top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Aanzienlijke toename van antisemitisch uitspraken op sociale media in 2020


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Vorig jaar was er een aanzienlijke toename van het antisemitische discours op sociale-medianetwerken, waarbij Twitter de kroon spande en de meeste antisemitische inhoud doorgaf, volgens het laatste rapport van de in Israël gevestigde non-profitorganisatie Fighting Online Antisemitism (FOA).


De beweging, die haar woensdag haar publiceerde, is de enige organisatie ter wereld die antisemitische inhoud online controleert en rapporteert, en haatzaaiende uitlatingen in verschillende talen en op zeven grote sociale netwerken uitroeit, met de hulp van honderden vrijwilligers van over de hele wereld.


Het rapport (hier te lezen) vat de inhoud samen die de afgelopen 12 maanden over de hele wereld is gepost en richt zich voornamelijk op Instagram, TikTok, Twitter, YouTube en Facebook.


Volgens FOA was Twitter, met 36 procent van de totale antisemitische inhoud, het platform dat de meeste antisemitische inhoud doorstuurde in tegenstelling tot TikTok, wiens anti-joodse berichten slechts 2 procent van de totale antisemitische inhoud vertegenwoordigen.


Het Midden-Oosten was de belangrijkste bron van antisemitische inhoud, gevolgd door Europa en de Verenigde Staten.


Het rapport stelt dat het algemene censuur- en blokkeringsbeleid op sociale-mediaplatforms bepaalt dat video's waarin wordt opgeroepen tot de vernietiging van Israël of met daden van vandalisme tegen de Israëlische vlag niet worden verwijderd, omdat ze worden beschouwd als politieke meningen, terwijl inhoud die oproept tot schade mensen wordt verwijderd.


"De alarmerende bevindingen van dit rapport vereisen een onmiddellijke vergadering van de relevante ministeries. Pas in de laatste golf van geweld zijn we getuige geweest van aspecten van antisemitisme online en hun impact op de wereldwijde publieke opinie. We moeten begrijpen dat de strijd van vandaag niet alleen tegen Iran en de vijanden van Israël, maar ook tegen antisemitisme en de publieke opinie", zegt Tomer Aldubi, oprichter en directeur van de FOA-beweging.
37 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page