top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Aan de vooravond van Holocaustherdenkingsdag het verschrikkelijke kinderbordspel "Jews out!"


Foto Universiteit van Tel Aviv


Aan de vooravond van de Internationale Holocaust herdenkingsdag toont een nieuwe tentoonstelling in de Wiener Library for the Study of the Nazi Era and the Holocaust aan de Universiteit van Tel Aviv het verschrikkelijke kinderbordspel "Jews out!" (Juden Raus!), vervaardigd in nazi-Duitsland eind 1938 door een obscuur bedrijf genaamd Guenther and Co., waarschijnlijk na de gebeurtenissen van Kristallnacht (de nacht van gebroken glas, ook wel de pogrom van november genoemd).


Prof. emeritus José Brunner, de academisch directeur en voorzitter van de wetenschappelijke commissie van de Wiener Library, legt uit dat het spel lijkt op een onschuldig spel dat destijds populair was in Duitsland, maar met een kwaadaardige twist. Spelers hebben de taak om snel zes 'Joodse hoeden' te verzamelen uit Joodse woon- en commerciële gebieden in de stad en deze naar een van de razzia's te brengen. De eerste speler die dit doet, wint het spel. Een van de onderschriften op het bord luidt: "Ga naar Palestina!" (Auf nach Palästina!).


Prof. Brunner: "'Joden eruit!' is duidelijk het resultaat van jaren van flagrante opruiing en antisemitisme die in de jaren 1930 in de Duitse samenleving heersten – zozeer zelfs dat iemand op het idee kwam dat het verdrijven van de Joden een geschikt thema was voor een kinderspel. Het spel werd echter als een uitzondering beschouwd zelfs toen. De meeste kinderen speelden spelletjes die hen het verhaal van de nazi-partij leerden, wanneer die was opgericht en hoe die zich had ontwikkeld, terwijl dit spel juist kinderen leert om joden te deporteren." Prof. Brunner voegt eraan toe dat feiten over de geschiedenis van het spel ter discussie staan, en sommige zijn zelfs tegenstrijdig. We weten echter dat het werd uitgedeeld door een levensmiddelenhandelaar genaamd Rudolf Fabricius.


Prof. Dina Porat van het Departement Joodse Geschiedenis aan de Universiteit van Tel Aviv voegt eraan toe: "In de jaren 1930 speelden kinderen op Duitse scholen en kleuterscholen, die hun opleiding genoten van de nazipartij, veel spelletjes die hen aanmoedigden zich te identificeren met de instellingen van de partij. Het spel dat op de tentoonstelling te zien is, moet worden gezien in de algemene context van studiemateriaal op nazi-scholen en kleuterscholen, zoals een speciale editie van de Protocollen van de Wijzen van Zion voor kinderen, of het enge kinderboek Poisonous Mushroom. Holocaust, konden degenen die van jongs af aan zo'n opleiding hadden genoten duidelijk worden onderscheiden van oudere generaties die in een ander Duitsland waren opgeleid."


En toch voegt prof. Brunner eraan toe dat, hoewel het spel duidelijk antisemitisch is en zelfs de nazi-slogan 'Jews out!' gebruikt, het niet goed werd ontvangen door het nazi-establishment. Een artikel dat op 29 december 1938 in het SS-weekblad Das Schwarze Korps werd gepubliceerd, bekritiseerde het spel ernstig en beweerde dat het respectloos was voor het Duitse beleid om Duitsland van Joden te zuiveren, omdat het systematisch hard werken als een kansspel presenteerde, terwijl in feit dat de zuivering een methodisch, weloverwogen plan was. De game werd ook niet verwelkomd door het Duitse publiek en de verkoop was duidelijk vrij laag. Hoewel het spel in economische termen een mislukking was en waarschijnlijk niet veel kinderen het speelden, bewijst het dat waar rassenhaat heerst, er ondernemers zullen zijn die zullen proberen ervan te profiteren.


Tel Aviv University ontving het spel in de jaren 70 samen met het volledige Wiener-archief uit Londen, met daarin tienduizenden documenten uit de naziperiode. Het spel trok meteen de aandacht van de directeuren van de bibliotheek, en door de jaren heen werd het van tijd tot tijd getoond aan de bezoekers van de bibliotheek, voornamelijk academische onderzoekers. Voor zover ze weten, is het spel dat eigendom is van de Wiener Library een van de weinige originelen die nog in de wereld zijn. De collectie van de bibliotheek bevat ook het SS-weekblad Das Schwarze Korps, waar de kritiek op het spel werd gepubliceerd.133 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page