Ter vervanging van soldaten langs de grens met Gaza, waar ze doelwit zouden kunnen zijn van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, zal de Gaza-divisie van de IDF een nieuw semi-autonoom robotachtig grondvoertuig inzetten, de Jaguar genaamd.


Het is de afgelopen anderhalf jaar ontwikkeld door Israel Aerospace Industries in nauwe samenwerking met de technologische afdeling van het grondtroepencommando van de IDF en wordt momenteel geïntegreerd in de Gaza-divisie.


De Jaguar is een van de eerste militaire robots ter wereld die gevechtssoldaten aan de grenzen van Israël kan vervangen en van de IDF een efficiënter en technologisch geavanceerder leger kan maken.


De 'Jaguar' is uitgerust met een 7,6 2 mm MAG machinegeweer dat zowel stationair als rijdend werkt. De robot maakt gebruik van camera's met een hoge resolutie, zenders, krachtige koplampen en een op afstand bestuurbaar PA-systeem. Bovendien heeft het de mogelijkheid om zichzelf te vernietigen als het in vijandelijke handen valt.Het meest unieke aspect van de 'Jaguar' is zijn semi-autonome systeem: de robot heeft het vermogen om zelf naar een bepaalde bestemming te rijden, weet obstakels en hobbels te herkennen en te omzeilen met behulp van sensoren en een geavanceerd rijsysteem. IDF-waarnemers en commandanten hebben de volledige operationele controle.


"We hebben een baanbrekende technologische ontwikkeling geleid - een onafhankelijke robot die contact van de gevechtssoldaat met de vijand vermindert en risico's voor mensenlevens voorkomt", luitenant-kolonel. Nathan Kuperstein, hoofd Autonomy and Robotics bij de IDF's Land Technology Division, werd door het leger geciteerd. "Hij weet zelfs hoe hij zichzelf moet opladen - bijna als een iRobot."
99 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page